De bloederige legende van graaf Dracula ontmaskerd
Een Engelse advocaat reist naar Transsylvanië om een nieuwe cliënt te ontmoeten en een legende staat op het punt vers bloed te krijgen. Van een door de dood gekweld schip tot het kloppende hart van Londen, de makers van ‘Sherlock’ brengen je een gloednieuwe kijk op de beroemdste vampier van allemaal: de magnifieke, broeierige, heerlijk dodelijke graaf Dracula.
Dracula weet de mens al te intrigeren sinds het boek van Bram Stoker in 1897 verscheen. In zijn horrorklassieker vertelde de Ierse schrijver het verhaal van een aristocratische vampier uit Transsylvanië.
Volgens het verhaal beschikt de charismatische graaf Dracula over een enorme fysieke kracht, kan hij van gedaante veranderen en heeft hij macht over nachtelijke wezens zoals vleermuizen. Dracula’s krachten zijn echter niet onbeperkt. Hij kan niet tegen daglicht en heeft een afkeer van knoflook en heilige voorwerpen. Ook kan hij een gebouw niet betreden zonder uitgenodigd te zijn. Het meest opmerkelijke aan Dracula is echter dat hij eeuwig jong blijft door het drinken van bloed. Genoeg stof om van Dracula de meest beroemde en gevreesde vampier ter wereld te maken.
Na talloze verfilmingen sloegen de BBC en Netflix de handen in elkaar om een nieuwe serie over de beruchte vampier te maken. In drie 90 minuten durende afleveringen volgen we Dracula vanaf zijn oorsprong in Oost-Europa tot zijn gevechten met de nakomelingen van Van Helsing in Engeland.
De eerste ontmoeting
In de eerste aflevering ‘The Rules of the Beast‘ reist de jonge Engelse advocaat Jonathan Harker (John Heffernan) naar het kasteel van graaf Dracula (Claes Bang) in Transsylvanië. Hij gaat er helpen bij de aankoop van onroerend goed in Engeland. Het duurt niet lang vooraleer Dracula zijn tanden zet in de nek van Harker. Hierdoor wordt de oude graaf terug jeugdiger en sterker. Jonathan daarentegen wordt steeds zwakker.
Toch slaagt Harker erin om het kasteel te doorzoeken. Hij ontdekt er verschillende ondoden die allemaal zijn gebeten door Dracula. Uiteindelijk doodt Dracula Harker, die onmiddellijk herleeft en zichzelf in de rivier werpt. Een tijd later wordt Harker uit het water gehaald en naar een klooster gebracht. Hij wordt er ondervraagd door zuster Agatha Van Helsing (Dolly Wells) maar zijn geheugen is aangetast. Tijdens de ondervraging is nog een tweede zuster aanwezig. Het blijkt Mina (Morfydd Clark) de verloofde van Harker te zijn. Nadat hij Mina bijna heeft aangevallen probeert Harker zelfmoord te plegen met een staak.
Aangetrokken door de aanwezigheid van Harker arriveert Dracula bij het klooster. Maar hij kan niet naar binnen zonder een uitnodiging. Na een verbale confrontatie met Van Helsing en de andere zusters vindt Dracula Harker, die nog steeds ondood is. De graaf spreekt Harker aan via een open raam en legt hem uit dat de ondoden zichzelf niet kunnen doden. Maar hij belooft het leven van Harker te beëindigen in ruil voor een uitnodiging om binnen te komen. Harker gaat akkoord en Dracula komt binnen en doodt alle nonnen, behalve Van Helsing en Mina, die zich in een kelder opgesloten hebben.
De reis naar Engeland
Tijdens de tweede aflevering, ‘Blood Vessel‘, reizen we samen met graaf Dracula naar Engeland. Het schip, de Demeter, is door een zekere Balaur gecharterd om naar Engeland te varen. Naast Dracula bevinden er zich nog een aantal andere passagiers aan boord. Allemaal blijken ze een verbinding met de mysterieuze Balaur. Daarnaast heeft het schip een aantal grote kisten met grond uit Transsylvanië aan boord. Al op de eerste avond begint Dracula passagiers en bemanningsleden te vermoorden en verwerft hij hun herinneringen en eigenschappen.
De overlevende passagiers en bemanning gaan op zoek naar de moordenaar en ontdekken een uitgemergelde Agatha Van Helsing in een van de hutten. Dracula probeert Agatha de schuld te geven van de moorden. Met de strop om haar hals slaagt ze erin de anderen te overtuigen dat Dracula een vampier en de moordenaar is. Nadat de overlevenden hem in brand hebben gestoken springt Dracula in zee.
De overlevenden komen vervolgens tot de conclusie dat de mysterieuze Balaur niemand minder is dan graaf Dracula en dat hij zijn medepassagiers zorgvuldig selecteerde om zich voor te bereiden op zijn intrede in de Engelse samenleving.
Wanneer de Demeter uiteindelijk de Engelse kust nadert komt Dracula op wonderbaarlijke wijze weer tevoorschijn. Om te voorkomen dat het verdoemde schip en Dracula de kust zouden bereiken beslist men om het schip op te blazen. Terwijl Agatha de graaf afleidt steekt de kapitein het buskruit aan en ontploft het schip. Dracula slaagt er echter in zichzelf te verzegelen in een kist gevuld met zijn geboortegrond terwijl het schip zinkt.
De heropstanding
In het derde en laatste deel, ‘The Dark Compass‘, spoelt Dracula aan op het strand van Whitby. Hij wordt er opgewacht door Dr. Zoe Van Helsing, een verre afstammelinge van zuster Agatha Van Helsing, en de politie. Ze vertelt hem dat er 123 jaar zijn verstreken. Tijdens een schermutseling bijt Dracula in de nek van Dr. Zoe. Maar hij moet overgeven door haar bloed. Dracula wordt overmeesterd en opgesloten in een laboratorium om hem te bestuderen. Bij aankomst wordt alvast een eerste staal van zijn bloed genomen.
Dankzij zijn sterke aanpassingsvermogen slaagt Dracula er vanuit zijn beveiligde cel in contact op te nemen met een advocaat. Deze dreigt de illegale operaties aan het licht te brengen tenzij Dracula wordt vrijgelaten. Wetende dat ze stervende is drinkt Dr. Zoe het bloedstaal van Dracula. Ze hoopt hem hierdoor sneller en beter te doorgronden. Door het drinken van Dracula’s bloed krijgt ze ook zijn herinneringen te zien. Zo ook zijn ervaringen met zuster Agatha. Naarmate Dr. Zoe haar einde nadert begint ze meer en meer te versmelten met zuster Agatha’s persoonlijkheid. Ze reist naar Dracula’s huis in Londen voor een laatste confrontatie. Wanneer het daglicht wordt trekt Dr. Zoe de gordijnen open waardoor Dracula blootgesteld wordt aan het zonlicht. Hij valt op de grond en kreunt het uit van de pijn. Al snel blijkt dat hij echter helemaal geen last of pijn van het licht heeft. Dr. Zoe maakt hem duidelijk hij vooral bang is voor de dood en zich daar enorm voor schaamt. Dracula heeft zichzelf geconditioneerd om de legendes te geloven, omdat ze hem in staat stelden zich te verbergen voor de samenleving die hij onwaardig acht. Omdat hij niet kan leven met de schaamte die zijn nieuwe zelfbeeld veroorzaakt drinkt graaf Dracula van het vergiftigde bloed van de stervende Dr. Zoe.
Claes Bang zet zijn tanden in ‘Dracula’
Sinds Dracula voor de eerste keer op het witte doek verscheen in ‘Nosferatu‘ (1922) is de vampier een geliefkoosd onderwerp geweest voor tientallen scenaristen en filmmakers. Een van de populairste verfilmingen is die van Francis Ford Coppola uit 1992. Hierin speelden Gary Oldman en Anthony Hopkins op onvergetelijke wijze de rol van Dracula en vampierenjager Van Helsing. Rollen die deze keer schitterend vertolkt worden door Claes Bang (‘The Last Vermeer‘) en Dolly Wells.
Toch is deze versie van ‘Dracula’ is niet zomaar de zoveelste verfilming van het klassieke horrorverhaal van Bram Stroker. In de nieuwe verfilming wordt de legende van graaf Dracula uitgebreid met nieuwe verhalen die de bloederige misdaden van de vampier uitdiepen. Tegelijkertijd wordt zijn kwetsbaarheid aan het licht gebracht. Mark Gatiss en Steven Moffat, die ook de alom geprezen ‘Sherlock’-serie maakten voor de BBC, hebben de meest interessante details uit het originele verhaal aangevuld met een aantal hedendaagse elementen. Zo zien we Dracula flirten met zijn mannelijke slachtoffers vooraleer hij hun bloed drinkt. Ook totaal nieuw, en verschillend van alle andere films en series, is het feit dat ze voor het eerst Dracula centraal plaatsen. In vorige verfilmingen was de bloeddorstige vampier steeds een monster dat bestreden moest worden door een held. Maar terwijl hij nog steeds achtervolgd wordt door (een vrouwelijke) Van Helsing krijgen we nu toch een beter inzicht in de persoon en drijfveren van Dracula.
De driedelige serie ‘Dracula‘ is nu verkrijgbaar op dvd.