Hendrick’s Gin, de unieke smaak van Schotland
Schotland staat bekend omwille van zijn prachtige ongerepte natuur, historische steden, whisky en Hendrick’s Gin. De gin wordt gemaakt op basis van elf verschillende botanicals. Infusies van rozenblaadjes en komkommer zorgen voor een unieke en frisse smaak.
Wat bier is voor België en wijn voor Frankrijk, is whisky voor Schotland. Maar met meer dan 180 verschillende soorten gin heeft de nationale drank van Schotland een geduchte concurrent. Een van de bekendste is Hendrick’s Gin.
Hendrick’s Gin is echter niet zomaar de eerste de beste gin. Hendrick’s wordt namelijk in twee unieke distilleerketels gemaakt op basis van elf fijne botanicals waaronder bloemen, wortels, fruit en zaden uit de vier hoeken van de wereld. En als dat nog niet uitzonderlijk genoeg is wordt de gin tijdens de productie geïnfuseerd met rozen en komkommer. Hierdoor krijgt de gin een unieke en uitgebalanceerde smaak die werkelijk uniek is.
Wat maakt Hendrick’s Gin zo uniek?
Hendrick’s Gin is het geesteskind van William Grant, een beroemde Scotch whisky-distilleerder. In 1966 ging Charles Gordon – de achterkleinzoon van William Grant – naar een veiling en kocht een Bennet Still uit 1860 en een zeldzame Carter-Head still uit 1943. Hij liet deze stills – een soort koperen potten – herstellen, maar het duurde nog 33 jaar voordat hij bedacht wat hij er in vredesnaam mee ging doen.
In 1989 gaf hij Lesley Gracie de opdracht een drank te creëren waarbij ze beide stills zou gebruiken. Het duurde 10 jaar vooraleer ze erin slaagde de perfecte gin te creëren.
Door de plantaardige ingrediënten te koken in de Bennett Still bekom je een spirit met grote diepte van smaak. Omgekeerd baadt de Carter-Head Still de plantenextracten zachtjes in damp waardoor er een uiterst zachte spirit met subtiele smaakkenmerken geproduceerd wordt. Tijdens het productieproces wordt het distillaat uit beide ketels samengebracht en gemengd met rozenblaadjes en komkommer om een unieke gin te creëren. Hiervoor worden de oliën voorzichtig uit de bloemblaadjes geperst en de verse komkommers gepureerd waarna het vruchtvlees gemengd wordt met water.
Ook nu nog wordt elke druppel Hendrick’s geproduceerd onder de instructies van meester-distilleerder Miss Lesley Gracie in de Girvan-distilleerderij aan de kust van South Ayrshire.
‘When life gives you lemons, make a gin and tonic’
Geen enkele andere gin heeft de unieke smaak die een Hendrick’s Gin heeft. De basis van elf botanicals en infusies van rozen en komkommer geven Hendrick’s Gin een heerlijk bloemig aroma en fris mondgevoel.
Een klassieke Hendrick’s Gin en Tonic serveer je het best in een longdrinkglas vol ijsblokjes. Giet 50 ml Hendrick’s Gin in het glas en vervolgens 150 ml tonic water. Versieren doe je met een paar schijfjes komkommer.
De ‘Lesley Grace‘ is een variant op de klassieke Hendrick’s G&T. Je vult een longdrinkglas met ijsblokjes. Vervolgens giet je 50 ml Hendrick’s Gin en 15 ml vlierbloesemsiroop in het glas. Aftoppen doe je met sodawater en drie schijfjes komkommer.
Heb je liever wat kleur in je glas ga dan voor de ‘Negroni‘. Vul een laag glas met ijsblokjes. Doe er 30 ml Hendrick’s Gin, 30 ml zoete vermouth en 30 ml Campari bij. Afwerken doe je met een stukje appelsien.