Stel je ideale act samen en ga voor ‘douze points’ met het ‘Eurovision Song Contest bordspel’
Wie fan is van het grootste liedjesfestival ter wereld zal helemaal opleven bij het spelen van het ESC bordspel. Haal al je Songfestivalkennis naar boven en stel je ideale song samen. Wie weet ontvang jij in de finale wel de meeste ‘douze points’!
Heb jij ook zo genoten van het Eurovisiesongfestival en zat je vol spanning te kijken naar de puntentelling? Tot verbazing van veel kijkers slaagde de rockband Måneskin erin om met hun opvallende uitvoering van ‘Zitti e buoni’ de overwinning in de wacht te slepen. En terwijl Rotterdam na al het muzikale geweld weer rustig kan ademhalen mag Italië zich beginnen opmaken om volgend jaar het festival te organiseren. Voorlopig is het nog even afwachten in welke Italiaanse historische stad het 66ste Eurovisiesongfestival zal doorgaan. Een zekerheid hebben we nu al. Het zal weer een spraakmakende editie worden.
Echte liefhebbers van het grootse muziekfestival ter wereld hoeven echter niet te wachten tot volgend jaar. Met het officiële ‘Eurovision Song Contest bordspel‘ kan je het hele jaar door je eigen liedjesfestival organiseren en je helemaal onderdompelen in die typische Songfestivalsfeer. Tijdens het spel stel je zelf je ideale song samen zodat je met een sterk muzieknummer de finale ingaat. In die laatste ronde worden de beste kenmerken van je nummer beloond met 8, 10 of 12 punten. Wie het meeste punten verzamelt, wint het Eurovision Song Contest (de bordspel-editie weliswaar)!
TIP: De officiële ‘Eurovision Song Contest dubbel-cd’ bevat alle nummers van alle landen die dit jaar deelnamen aan het liedjesfestival in Rotterdam. Met uiteraard ook ‘In The Wrong Place’ van Hooverphonic. Je kan de dubbel-cd hier online bestellen.
Op zoek naar de beste act
Het opzet van het spel is hetzelfde als bij het echte festival: je land fier maken door te winnen met een fantastisch optreden. Elke speler kiest twee landen waarvoor hij een act probeert samen te stellen. Eens die gekozen, bepalen de ogen van de dobbelsteen hoeveel muzieknoten je pion op het speelbord vooruit mag. De kleur van de muzieknoot bepaalt voor welk onderdeel je speelt. Er zijn vier kleuren die elk corresponderen met een van de vier thema’s: Song, Costume, Stage, Instruments. Het doel is om elk deelnemend land van elk thema een kaart te voorzien. Op die manier stel je zelf je sublieme act samen. Om de themakaart te verdienen, moet je wel de vraag die je tegenspeler je stelt juist beantwoorden. De vragen zijn allemaal gericht op je kennis van 65 jaar Eurovisiesongfestival. Om het spannend te houden, zijn de vragen opgedeeld in 3 moeilijkheidscategorieën, aangeduid met 1, 2 of 3 sterren. Bij het begin van het spel bepalen de spelers zelf hoe moeilijk ze het spel willen spelen. Zo hou je enkel de kaartjes over met de gewenste moeilijkheidsgraad.
Bij het kiezen van de juiste themakaarten is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende symbolen die op elk van de kaarten staan. Dezelfde symbolen op je themakaarten zorgen immers voor extra punten en zullen ook in de finaleronde van groot belang zijn bij het bepalen van de winnaar. Er wordt gespeeld tot een van de spelers vier themakaarten heeft voor beide van zijn deelnemende landen en elke andere speler minstens een volledige deelname heeft. Tot die tijd mag er steeds gewisseld worden van kaart als de speler zijn pion op een noot met een kleur komt te staan waarvan hij al een themakaart heeft, op voorwaarde dat hij de vraag goed beantwoordde.
Twelve points go to…
De voorronde eindigt dus wanneer een van de spelers alle themakaarten bij zijn beide landen heeft en alle andere spelers minstens een complete inzending hebben. Vanaf nu begint de finale en zijn enkel de complete inzendingen nog van tel. Bij alle spelers worden de jurypunten die vermeld staan op de vier themakaarten opgeteld. Naast die punten worden extra punten gegeven voor dezelfde symbolen die op verschillende themakaarten staan. Hoe meer keer hetzelfde symbool, hoe meer punten dat oplevert.
Eens de punten geteld, is het tijd om de finalekaarten te spelen. Die leveren een extra 8, 10 of 12 punten op. Die punten worden gegeven aan het land dat het meest voldoet aan de eigenschap die vermeld staat op de finalekaart. Dat kan gaan van het land met het meest aantal kaarten met een bepaald symbool tot de hoogste of laagste jurypunten van een themakaart. Finalekaarten mogen door een land worden afgewezen want elk land kan slechts 3 finalekaarten behalen. De finale eindigt wanneer een speler voor beide landen drie finalekaarten heeft verdiend. Vervolgens worden de finalepunten bij de reeds verzamelde punten geteld. De winnaar is de speler die voor één land het meeste punten heeft. Dat land wint dan ook de Eurovision Song Contest!
En de winnaar is…
Het ‘Eurovision Song Contest bordspel’ is een absolute aanrader voor fans van de welbekende liedjeswedstrijd. Het spel is een officiële uitgave van het liedjesfestival wat maakt dat het spel in de sfeer van het Songfestival baadt. De kleuren, het logo,… alles straalt Eurovisiesongfestival uit! De pionnen, landenfiches, vragenkaarten en spelbord zijn kwaliteitsvol gemaakt uit degelijke materialen. Altijd leuk om te zien dat de afwerking van een spel top is.
Het spelconcept sluit prima aan bij het echte festival. Er wordt gespeeld met landen die een nieuwe act zoeken voor het Songfestival. Die act bestaat uit 4 erg belangrijke elementen die ook in de echte wedstrijd bepalend zijn of een deelnemer een potentiële winnaar is: Het lied is in eerste plaats belangrijk, naast de gebruikte instrumenten die de klankkleur zullen bepalen. Dan is er nog de klederdracht en de podiumervaring die zorgen voor visueel spektakel. Pas wanneer die 4 thema’s aanwezig zijn, kan je met je nummer door naar de finale. Het bordspel kan gespeeld worden met twee tot zes spelers en duurt zo’n 45 minuten.
Bij het spelen van dit spel is het uiteraard mooi meegenomen dat je als speler een basiskennis hebt over de liedjeswedstrijd. De vragen gaan immers over deelnemers, liedjes, jaartallen en locaties waar het festival doorheen de jaren is neergestreken. Gelukkig zijn de vragen opgedeeld in 3 categorieën van makkelijk over middelmatig naar moeilijk. De moeilijkheidsgraad wordt aangeduid met 1 tot 3 sterren. Ben je een leek wat betreft het Songfestival maar ben je een kei in gokken, dan speel je enkel met de vragenkaartjes waarop 1 ster staat. Deze vragen zijn namelijk multiple choice waardoor een juiste gok je ook themakaarten kan opleveren.
Fun en facts
Tijdens het spelen werden er bij ons heel wat herinneringen opgerakeld naar anekdotes van de voorbije jaren. Je hoeft dan ook niet verbaasd te kijken wanneer iemand spontaan begint te zingen bij het horen van een of ander nummer of artiest. Om in de sfeer te komen hadden we onze Spotify-lijst alvast opgezet met liedjes die doorheen de jaren hadden deelgenomen aan het festival. Ook tijdens het spelen, wanneer een speler niet meteen het nummer kende die hij als antwoord had moeten geven, luisterden we even naar hoe het nummer klonk. Om maar te zeggen dat we heel wat plezier beleefden aan dit spel. En dat ons geheugen erg op de proef werd gesteld, werd soms pijnlijk duidelijk wanneer we weer eens zaten te piekeren over een muzieknummer of de naam van een of andere artiest.
Voor wie nu al heimwee heeft naar de Eurosongfestival-editie van 2021 of uitkijkt naar de editie van volgend jaar kan zich tot die tijd helemaal onderdompelen in de sfeer en weetjes van het festival. Wie weet mag jouw land zelf ook wel enkele keren ‘douze points’ ontvangen in de finale! Wedden dat je na het horen van je score zelf gaat wapperen met je vlag?
Het officiële ‘Eurovision Song Contest bordspel’ is nu verkrijgbaar in de winkel en kan je makkelijk hier online bestellen.