Duupje is terug! Nieuwe eigentijdse dagboekverhaaltjes van kwajongen Duupje

Duupje is terug! Nieuwe eigentijdse dagboekverhaaltjes van kwajongen Duupje

31 maart 2021 0 Door Deugenieten

An Swartenbroekx treedt met haar kinderboekendebuut ‘Duupje’ in de voetsporen van haar vader René. Meer dan 25 jaar na zijn creatie wordt de guitige kwajongen in een nieuw jasje gestoken en beleeft hij nieuwe avonturen. Maar ook nu nog blijft Duupje vaak aan het kortste eind trekken in de nieuwe bundel humoristische kortverhalen.

Voor sommigen zijn de verhalen rond Duupje pure nostalgie. Wie eind jaren 80, begin jaren 90 kind was, herinnert zich ongetwijfeld nog de grappige verhaaltjes over de tienjarige jongen gecreëerd door jeugdauteur René Swartenbroekx. De cursiefjes verschenen in het kindertijdschrift Zonneland en er werd zelfs een televisieserie gemaakt rond Duupje.

Duupje is terug!

An Swartenbroekx, die we vooral kennen als Bieke uit de successerie F.C. De Kampioenen, haalde de ondeugende jongen van onder het stof en vertaalde de wereld van Duupje naar eigentijdse situaties.

Voor iedereen die hem nog niet kent: Wie is Duupje? Duupje heet eigenlijk gewoon Pieter-Jan Dubois. Hij is tien jaar en zit in het vierde leerjaar. Met zijn goedbedoelde, hilarische en avontuurlijke ideeën wordt hij steeds weer de dupe van zijn eigen streken, vandaar zijn bijnaam Duupje. Soms is hij een echte rebel maar meestal heeft hij gewoon een heel klein hartje. In zijn dagboekverhaaltjes lees je daar alles over.

De verhalen van Duupje spelen in op belangrijke thema’s zoals racisme, pesten, of leerproblemen door dyslexie of dyscalculie. Ze worden op een kindvriendelijke manier gebracht waardoor de boodschap voor kinderen makkelijk te begrijpen is. De korte verhalen zijn geschreven in dagboekstijl van tienjarig Duupje. Met de nodige foutjes zoals gebuist of seksie. Woorden die door leeftijdsgenootjes wel vaker fout worden geschreven. Dat maakt dat de verhaaltjes vlot geschreven zijn en daardoor ongetwijfeld de jeugdige lezers zullen aanspreken.

Kinderen herkennen zich immers in de sympathieke ‘underdog’ die Duupje is. Want vroeg of laat is iedereen toch eens het Duupje, niet?

Het laatste dagboekverhaaltje in de bundel is bovendien een mooi eerbetoon aan de vorig jaar overleden Johny Voners, Xavier Waterslaeghers uit F.C. De Kampioenen en meer dan 25 jaar An Swartenbroekx’ collega en vriend.

Het tekenwerk vloeit uit de pen van Dieter Steenhaut, een jong talent uit de gerenommeerde Standaard Uitgeverij-stal. Hij geeft Duupje een nieuwe, eigentijdse vorm waarin iedere acht- tot twaalfjarige zich zal herkennen. De tekeningen zijn mooi passend bij de verhalen en stralen een zekere vorm van guitigheid uit.

Met deze eerste verhalenbundel treedt An Swartenbroekx in de voetsporen van haar vader René. Duupje kreeg een nieuw jasje, zonder afbreuk te doen aan de sympathieke humor en herkenbaarheid van deze guitige kwajongen. Duupje is en blijft een Vlaamse klassieker, nu helemaal op maat van een nieuwe generatie. Maar minstens even leuk voor de nostalgische lezers onder ons.

‘Duupje’ is een uitgave van Standaard Uitgeverij en vind je vanaf nu in de winkel en de online boekhandel.

Lees ook: Een fluitende olifant, verdwenen alien, niezende bloem en een nieuwe Bomaworst: fantasie alom in stripland


Volg ons op sociale media of contacteer ons