Memory, de remake van De Zaak Alzheimer, geeft Vlaamse filmklassieker spannende facelift
Wanneer een huurmoordenaar een opdracht weigert, draaien de rollen om en wordt hij zelf het doelwit. In een spannende race tegen de klok probeert de huurmoordenaar zijn belagers op te sporen, voordat zij of de FBI hem vinden. Intussen laat zijn geheugen hem steeds meer in de steek, waardoor hij niet meer kan vertrouwen op zijn eigen acties.
Deze week zijn er een aantal nieuwe films in de bioscoop verschenen die elke filmliefhebber blij maken. Memory, de remake van De Zaak Alzheimer, is er een van. Wij trokken alvast naar de filmzaal om te kijken of de Amerikaanse remake even goed is als het origineel.
Flashback naar De Zaak Alzheimer
Wie De Zaak Alzheimer nooit heeft gezien of bij wie het verhaal bijna 20 jaar later vergeten is, refreshen we graag nog even het geheugen. In De Zaak Alzheimer van De Slimste Mens Ter Wereld-presentator Erik Van Looy zagen we hoe commissaris Eric Vincke (Koen De Bouw) tijdens een undercoveroperatie op bezoek ging bij een vader die zijn dochter prostitueert. Tijdens de daaropvolgende politie-inval werd de vader neergeschoten door commissaris in opleiding Freddy Verstuyft (Werner De Smedt). De dochter werd, getraumatiseerd door de gewelddadige dood van haar vader, meegenomen en opgevangen door de politie. Vervolgens verscheen huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir) op het toneel. Terwijl hij de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer begint te vertonen, krijgt Ledda twee smerige opdrachten. Eerst moet hij bij een topambtenaar een aantal cassettes met geluids- en beeldmateriaal gaan halen. Ledda wurgt de man en begraaft het lijk in de tuin. Wanneer Ledda het tweede luik van zijn opdracht – het 12-jarige slachtoffer dat opgevangen wordt door de politie vermoorden – weigert uit te voeren, komt hij zelf op de hitlist van zijn opdrachtgevers te staan. Nadat tijdens een moordpoging op Ledda zijn onenightstand per ongeluk wordt doodgeschoten, en ook het 12-jarige meisje vermoord wordt, beslist hij achter de opdrachtgevers aan te gaan. Als Ledda ontdekt dat de zoon van een van de belangrijkste adellijke families van het land betrokken was bij seksfeestjes met minderjarigen, en de bende hem en alle anderen die ervan op de hoogte zijn proberen te elimineren, besluit hij hen een voor een uit te schakelen.
Remake met extra actie
Toen regisseur Martin Campbell (Casino Royale, Goldeneye, The Protégé) op zoek was naar zijn volgende project kwam hij bij De Zaak Alzheimer uit. Toen de verfilming van het boek van Jef Geeraerts in 2003 in de bioscoop uitkwam, werd het meteen een van de meest succesvolle Vlaamse films ooit. Meer dan 750.000 mensen zagen de film in de bioscoop. De film kreeg in 2005 een Amerikaanse release onder de titel The Memory of a Killer (Het geheugen van een moordenaar), maar nu is er dus een volwaardige remake.
Huurmoordenaar Alex Lewis (Liam Neeson) woont in El Paso en maakt regelmatig de oversteek naar Mexico voor moordopdrachten. Lewis voelt dat zijn werk hem delen van zijn menselijkheid heeft gekost die hij misschien nooit meer terugkrijgt. En terwijl hij vroeger zonder nadenken het geld aannam en zijn opdrachten uitvoerde, doet zijn laatste opdracht hem zijn situatie grondig evalueren. Alex weigert het twaalfjarige slachtoffer van een prostitutienetwerk te elimineren. “Kinderen zijn verboden terrein”, zegt hij tegen zijn opdrachtgevers. Hierdoor wordt hij zelf een doelwit.
Wanneer Lewis per ongeluk het pad kruist van FBI-agent Vincent Serra (Guy Pearce), wiens team werkt aan een zaak rond kinderprostitutie en de klanten die het netwerk financieren, verandert er iets in Alex. Terwijl beide normaal lijnrecht tegenover elkaar staan, de één als huurmoordenaar en de andere als FBI-agent, worden ze nu bijna bondgenoten die strijden voor dezelfde zaak. En terwijl Serra en zijn team tegengewerkt worden door hun oversten moet Lewis zijn vroegere opdrachtgevers, die betrokken zijn in het netwerk van kinderprostitutie, zien uit te schakelen.
Campbell was zo gefascineerd door de plot dat hij scenarioschrijver Dario Scardapane erbij haalde om het verhaal zijn eigen kenmerkende stempel te geven. Een Amerikaanse remake van deze Vlaamse filmklassieker zal voor sommigen absolute heiligschennis zijn. Maar als je naar Memory kijkt zal je zien dat Campbell en Scardapane het ijzersterke basisverhaal behielden. Wel verplaatsten ze het naar de grens van El Paso, Texas en het noorden van Mexico. Verder schreven ze een ander einde aan het verhaal en veramerikaniseerden ze het door er een flinke portie actie aan toe te voegen. Hierdoor krijgt de film niet alleen meer snelheid en een hogere spektakelwaarde, de spannende thriller van Jef Geeraerts heeft nu een verfilming die helemaal past anno 2022. Een absolute aanrader!
Memory, de internationale remake van De Zaak Alzheimer, met in de hoofdrollen Liam Neeson, Guy Pearce en Monica Bellucci is nu te zien in de bioscoop.