Keanu Reeves gaat opnieuw op zoek naar de grens tussen fictie en realiteit in The Matrix Resurrections
‘The Matrix Resurrections’ van Lana Wachowski is de langverwachte vierde film in een franchise die het scifi-genre voorgoed heeft veranderd. Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss keren terug als hun beroemde personages Neo en Trinity.
Voor wie nog nooit van ‘The Matrix‘ gehoord heeft of voor wie al lang niet meer weet waarover de film gaat (de eerste film dateert van maart 1999) keren we even kort terug naar het begin. In ‘The Matrix’ volgen we het verhaal van Thomas A. Anderson (Keanu Reeves), een programmeur bij een softwareontwikkelaar die onder het pseudoniem Neo een illegale bijverdienste heeft als hacker. Op een bepaald moment wordt Neo gecontacteerd door een groep ‘rebellen’ onder leiding van Morpheus (Laurence Fishburne) en krijgt hij te horen dat de wereld waarin hij leeft een ‘schijnwereld’, genaamd de Matrix, is. In werkelijkheid is Matrix een computersimulatie van de wereld die gemaakt is door machines om mensen onder controle te houden. Neo krijgt de keuze om een rode pil te nemen om uit de Matrix te ontsnappen naar de ‘echte wereld’ of een blauwe pil te slikken en onwetend in de simulatie te blijven.
Neo kiest voor de ‘echte wereld’ die zich volgens Morpheus rond 2199 situeert. Nadat ergens in de 21ste eeuw kunstmatige intelligentie werd uitgevonden kwamen de mensheid en de artificiële intelligentie met elkaar in conflict. Uiteindelijk haalden de machines de bovenhand en creëerden ze de Matrix, een illusie om hen onwetend en in hun macht te houden.
Maar de Matrix is niet perfect. Soms treden er kleine storingen op waardoor de rebellen vrij spel krijgen om de machines te saboteren. Daarom wordt de Matrix bewaakt door ‘Agenten’, een soort intelligente programma’s die niet alleen supersterk en razendsnel zijn maar zichzelf ook nog eens kunnen transformeren waardoor ze overal kunnen opduiken. De belangrijkste en gevaarlijkste tegenstander van Neo en de rebellen is Agent Smith.
De rebellen en Morpheus geloven echter dat Neo de Ware is (’the One’, anagram van ‘Neo’), en dat hij diegene is die in staat is de Matrix te manipuleren. Ze zijn er dan ook van overtuigd dat hij de oorlog tussen de mensheid en de machines tot een einde kan brengen.
Rood of blauw, welk pilletje kies jij?
Na ‘The Matrix‘, ‘The Matrix Reloaded‘ en ‘The Matrix Revolutions‘ neemt regisseur Lana Wachowski ons in ‘The Matrix Resurrections‘ terug mee naar een wereld die bestaat uit twee realiteiten: het alledaagse leven en wat daarachter verborgen gaat. Om erachter te komen of zijn realiteit een fysieke of mentale constructie is en om te ontdekken wie hij werkelijk is, moet Thomas Anderson weer een belangrijke keuze maken. Maar als Thomas (oftewel Neo) iets geleerd heeft, dan is het wel dat keuzevrijheid, ondanks dat het een illusie is, de enige manier is om de Matrix in of uit te komen. Neo weet dus natuurlijk al lang wat hij moet doen. Maar wat hij niet weet, is dat de Matrix sterker, beter beveiligd en gevaarlijker is dan ooit tevoren.
Net als in de vorige films komt Keanu Reeves opnieuw vooraan te staan in de strijd om de mensheid te bevrijden. Ook nu nog leeft Reeves’ alter ego Thomas Anderson in een alledaagse wereld die een illusie is waarin de mensen door kunstmatige intelligentie en machines beheerst worden. Reeves, ondertussen 57 jaar oud, lijkt in het begin echter niets op de energieke Uitverkorene uit de eerste film. Hij is uitgeblust, heeft een saai kantoorbaantje als spelontwikkelaar en kampt met een aantal demonen uit zijn verleden. Hij spendeert dan ook een groot deel van zijn tijd bij zijn therapeut die hem vlijtig blauwe pilletjes voorschrijft om de vreemde en onnatuurlijke dingen die hij af en toe ziet, tegen te gaan. Maar dat verandert wanneer hij Bugs ontmoet.
Computerhacker Bugs (Jessica Henwick), zoals het zogenaamde witte konijn of de bug in een computerprogramma, is namelijk op zoek naar de Ware die zichzelf heeft opgeofferd voor de mensheid en ze is bereid elk risico te nemen in de zoektocht naar de legende en haar grote voorbeeld. Die ware is dus Thomas Anderson/Neo (Keanu Reeves). Opnieuw moet hij kiezen welk pad hij volgt. Carrie-Anne Moss speelt de iconische krijger Trinity. Of is ze Tiffany, een getrouwde vrouw en moeder van drie kinderen die dol is op opgevoerde motoren? Yahya Abdul-Mateen II speelt de wereldwijze Morpheus die opnieuw Neo’s gids is, maar tegelijkertijd op zelfontdekking gaat en zijn eigen lot probeert in te vullen. Jonathan Groff speelt Thomas Andersons zakenpartner Smith. Hij is een gladde en zelfverzekerde zakenman met een nonchalante charme, een ontwapenende glimlach en oog voor het eindresultaat. Oftewel alles wat Thomas Anderson niet is. Neil Patrick Harris tenslotte speelt de Analist. Als therapeut helpt hij Thomas om erachter te komen wat zijn dromen betekenen en ze te onderscheiden van de realiteit.
Net als in de eerste drie films wordt er in ‘The Matrix Resurrections’ vlot geschakeld tussen werelden en worden we overspoeld met verbluffende stunts die je niet voor mogelijk houdt. Bovendien zitten er in deel vier van de reeks een aantal coole flashbacks die het net iets makkelijker maken om bepaalde evoluties en plotwendingen te begrijpen. Terwijl het een huzarenstukje is om het spectaculaire en grensverleggende Oscar-bekroonde ‘The Matrix’ te overtreffen zorgen de visuele hoogstandjes en special effects er toch voor dat ‘The Matrix Resurrections’ een streling voor het oog is die je, net zoals het origineel, keer op keer opnieuw zal willen zien.