Domu Mia serveert de heerlijke keuken uit Sardinië in Brussel

Domu Mia serveert de heerlijke keuken uit Sardinië in Brussel

28 februari 2022 0 Door Deugenieten

Wie liefhebber is van de Italiaanse keuken zal in Brussel steeds zijn gading weten te vinden. Er zijn immers in elke wijk wel enkele Italiaanse adresjes waar je een vers bereide pizza of een heerlijke pasta carbonara kan verorberen. Gelukkig biedt niet elk Italiaans restaurant dezelfde keuken aan. In onze zoektocht naar een Italiaans restaurant waar we in alle gezelligheid konden genieten van heerlijk verse pasta’s hielden we halt bij Domu Mia in Ukkel.

Domu Mia, in the middle of our street

Zo’n drie jaar geleden openden Marco en zijn echtgenote Chiara hun eigen Italiaans restaurant Domu Mia. De naam is Sardinisch voor ‘casa mia’, wat ‘mijn (t)huis’ betekent. Marco is namelijk afkomstig van Sardinië, uit een dorp aan de rand van de hoofdstad Cagliari. Het zal dan ook niet verwonderen dat de menukaart naast Italiaanse gerechten ook heel wat specialiteiten uit de heerlijke keuken van Sardinië bevat.

Op een druilerige avond stappen we halverwege de twee kilometerlange Vanderkinderestraat Domu Mia binnen. Een enthousiaste “buona sera” en een warme glimlach zorgen er meteen voor dat we ons in het zonnige Italië wanen. Ook een blik op de menukaart geeft ons datzelfde gevoel want die is opgesteld in het Italiaans. Een Franse en Engelse vertaling maken het kiezen iets makkelijker.

We zetten de avond in met, hoe kan het ook anders, twee typische Italiaanse cocktails: Aperol Spritz en Negroni. Deze dranken met bittere toets zijn dan ook de ideale ‘aperitivo’, wat zoveel betekent als ‘het openen van de maag’. Na onze aperitiefjes zijn wij, en onze magen, alvast klaar om de gerechten te ontdekken.

Verse pasta, met liefde bereid

Als voorgerecht gaan we voor penne in een erwtencrème met stukjes varkenswangetjes en een ravioli gevuld met ricotta en truffel in een kaas-pepersaus. De penne is perfect al dente zodat die een heerlijke bite heeft. De ravioli smelt als het ware in de mond. Er gaat niks boven een heerlijk smakende, vers bereide pasta. De schijfjes truffel maken het gerecht af.

Domu Mia, dat plaats biedt aan zo’n 30 personen, is stilaan volgelopen. Er hangt een aangename sfeer, te horen aan het geroezemoes. De gasten zijn erg divers: jonge koppeltjes, een clubje vriendinnen, een groep collega’s. Allemaal hebben ze hetzelfde doel: genieten van heerlijk eten en een fijne avond samen doorbrengen.

Voor ons is het intussen tijd voor het hoofdgerecht. Omdat we niet konden kiezen, nemen we zowel het vis- als vleesgerecht. Zo kunnen we onderling onze borden wisselen en genieten van beide smaken. De zwaardvis met Taggiasca olijven, ansjovisolie en gekonfijte kerstomaatjes wordt geserveerd met een portie geroosterde aardappelen met rozemarijn. Het tweede gerecht is een tagliata van Black Angus met truffelsaus en seizoensgroenten. Zowel het vis- als vleesgerecht is erg lekker en smaakvol. Het vlees is sappig en mals, de truffel rijkelijk over de Black Angus gestrooid. Een perfecte combinatie!

Om de maaltijd in schoonheid af te sluiten, duiken we graag nog even in de dessertenlijst. We gaan voor de klassiekers panna cotta, wat letterlijk ‘gekookte room’ betekent, en tiramisu. De hoeveelheid aanwezige gelatine in de panna cotta is beperkt waardoor hij heerlijk smeuïg is. De rodevruchtencoulis en de verse smaakvolle aardbeien zorgen voor een uitstekende panna cotta, net zoals die hoort te zijn. De tiramisu (wat zoveel betekent als ‘beur me op’) is met zijn mascarpone, afgekoelde koffie en cacaopoeder een opkikker van formaat en de ideale afsluiter van onze maaltijd.

Nog voor de zoetekauwen bereidt Marco graag zijn lekkerste traditioneel dessert: ‘Seada’. Dit typisch Sardinisch gerecht is op basis van griesmeel, lichtzure schapenkaas en ambachtelijke wilde bloemenhoning als smaakmaker. Authentieker kan niet!

Sardinië in Brussel

Domu Mia biedt uitzonderlijk lekkere gerechten uit Sardinië aan. Zo vind je er onder meer een selectie aan authentieke Sardinische kazen en worden gerechten bereid met typische producten zoals de visspecialiteit bottarga. Chef Marco maakt met plezier malloreddus alla campidanese, een van de bekendste pastagerechten uit de Sardinische lokale keuken klaar. Daarnaast staan er heel wat typisch Italiaanse gerechten op het menu. Ze worden allemaal bereid met ingrediënten van hoge kwaliteit en zitten steeds in een modern jasje. En zodat iedereen zich thuis zou voelen in Domu Mia staan er naast de vele vlees- en visgerechten ook vegetarische schotels op het menu.

Chef Marco houdt het graag uitdagend voor zijn gasten. Daarom wil hij ze steeds een andere ervaring aanbieden door het menu regelmatig te wisselen. Zo kan hij werken met seizoensgebonden producten en gerechten. Samen met de huisgemaakte pasta’s, tomatensaus, desserts,… is een bezoek aan Domu Mia gegarandeerd een beleving voor elke fijnproever.

Domu Mia vind je in de Vanderkinderestraat 244 in Ukkel. Marco en Chiara verwelkomen je graag van maandagavond tot zaterdagavond van 18.30 tot 22.30 uur. Van dinsdag tot zaterdag kan je er ook over de middag van 12.00 tot 14.30 uur terecht voor een overheerlijke lunch. Meer info vind je op DomuMia.be.

Lees ook: Blendbrothers verzamelen 70 unieke, eenvoudige visrecepten in Eat this – Fish

Volg ons op sociale media of contacteer ons