Fin & Rye: een romantisch regenboogverhaal over coming-out en… vuurvliegjes
‘Fin & Rye’ is het eerste young adult-boek van acteur en schrijver Harry Cook. Wanneer Fins ouders te weten komen dat hun zoon homo is, willen ze er alles aan doen om Fin terug op het voor hen ‘normale’ pad te brengen. Maar zullen een verhuis en een conversietherapie volstaan om van Fin de gedroomde heteroman te maken zoals zijn ouders graag willen?
Taboes worden in de huidige tijd steeds vaker doorbroken, ook in romans. En gelukkig maar! Auteurs doorbreken meer en meer het cliché dat heterorelaties standaard zijn en schrijven steeds vaker boeken rond LGBTQI+-personages. Positief is dat het onderwerp vaak aan bod komt in young adult-boeken waardoor het homothema voor jongeren steeds minder taboe wordt.
Auteur en acteur Harry Cook is zelf homo en was destijds een groot voorvechter voor de legalisatie van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in Australië. Eind 2017 werd het voor homomannen en lesbische vrouwen mogelijk om wettelijk te huwen. Cook werd meermaals genomineerd voor zijn werk waarbij hij de LGBTQI+-gemeenschap in een positief daglicht te stelt.
Eerder al schreef Harry Cook in ‘Pink Ink’ zijn memoires neer over de strubbelingen die hij in zijn jeugd meemaakte alvorens hij zich publiekelijk outte als homo. Met het young adult-boek ‘Fin & Rye‘ maakt Harry Cook nu ook zijn romandebuut met een coming-outverhaal.
Het verhaal: jongen ontmoet jongen
Fin is een jonge kerel van 16 jaar die al een tijdje een oogje heeft op Jesse, een laatstejaarsstudent die in de lokale bowlingzaak werkt. Bovendien is hij aanvoerder van het atletiekteam met “de armen van een Griekse god”, aldus Fin. Wanneer Jesse Fin meeneemt naar zijn huis, beginnen de twee onverwachts te kussen. Al blijkt al snel dat Jesse andere bedoelingen heeft: Hij wil Fin ontmaskeren als “flikker”. En alsof Fin nog niet genoeg gekwetst is, wordt hij op de koop toe buiten zijn wil om geout bij zijn ouders. Om Fin snel op andere gedachten te brengen, lijkt een verhuis de beste oplossing.
Al vrij snel leert Fin nieuwe vrienden kennen. Zo is er de superstoere Poppy, haar transvriendin June waarmee ze een knipperlichtrelatie heeft en de erg innemende Rye, die sinds twee maanden een relatie heeft met zijn vriendje Eric. Wanneer dat door het prille koppel gevierd zou worden met een etentje op restaurant, kiest Eric echter liever voor een avond plezier met vrienden en belt hij zijn date met Rye af.
Fin en Rye blijken het steeds beter met elkaar te kunnen vinden. Ze zoeken steeds meer toenadering en worden verliefd op elkaar. Wanneer Fins ouders, in het bijzonder zijn vader, daar lucht van krijgen, willen ze alles uit de kast halen om Fin op andere gedachten te brengen. Ze laten Fin zelfs onder dwang deelnemen aan een conversietherapie met als doel zijn seksuele geaardheid te veranderen. Ze zijn ervan overtuigd dat de homogenezing louterend zal werken en van hun zoon een echte heteroman zal maken.
Een geslaagd coming-outverhaal
Harry Cook is erin geslaagd om een mooie roman neer te pennen die, ondanks de ernstige onderwerpen, tegelijk taboedoorbrekend en grappig is. Dat is vooral te danken aan zijn leuke schrijfstijl die in de goede Nederlandse vertaling niet verloren is gegaan. Het coming-outverhaal van Fin en zijn gevoelens voor de betoverende Rye vormen het basisverhaal van dit boek. De pas 16-jarige Fin ontdekt dat zijn aandacht meer uitgaat naar mannen en probeert op zijn manier zijn ontluikende seksuele voorkeur een plaats te geven in zijn leven. De daarmee vaak voorkomende problemen zoals gepest of nageroepen worden komen allemaal aan bod in het boek. Het verhaal van Fins ouders die het erg moeilijk hebben om de seksuele voorkeur van hun zoon te aanvaarden is een terugkerend thema in het boek. Hun pogingen om, in hun ogen, hun zoon te redden hangt dan ook als een zwaard van Damocles boven Fins hoofd. Fins vader geeft maar al te vaak aan dat Fin maar beter hetero ‘wordt’ in plaats van zich als homo te gedragen.
Nadat het al eerder in het boek terloops wordt vermeld, komt de conversietherapie pas vrij laat aan bod. Het is meteen ook een aangrijpend moment, een die echt naar de keel grijpt. Toch kon het onderwerp over de homogenezing naar onze mening beter worden uitgewerkt en vooral eerder in het verhaal aan bod worden gebracht. Het zware onderwerp neemt onverwacht een heuse twist die het einde van het boek luchtiger moet maken zodat je als lezer alsnog een happy end krijgt voorgeschoteld. Bovendien zijn de gebeurtenissen tijdens de swingende kooravond in het conversiekamp ietwat overdreven en karikaturaal, iets wat toch in tegenstelling staat tot de rest van het verhaal dat eerder realistisch is.
In tegenstelling tot de oorspronkelijke Engelse titel ‘Fin & Rye & Fireflies’ hebben de vuurvliegjes het niet gehaald in de Nederlandse titel. Maar de vuurvliegjes spelen wel degelijk mee in het verhaal. Wanneer Rye zich ’s avonds met zijn zorgen terugtrekt aan het meer put hij energie uit de overactieve vuurvliegjes die boven het meer door elkaar wemelen. Ze dienen als een soort van troost voor Rye en staan als het ware symbool voor hoop.
‘Fin & Rye’ leest als een trein en als lezer zit je van bij het begin in het verhaal. Het is een hoopgevend boek dat thema’s zoals coming-out, acceptatie en trouw zijn aan jezelf uitgebreid aan bod laat komen. Deze YA-roman kan een hart onder de riem zijn voor de vele jongeren die met zichzelf in de knoop zitten. Maar het is evengoed een aanrader voor wie houdt van een mooi romantisch verhaal dat eens niet het clichéverhaal vertelt van een jonge prins en zijn mooie prinses. Wat maakt het immers uit dat het boek over twee ‘prinsen’ gaat, zolang het maar een stevig en aangrijpend verhaal is?
Wil je zelf in het boeiende en aangrijpende verhaal van Fin en Rye duiken en het boek in een ruk uitlezen? Dan zorgt deze online winkel er voor dat het boek morgen al op je deurmat ligt!