Toerist in eigen land: Te voet op ontdekking langs Vlaamse dorpen en natuur
Geen beter moment dan de zonnige zomermaanden om een wandeling te maken in de natuur. Deugenieten trok er zelf op uit en ging op ontdekking naar die pittoreske plekjes en vergeten stukjes natuur. We trokken onze stapschoenen aan, namen het Groot Wandelboek Vlaanderen onder de arm en gingen op pad.
Een staycation is het ideale moment om op ontdekking te gaan in eigen land. Met het zonnetje in de rug, gaat Deugenieten op zoek naar de schoonheid van Vlaamse plekjes en de omringende natuur. Een gepaste wandeling zochten en vonden we in de vernieuwde uitgave van het Groot Wandelboek Vlaanderen. Auteur Michaël Cassaert is natuur- en landschapsbeheerder en doceert aan de Thomas More Hogeschool. Voor het Groot Wandelboek Vlaanderen stapte hij meer dan duizend kilometer bij elkaar, op zoek naar de mooiste landschappen en de rustigste wandelpaden van Vlaanderen.
Het Groot Wandelboek Vlaanderen bevat 75 lusvormige wandelingen, verdeeld over de 5 Vlaamse provincies. Een kaartje van Vlaanderen toont waar de wandelingen zich situeren, wat het makkelijk maakt als je een bepaalde streek wil verkennen of herontdekken. Wij kozen voor de wandeling in en rond Zoutleeuw, een streek waar we nooit eerder waren gaan deugenieten.
Elke route in het boek begint met praktische informatie, weergegeven aan de hand van duidelijke pictogrammen. Zo staat er dat onze wandeling geschikt is om op pad te gaan met een buggy en dat ook honden (aan de leiband!) meekunnen. De moeilijkheidsgraad van elke wandeling wordt aangeduid met een getal van 1 tot 3. Onze wandeling krijgt een 2, wat zoveel betekent als ‘gemiddeld’. 1 zou wijzen op een makkelijke wandeling, 3 is eerder weggelegd voor de geoefende wandelaar. De hoeveelheid onverharde wegen die we zullen trotseren, wordt aangeduid in procenten. Het hoogteverschil dat we op onze tocht zullen tegenkomen, wordt weergegeven in duidelijke grafiekvorm. Onze tocht beslaat in totaal 11,7 kilometer. Bij veel wandelroutes kan je, naast de origineel voorgestelde route, ook kiezen voor een kortere versie. Handig als je op een minder uitgebreide manier een streek wil verkennen.
Onze wandelroute staat uitgestippeld op een kaartje met referentiepunten zoals kruispunten en herkenbare gebouwen. De afstand tussen de referentiepunten staat ook aangegeven. Zo hebben we telkens een idee hoe ver het wandelen is naar het volgende referentiepunt.
Met al deze informatie zijn we helemaal klaar om aan onze wandeltocht te beginnen. We starten onze tocht aan het provinciaal domein Het Vinne waar er ruime parkeermogelijkheid is. Van het parkeerterrein wandelen we richting speeltuin en vervolgens naar links, naar de Ossenweg. Aan de verkeersremmer steken we de Ossenweg over en gaan enkele meters naar rechts.
Tijdens onze wandeling komen we langs de motteheuvel van Zoutleeuw, zien we typisch Vlaamse kapelletjes en wandelen we door kleine gehuchten. De ‘blauwe’ draad tijdens onze wandeling is de Kleine Gete. Deze werd in de 13de eeuw bevaarbaar gemaakt tot in Zoutleeuw. Hierdoor werd de stad de meest landinwaarts gelegen haven van het Scheldebekken. Zo werd Zoutleeuw één van de grote handelscentra van het hertogdom Brabant. Van hieruit werden voornamelijk graan, steenkool en wijn verscheept. Haring en zout waren de belangrijkste aanvoerproducten. Meteen een mogelijke verklaring voor de naam Zout-Leeuw.
Na een kleine 12 kilometer stappen en enkele rustmomenten tussendoor, komen we terug aan op Het Vinne, de plaats waar onze wandeling begon.
Wil je meer ontdekken over Het Vinne dan moet je zeker een kijkje nemen in een van de kijkhutten op het provinciaal domein. Zo heb je vanuit de eerste kijkhut een ongeëvenaard uitzicht op de waterplas. Het meer is momenteel drooggelegd om de bodem te saneren. Dit is nodig om de diversiteit aan planten en dieren te garanderen. De werken moeten tegen komende winter afgerond zijn.
Voor wie zelf eens in Vlaanderen op verkenning wil, is het Groot Wandelboek Vlaanderen een aanrader. Deze erg handige en praktische gids geeft je alle nodige informatie die voor en tijdens je wandeltocht nuttig zijn.
Groot Wandelboek Ardennen
Voor wie iets verder weg wil maar toch in eigen land wil blijven, is er het Groot Wandelboek Ardennen. In 75 wandelingen gidst Julien van Remoortere je door het mooiste van Zuid-België en de Ardennen. Elke lusvormige wandeltocht komt met een pak praktische info, een heldere routebeschrijving en een overzichtelijke wandelkaart. Met deze dicht-bij-huisgids in de rugzak ben je meteen klaar om eropuit te trekken!
Het Groot Wandelboek Vlaanderen is een standaardwerk met 75 prachtige tochten, goed voor zo’n 1000 km wandelplezier. Centrale thema’s in deze Vlaanderengids zijn de te vaak vergeten stukjes natuur en de rustige dorpjes. Met dit wandelboek in de hand loop je niet voorbij aan de talrijke, vaak onopvallende bezienswaardigheden onderweg. Het Groot Wandelboek Vlaanderen is te koop bij de betere boekhandel en online bij Lannoo en bol.com.
Het Groot Wandelboek Ardennen bevat 75 mooie wandelingen, goed voor ruim 550 km wandelplezier. Centrale thema’s in deze Ardennengids, die ondertussen aan zijn 14de editie toe is, zijn de pittoreske dorpjes en gehuchten en het uitbundige natuurschoon. Bij iedere wandeltocht krijg je een uitgebreid blok praktische informatie: vertrekplaats, aard van de weg, parkeermogelijkheden, adressen voor een hapje en een tapje… Het Groot Wandelboek Ardennen is te koop bij de betere boekhandel en online bij Lannoo en bol.com.
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)