Gustav Klimt verovert de Brusselse Hortagalerij
Na de succesrijke Monet-expo vorig jaar in de Hortagalerij kan je er nu terecht voor een gloednieuw project: ‘Klimt: The Immersive Experience’.
Gustav Klimt is één van de meest opvallende moderne kunstenaars, voortrekker van de Art Nouveau en leider van de radicale verandering. Een man met veel talenten, bekend om zijn allegorieën, schilder van naakt, landschappen, soms tekenaar, dan weer lithograaf en decorateur met interesse in gebouwen, tapijten, mozaïek en ceramiek.
Hij werd in de zomer van 1862 geboren als zoon van een goudsmid en een operazangeres. Gustav Klimt zou uitgroeien tot de trots van zijn land, een grote naam en auteur van één van de meest waardevolle handtekeningen op de aardbol.
Terwijl in heel wat landen de overgang van classicisme naar hedendaagse kunst zich geleidelijk inzet, is er in Oostenrijk meteen sprake van een echte en duidelijke breuk met het verleden. Deze beweging aan het eind van de 19e eeuw wordt de Wiener Secession genoemd. Gustav Klimt speelde een sleutelrol in deze revolutie, voelbaar zowel op het vlak van de architectuur als later ook in de beeldende kunsten.
Architectuur, schilderkunst en muziek in een harmonieus samenspel
Met ‘Klimt, The Immersive Experience’ wil Exhibition Hub de bezoekers op een fantastische manier kennis laten maken met deze uitmuntende kunstenaar. De belangrijkste werken van Klimt zijn opgezet rond zijn meesterwerk ‘De Kus‘. Zijn volledige oeuvre passeert de revue: Van de luxueuze gouden achtergrondkleuren bij het uitwerken van zijn vergezichten, over de florale elementen en zijn schetsen.
“We wilden alle artiestieke periodes in de carrière van Gustav Klimt vermengen, zonder afbreuk te doen aan het chronologisch verloop. De onderdompelende ervaring moet een overzicht bieden van het werk van de kunstenaar, en een verrassende kijk op zijn artistieke loopbaan.” zegt Mario Iacampo van Exhibition Hub.
Gustav Klimt was tot zijn 35ste schilder en decorateur van gebouwen. Het was toen nog de tijd van het Weense neoclassicisme. Nadien onderging de stad een metamorfose waar Klimt twee decennia lang gretig zijn schouders onder zette. Tijdens de tentoonstelling wordt er dan ook veel aandacht besteed aan architectuur. Zo worden de grote monumenten die hij heeft opgericht opnieuw opgebouwd, mechanisch of holografisch, en wordt zijn werk als decorateur benadrukt.
Lees ook: Meet the Masters brengt Van Eyck, Rubens en Bruegel tot leven
Naast de schilderijen van Klimt wordt ook het bekende Beethovenfries helemaal tot leven gebracht. Klimt schilderde het werk in 1902 naar aanleiding van een tentoonstelling over Beethoven. De personages van het fries komen tot leven met de elegantie die Klimt hen toebedeelde. Vervolgens verstarren ze opnieuw zoals ze in het schilderij zijn vereeuwigd en dat allemaal op de tonen van Beethovens 9de symfonie. Zo vormen architectuur, schilderkunst en muziek een harmonieus samenspel.
Virtual reality maakt 360° beleving compleet
Terwijl je in de grote expositieruimte de leefwereld van Gustav Klimt op magische wijze in beweging ziet komen kan je je in een afzonderlijke ruimte helemaal onderdompelen in de gouden periode van Gustav Klimt. Met gebruik van een VR-headset krijg je letterlijk toegang tot de schilderijen en wordt je ondergedompeld in zeven werken die met hun kleurenpracht tot ieders verbeelding spreken.
‘Klimt: The Immersive Experience is te bezoeken van 24 maart tot 5 september in de Brusselse Hortagalerij, Grasmarkt 116, 1000 Brussel. Meer info en tickets via expo-klimt.be.
GIVEAWAY – Win een duoticket en stap zelf in een meesterwerk van Gustav Klimt!
Deze giveaway is helaas afgelopen. Volg Deugenieten op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties.
Mooie schilderijen die ik wel eens op een andere manier wil ontdekken. Zeker meegedaan!
Super waag graag een kansje