Pairi Daiza opent unieke pinguïngrot en hotelkamers met zicht op de pinguïns
Voor haar meest nieuwsgierige dieren heeft Pairi Daiza een verblijf gebouwd zoals dat nergens anders ter wereld bestaat. De unieke pinguïngrot is aangepast aan het natuurlijk gedrag van de pinguïns en beschikt over natuurlijk licht, zuivere lucht, gevarieerde vloerbedekking en een zoutwaterbad.
Momenteel verblijven er twaalf ezelspinguïns in de nieuwe pinguïngrot van Pairi Daiza. De 5 mannetjes en 7 vrouwtjes zijn 1 tot 35 jaar oud. Ze werden door Oceanografic Valencia, de Zoo van Antwerpen en de Zoo van München aan Pairi Daiza toevertrouwd. Sinds hun aankomst in februari 2021 vormen ze een hechte kolonie. De huidige populatie ezelspinguïns zal binnenkort uitgebreid worden met zuidelijke rotspinguïns en koningspinguïns, de tweede grootste pinguïnsoort na de keizerspinguïn.
Pinguïns: verschillende families met duidelijke verschillen
Ezelspinguïns zijn vogels die op Antarctica leven. Deze soort wordt in zijn natuurlijke omgeving op verschillende manieren bedreigd. Zo zijn er minder prooidieren als gevolg van overbevissing en raakt hun habitat vervuild door oliewinning en toerisme. Bovendien raken de pinguïns verstrikt in visnetten of slikken ze plastic deeltjes in. Daarbovenop leidt de opwarming van de aarde tot het smelten van zee-ijs op plaatsen waar zij normaal hun partners vinden, paren en hun jongen grootbrengen.
Hoewel we in het Nederlands de gewoonte hebben om tegen verschillende vogelsoorten ‘pinguïn’ te zeggen, is er toch een verschil tussen de dieren in de pinguïngrot en hun noordelijke verwanten, de alken. Pinguïns leven op het zuidelijk halfrond en kunnen niet vliegen. Niet alle pinguïns leven echter op Antarctica. Zo leeft de zwartvoetpinguïn bijvoorbeeld in zuidelijk Afrika. Momenteel zijn er 18 verschillende soorten pinguïns waaronder de ezelspinguïn. Er is ook één enkele soort pinguïn die tot een aparte familie behoort, namelijk de alken. Deze soort kan wel vliegen en komt voor op het noordelijk halfrond.
Het ideale leefgebied voor pinguïns
De natuurlijke habitat van pinguïns tot in de perfectie nabouwen doe je niet zomaar. Pairi Daiza heeft dan ook gedurende vele maanden nauw samengewerkt met dierenartsen, verzorgers, ethologen, architecten, ingenieurs, specialisten in energiebeheer en duurzame ontwikkeling om het ideale leefgebied voor de pinguïns te bouwen.
Hoewel de meeste pinguïnverblijven in de wereld volledig kunstmatig verlicht zijn, is de pinguïngrot in Pairi Daiza uitgerust met een glazen dak van 100 m². Het natuurlijke licht wordt aangevuld door een systeem van kunstlicht, gebaseerd op een mix van led- en halogeenlampen. De combinatie van natuurlijk licht met kunstlicht wordt geprogrammeerd volgens de cyclus van de seizoenen en simuleert de lichtomstandigheden van het zuidelijk halfrond.
In de pinguïngrot is het gemiddeld 4°C, met als absoluut maximum 7°C. Net zoals in de rest van ‘The Land of the Cold’ worden de meest moderne technieken gebruikt om het energieverbruik te verminderen. Zo wordt er extra aandacht besteed aan de isolatie van de gebouwen en wordt er gebruik gemaakt van warmtepompen, warmteopslag, led-verlichting en energierecuperatie.
De nodige energie voor haar gebouwen haalt Pairi Daiza uit haar gigantische zonnepaneleninstallatie van 20 hectare. Deze levert een schone energieproductie van meer dan 20.000 MWh/jaar. Hierdoor kan Pairi Daiza tijdens zonnige periodes in al haar behoeften aan groene stroom voorzien. Het overschot aan opgewekte elektriciteit wordt teruggestuurd op het net.
Om de bezoekers in staat te stellen de pinguïns goed te observeren maar ook te horen en te ruiken, delen bezoekers en dieren in de pinguïngrot dezelfde lucht. Omdat pinguïns echter bijzonder gevoelig zijn voor ziekteverwekkers die door de mens worden overgebracht, wordt de gezonde frisse lucht naar de dieren toe geblazen en wordt de lucht boven de bezoekers afgezogen. De lucht die opnieuw wordt geïnjecteerd, wordt eerst door speciale luchtfilters geleid om elk bacterieel risico uit te sluiten.
Een speeltuin voor pinguïns
Met een oppervlakte van 850 m² zorgt de pinguïngrot voor de fysieke conditie van haar bewoners en kunnen de dieren hun natuurlijke gedragingen volledig tot uiting brengen. De grot van de pinguïns bestaat uit drie zones: het eiland, het bassin en de mezzanine.
In hun natuurlijke habitat vestigen pinguïnkolonies zich meestal op een behoorlijke afstand van het water. De dieren moeten dus een lange wandeling maken, bezaaid met hindernissen, om het water te bereiken en te kunnen vissen. Het principe van deze lange en uitdagende reis is nagebootst in de mezzanine. Het eiland waar de kolonie zich bevindt, is hoog boven het water gepositioneerd. Als de pinguïns naar het eiland willen terugkeren, moeten ze een trap nemen die hen naar de voederplaats op de mezzanine brengt. Na het voederen daar gaan de dieren verder langs de bezoekers en de bovenste hotelkamers en naar beneden via een glijbaan naar het eiland.
Het eiland bestaat uit verschillende platformen die van elkaar gescheiden zijn door rotsachtige gebieden die territoriaal gedrag door de koppeltjes mogelijk maken. Op de grond zijn verschillende soorten bekleding aangebracht. Zo is de vloer bekleed met natuurlijke kiezel voor de nestbouw en zijn er gestabiliseerde kiezelstranden en rotsen om te kunnen klimmen. In het onderste platform is een gat gemaakt waardoor de pinguïns rechtstreeks in het water kunnen duiken. Omdat pinguïns kuddedieren zijn, is in het midden van het eiland een aparte zone gecreëerd zodat een dier dat aan het ruien is of licht gewond is, onder zijn soortgenoten kan blijven. Onder het eiland werd een onderwatergrot gebouwd zodat de dieren tussen de pilaren kunnen zwemmen. In het plafond van de grot zitten er drie ijsmachines die constant sneeuw op het eiland laten vallen.
Pinguïns brengen 75% van hun leven op zee door. Hun lichaam is gebouwd voor extreme omstandigheden en heeft de vorm van een torpedo, zodat ze zonder moeite tientallen kilometers kunnen afleggen. Vandaar het belang van een waterbassin dat groot en lang genoeg is om hun buitengewone zwemcapaciteiten te kunnen ontplooien. Het waterbassin in de grot heeft een diepte van 80 centimeter tot 3 meter. Het bassin is gevuld met zoutwater, bevat geen chloor en wordt gekoeld tot ongeveer 4°C. Het water wordt ook voortdurend gefilterd om aan de behoeften van de dieren te voldoen.
Slapen bij de pinguïns
Omwille van de coronacrisis konden tot nu toe enkel gasten van het Pairi Daiza Resort de pinguïns in hun unieke grot bezoeken. Maar vanaf nu kan iedereen dus de nieuwsgierige duikers gaan bewonderen. Om de pinguïns goed te kunnen observeren zijn er verschillende uitkijkposten ingericht. Deze bevinden zich op hetzelfde niveau als de kolonie op het eiland, onder water en hoog langs de mezzanine. De bar in de pinguïngrot biedt een prachtig uitzicht op het leefgebied.
Het ultieme zicht beleef je echter vanuit één van de vier unieke hotelkamers die verbonden zijn met de grot. Voor de aankleding van de luxueuze kamers werd gebruikt gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. De kamers zijn vanzelfsprekend uitgerust met alle moderne comfort waaronder airco en een groot televisiescherm. Al durven we gerust stellen dat geen enkel televisieprogramma op kan tegen de live beelden van de rondzwemmende pinguïns. Twee kamers bieden onderwaterzicht op de zwemmende pinguïns. Vanuit de andere twee kamers heb je een mooi zicht van bovenaf op de pinguïngrot. In welke kamer je ook verblijft, zowel vanuit je bed als vanuit de grote badkuip, heb je steeds een prachtig zicht op de pinguïns!
TIP: De kamers met zicht op de pinguïngrot zijn niet de enige unieke kamers in het Pairi Daiza Resort. Zo kan je er ook overnachten met onderwaterzicht op ijsberen en walrussen.
Heb je zin gekregen om de pinguïngrot te bezoeken? Reserveer je bezoek of overnachting via pairidaiza.eu.