Toerist in eigen land: op trot in bruisend Brussel

Toerist in eigen land: op trot in bruisend Brussel

21 augustus 2020 6 Door Deugenieten

Onbekend maakt onbemind, het klinkt banaal maar wat Brussel betreft gaat het zeker op. Iedereen kent onze hoofdstad als het centrum van Europa en als de plaats waar politieke beslissingen genomen worden. En hoewel er dagelijks honderdduizenden mensen naar de stad trekken om er te gaan werken, blijft Brussel voor de meesten onder ons toch die mysterieuze ver-van-mijn-bed-stad waar we nauwelijks komen.

Omdat Brussel momenteel eens niet overspoeld wordt door buitenlandse toeristen is het nu de ideale periode om zelf op ontdekking te gaan. Wij namen alvast de trein richting hoofdstad en ontdekten dat Brussel heel wat te bieden heeft.

De trein brengt ons stipt op tijd naar hartje Brussel. Onder begeleiding van een stralende zon flaneren we via de tot Brusselse ramblas omgetoverde Keizerinlaan richting Stripmuseum. Onderweg passeren we de St-Michiels en St-Goedelekathedraal waar niet alleen het jaarlijkse Te Deum maar ook alle koninklijke huwelijken en begrafenissen plaatsvinden. Op het einde van de Berlaimontlaan, waar het lijkt alsof aliens een container op zijn zij hebben laten vallen (of zou het een kunstwerk zijn?), gaan we de trap naar beneden.

Strippen is een kunst

In een prachtig art nouveau-gebouw ontworpen door Victor Horta, ligt het Stripmuseum, dat al 30 jaar de spots richt op het Belgische stripverhaal. Met meer dan 700 auteurs van stripverhalen is België recordhouder met de grootste dichtheid van tekenaars per vierkante kilometer. Het stripverhaal is bij ons dan ook uitgegroeid tot een echte kunstvorm, de negende kunst!

In de inkomhal van het Stripmuseum word je meteen begroet door Lucky Luke en zijn trouwe schimmel Jolly Jumper, het 2 PK´tje van Bollie en Billie en de rode raket uit de verhalen van Kuifje. Vervolgens nemen de Smurfen en Kuifje je mee door de wondere wereld van het stripverhaal. Doorheen de permanente en tijdelijke tentoonstellingen maken we alvast kennis met alle facetten van het stripverhaal.

Wie na een bezoek aan het museum honger heeft naar meer strips moet zeker een bezoekje brengen aan de stripotheek van het Stripmuseum. Hier vindt je bijna 70.000 strips in alle genres. Voor 1,5 euro per dag, of een abonnement van 12 euro voor tien (vrij te kiezen) dagen, kan je er alle albums, tijdschriften en referentiewerken raadplegen die het Belgisch Stripcentrum bezit.

Pracht en praal op de Grote Markt

Nog helemaal in de ban van het Belgisch stripverhaal wandelen we via de Broekstraat en de Warmoesberg tot aan de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Deze vormen een complex van drie met glas overdekte winkelgalerijen en zijn beter gekend als de Koningsgalerij, de Koninginnegalerij en de Prinsengalerij. Via dit glamoureuze walhalla aan pralinewinkels bereiken we de Grote Markt.

Het klinkt misschien wat chauvinistisch, maar de Grote Markt moet zowat het mooiste plein ter wereld zijn. De markt waarvan de gebouwen teruggaan tot de 15de eeuw, staat dan ook terecht te pronken op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Doordat de Grote Markt in 1695 bijna totaal verwoest werd door het Franse leger, vind je er nu vier bouwstijlen naast en zelfs door elkaar: gotiek, barok, neoclassicisme en neogotiek.

Het belangrijkste gebouw op de Grote Markt is natuurlijk het stadhuis van Brussel. Het flamboyante gebouw is overvloedig gedecoreerd met beelden en valt op door zijn 96 meter hoge toren waar een vergulde aartsengel Michaël een draak velt. De gevels van de omliggende hallen en gildehuizen zijn rijkelijk versierd met bladgoud en staan dan ook, letterlijk en figuurlijk, te blinken in de zon.

Niet ver van de Grote Markt staat onze meest bekende landgenoot, Manneken Pis. Het 55,5 cm grote beeld van een naakt plassend jongetje speelde ooit een rol in de waterbedeling van de stad. Nu staat het symbool voor het spottende, ‘zwanzende’ karakter van de Stad Brussel. Zoals ook wij al eens een deftig kostuum aantrekken, zo wordt ook Manneken Pis al eens in een deftig pakje gestoken. Bij hem gebeurt dat wel iets vaker, namelijk 130 dagen per jaar.

Wist je trouwens dat Manneken Pis ook een zusje heeft? Jeanneke Pis werd in 1987 op initiatief van enkele lokale handelaren bedacht met de bedoeling meer bezoekers te lokken naar hun straat.

Choco-Story, om je vingers bij af te likken

Onderweg naar Manneken Pis komen we voorbij Choco-Story, het lekkerste museum van Brussel. Verzot als we zijn op Belgische chocolade kunnen we niet weerstaan aan het museum dat volledig gewijd is aan chocolade en cacaoproducten. Tijdens de rondleiding leren we alles over de herkomst van cacao en het productieproces. Zo komen we te weten dat Jean Neuhaus in 1912 in Brussel het eerste met chocolade gevulde snoepje uitvond. Hij noemde zijn creatie “praline“. Aan het einde van ons bezoek geeft een meester-chocolatier een demonstratie van hoe je pralines maakt. Als afsluiter mogen we er zelf enkele proeven. Alsof we dat ooit zouden weigeren!

Tip: Schrijf je in voor een workshop en leer onder professionele begeleiding hoe je zelf de beste chocolade en pralines maakt.

Busje komt zo

Omdat onze volgende stop net buiten het centrum van de stad ligt stappen we op een van de rode dubbeldekkers van City SightSeeing Brussels.

Je kan kiezen tussen twee routes doorheen Brussel. Lijn 1 (de blauwe lijn) brengt je via de binnenstad naar het Noordelijke deel van Brussel. Onderweg zie je onder meer de Kathedraal van Koekelberg, het Kasteel van Laken, het Atomium en Mini-Europa. Lijn 2, de rode lijn, voert je naar het Zuidelijke deel van Brussel. Onderweg kan je afstappen aan onder meer de Kunstberg, de Zavel, het Victor Hortamuseum, het Jubelpark en de Europese instellingen. Andere populaire stops zijn het Park van Brussel en het Koninklijk Paleis.

Wij springen op de bus die ons vlot naar het Atomium brengt.

Tip: Tijdens de rondrit geeft een audiogids je meer uitleg over de belangrijkste bezienswaardigheden waar de bus langsrijdt. De audio-oortjes mag je bovendien houden als souvenir.

Atomium, monument met ballen

Het Atomium dat de structuur van een ijzerkristal uitbeeldt – maar dan 165 miljard keer vergroot – heeft de vorm van een kubus die op een van zijn punten staat. Het symbool van Expo 58, de laatste wereldtentoonstelling in België, zou na de expo worden afgebroken. Gelukkig liep het anders. 60 jaar later is het naast Kuifje, bier en pralines het meest gekende symbool van ons land.

Langs een surrealistisch parcours via buizen, bollen, geluids- en lichtinstallaties brengt het Atomium je terug naar de sfeer van de jaren ´50. Een andere reden om het monument te bezoeken is natuurlijk zijn unieke interieurarchitectuur. De lift, in 1958 de snelste van Europa, brengt je in 22 seconden naar de bovenste bol. Daar heb je vanop 92 meter hoogte een prachtig uitzicht over Brussel en bij mooi weer zelfs tot in Antwerpen.

Tip: Ter gelegenheid van de 450ste verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel De Oude loopt er in het Atomium een tentoonstelling over de renaissanceschilder.

ADAM

Wie een kaartje koopt voor het Atomium kan meteen ook een bezoek brengen aan ADAM, het Art and Design Atomium Museum. Hier krijg je een verrassende blik op het plastic design van de jaren vijftig tot nu. Naast de vaste Plastic Design Collection bieden tijdelijke tentoonstellingen een overzicht op andere vormen van design. Zo kan je er nog tot eind augustus onderdompelen in de punkbeweging. “PUNK GRAPHICS: Too Fast to Live, Too Young to Die” geeft je een overzicht in de unieke, visuele taal van de punkbeweging van het midden van de jaren 1970 tot de jaren 1980.

Vanaf eind september wordt ADAM met Belgisch Design Belge een pop-uplaboratorium waar objecten van de Plastic Design Collection in dialoog komen te staan met stukken modern en hedendaags design van de Koning Boudewijnstichting. Tegelijkertijd zullen er een aantal omvangrijke, sensuele en eigenzinnige objecten worden getoond.

Mini-Europe, da’s reuze!

Als afsluiter van ons citytripje Brussel brengen we een bezoek aan Mini-Europe, het enige park waar je in enkele uren door heel Europa reist. Aan de voet van het Atomium staan maar liefst 350 monumenten die tot in de kleinste details werden nagemaakt. Zo werd er maar liefst 24.000 uur gewerkt om de kathedraal van Santiago di Compostella gedetailleerd na te bouwen. In de arena van Sevilla werden 6.000 beeldjes één voor één geplaatst om een stierengevecht bij te wonen. Veel standbeelden van de Grote Markt van Brussel zijn in een echt laagje goud geverfd. De Franse Eiffeltoren steekt met een hoogte van 13 meter uit boven een gebouw van 3 verdiepingen. En nochtans zijn alle gebouwen op schaal 1/25. Indrukwekkend!

In een kleine twee uur wandelen we door de 27 lidstaten van de Europese Unie en ontdekken we haar historische, architecturale en culturele rijkdom. Dankzij de interactieve elementen slopen we er een stukje van de Berlijnse muur en laten we de Vesuvius uitbarsten.

We sluiten onze rondreis door Mini-Europe af met een bezoek aan Spirit of Europe. In deze interactieve en speelse tentoonstelling leer je de Europese Unie nog beter kennen.

Tip: Plan je een bezoek aan onze hoofdstad, denk dan ook aan de Brussels Card. De kaart geeft je vrije toegang tot 44 Brusselse musea. Bovendien krijg je kortingen op attracties, rondleidingen, shops, restaurants en bars.

Wil je ook een dagje gaan deugenieten in Brussel, laat je dan net als ons leiden door Trotter België. De reisgids vertelt het verhaal achter de klassieke trekpleisters en geeft je allerlei tips om de verborgen parels buiten de platgetreden paden te verkennen. Daarnaast bevat Trotter honderden budgetvriendelijke en uitgeteste horeca-adressen. Je vindt Trotter België bij de boekhandel of online bij Lannoo.

Lees ookzes inspirerende tips om Brugge te (her)ontdekken

9789401449489

Trotter belgië geeft je in 696 pagina’s het echte verhaal achter de klassieke trekpleisters, tips om verborgen parels te ontdekken en verrassende anekdotes en topervaringen van reizigers. Daarnaast bevat de gids honderden budgetvriendelijke en uitgeteste horeca-adressen alsook kaarten en plattegronden waarop je ze makkelijk kan terugvinden.

WIN, WIN, WIN!

Dankzij Lannoo mogen we een exemplaar van Trotter België weggeven. Volg daarom Deugenieten.be op Facebook en Instagram en wie weet ga jij binnenkort op trot langs al het moois dat België te bieden heeft.

BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons