De koninklijke serres van Laken openen opnieuw de deuren

De koninklijke serres van Laken openen opnieuw de deuren

30 april 2021 0 Door Deugenieten

Dit jaar openen koning Filip en koningin Mathilde opnieuw de indrukwekkende poorten van het koninklijk kasteel in Laken. Meteen de ideale gelegenheid om de koninklijke serres en een deel van de uitgebreide bloemen- en plantencollectie te bewonderen.

Van 13 mei tot en met 6 juni worden naar jaarlijkse traditie de koninklijke serres van Laken opengesteld voor het publiek. Door de coronamaatregelen is een bezoek aan de serres dit jaar zowel een binnen- als buitenbeleving.

Het bezoek start met een wandeling door de tuinen van het koninklijk domein. Zo ontdek je de wonderlijke architectuur van de serres eerst van op een afstand. Onderweg kom je langs tempelruïnes aan de rand van een van de vijvers, aan de cirkelvormige rozentuin en aan het atelier van koningin Elisabeth.

Op het parcours krijg je meer informatie over het nieuwe warmtenetwerk dat werd geïnstalleerd tussen de afvalverbrandingsoven in Neder-over-Heembeek en het koninklijk domein van Laken. Deze samenwerking tussen de Koninklijke Schenking, de Regie der Gebouwen en Brussel-Energie zal het fossiele energieverbruik op het domein drastisch verminderen. Het netwerk zal minstens 25 jaar operationeel zijn en instaan voor ongeveer 90% van de energienood van de serres.

Het eerste opmerkelijke gebouw is de zogenaamde IJzeren Kerk. Het is een door kranskapellen omgeven neo-Byzantijns geheel waarvan de koepel gedragen wordt door twintig kolommen van Schots graniet. Deze serre wordt dan ook officieel de Kapelserre genoemd. Oorspronkelijk was dit de koninklijke kapel. De serre werd later omgebouwd en herbergt nu een tropisch zwembad.

Links van de Kapelserre ligt het Palmenpaviljoen. Dit werd samen met de Palmenserre opgericht en was bedoeld om gasten te ontvangen of even uit te rusten. Later werd het uitgebreid tot een studio met studeerkamer, slaapkamer en badkamer. Na de dood van koning Albert I in 1934 nam koningin Elisabeth haar intrek in het paviljoen en werd het voorzien van sanitair, een keuken en een wasplaats. Het atelier van koningin Elisabeth bevindt zich in het charmant landelijk huisje met rieten dak. 

Een glazen stad

Het tweede deel van de wandeling brengt je bij de grote serres die kunnen worden bezocht: de Perronserre of Embarcadère, de Congoserre met subtropische planten, de koepelvormige Wintertuin met onder andere palmbomen en boomvarens en de Oranjerie waarin de camelia’s, laurier- en sinaasappelbomen overwinteren. De andere serres zijn niet toegankelijk omdat de aanbevolen afstand tussen bezoekers er niet kan worden gegarandeerd.

De koninklijke serres van Laken omvatten verscheidene ijzer- en glasconstructies die onderling op ingenieuze en speelse wijze verbonden zijn door verglaasde galerijen. Op die manier maken ze deel uit van een soort glazen stad, waarin het spel van doorkijk en reflecties samen met de exotische plantengroei leidt tot verrassende ruimtelijke relaties. Dit laatste is typisch voor de art nouveau van bijvoorbeeld Victor Horta.

Van aan de Embarcadère of Perronserre geniet je van het uitzicht over het prachtige, glooiende parklandschap. In de verte kan je de skyline van Brussel en de Japanse Toren zien.

De Embarcadère of Perronserre werd gebouwd in 1886-1887 en deed dienst als onthaal voor de genodigden bij ontvangsten in de Wintertuin. Aan de uiteinden van de Embarcadere staan twee beelden van Charles Van der Stappen, de Dageraad en de Avond. Daartussen staan een aantal Chinese vazen die koning Leopold II, als Hertog van Brabant, meebracht van een reis naar het Verre Oosten.

Vanuit de Perronserre leidt een majestueuze trap naar de Congoserre. De vierkante Congoserre heeft een achthoekige koepel met daaromheen vier kleinere vierkante koepels. Op het topje van de centrale koepel staat een ster, het symbool van de Congostaat.

Via de Congoserre gaat het vervolgens naar de Wintertuin. De ronde koepelvormige Wintertuin uit 1874 is met een diameter van 60 m en een hoogte van 30 m de grootste serre van het complex. Met zijn indrukwekkende afmetingen is de Wintertuin de ideale locatie om koninklijke gasten te ontvangen. De serre is opgebouwd uit 36 concentrische gietijzeren spanten die halverwege hun overspanning extra ondersteund worden door een rondgaande Dorische zuilengang. De begin- en eindpunten van de spanten steunen op de grond zodat de serre het beeld biedt van een glazen koepel die door luchtbogen wordt geschoord. Boven de glazen koepel geeft een kroon de koninklijke allures van het gebouw aan.

Lees ook: Een virtueel bezoek aan de koninklijke serres van Laken

Praktische info

Omwille van de coronamaatregelen kan er maar een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten en dien je je bezoek aan de serres op voorhand online te reserveren. Ter plaatse zijn geen tickets te koop en ook geen reservaties mogelijk. Een ticket kost 2,50 euro. Kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.

De serres zijn geopend van donderdag 13 mei tot en met zondag 6 juni, van 11u tot 19u (laatste tijdslot om 16u30u-17u, sluiting domein om 19u). Op sommige dagen opent het domein wegens onderhoud pas om 12u.

Het hele bezoek gaat over een traject van ongeveer 2 km en duurt minimum een uur. Het aangepaste parcours (wegens coronamaatregelen) omvat trappen en hellingen en is dit jaar uitzonderlijk niet aangepast aan rolstoelen of buggy’s.

Alle info i.v.m. bereikbaarheid via openbaar vervoer is te vinden op www.koninklijke-serres-royales.be.

Lees ook: Toerist in eigen land: op trot in bruisend Brussel

Volg ons op sociale media of contacteer ons