Toerist in eigen land: 7 verrassende culinaire hotspots in hartje Aalst
Deugenieten gaan graag op ontdekking, ook in eigen land. België heeft immers heel wat steden met verrassende plaatsen die weinig bekend, maar zeker de moeite waard zijn om te ontdekken. Aalst is een van die steden. Heel geliefd bij zijn eigen bevolking maar nog niet bekend genoeg bij de rest van België. Wij trokken onze wandelschoenen aan en gingen op ontdekking naar leuke eetadresjes in Aalst.
Wie aan Aalst denkt, denkt daarbij meteen aan carnaval. Gedurende drie dagen per jaar nemen Aalstenaars de actualiteit van het afgelopen jaar op de korrel en spotten ze, met tientallen vaak knap uitgewerkte taferelen op praalwagens, met alles en iedereen. En niet in het minst met zichzelf. Want zelfspot, daar is een Aalstenaar niet vies van. Oilsjt, ook wel spottend het ‘Londen aan de Dender’ genoemd, is de op een na grootste stad van Oost-Vlaanderen. De meer dan 88.000 inwoners worden – ook alweer spottend – ajoinen genoemd. Door de jaren heen is deze benaming uitgegroeid tot een algemeen begrip en tegenwoordig omarmen de Aalstenaars deze spotnaam. Sterker nog, ze zijn er gewoonweg fier op!
Dat je als toerist in de carnavalsstad hartelijk wordt ontvangen, staat vast. De sfeer die in Aalst en rond zijn inwoners hangt is open en hartelijk. Dat merk je meteen als je door de stad wandelt en her en der op straat praatgrage mensen ziet kletsen. Je moet dus niet verwonderd zijn als je een zaak binnenstapt en meteen uitgebreid begroet wordt in het Oilsjters. Het sappige dialect en de gastvrijheid zorgen er mee voor dat je je als toerist meteen thuis voelt in deze ajuinenstad.
TIP: Centraal op de Grote Markt staat het schepenhuis met zijn imposante belforttoren en gebiedshuisje. Je kan het belfort elke derde zondagnamiddag van de maand gratis bezoeken.
En hop, we zijn vertrokken!
Onze wandel- en ontdekkingstocht starten we midden in de stad, aan het Infokantoor Toerisme dat gelegen is aan de Hopmarkt. Aalst stond eeuwenlang bekend om zijn hopteelt. Hop, ook wel ‘het groene goud’ genoemd, zorgde voor heel wat werkgelegenheid en bracht welstand in de regio. Het infokantoor is de ideale plek om meer te weten te komen over de stad en zijn vele bezienswaardigheden. Met enkele brochures en een plannetje in de hand beginnen we aan onze tocht. Eerste stop: Philimonius.
Kick-start bij Philimonius
Bij het begin van de dag gaat er niks boven de heerlijke geur van verse koffie. We houden halt bij Philimonius, een koffiebar gelegen in het verlengde van de Lange Zoutstraat, een van de autovrije vijf winkelstraten die uitgeven op de Grote Markt. Wie Philimonius binnenstapt, komt terecht in een belevingsbar. Uitbater Jo, een gediplomeerd barista, is werkelijk gepassioneerd door koffie. Met uiterste precisie, zoals je van een koffiemeester kan verwachten, tovert Jo koffies in alle geuren, kleuren en smaken tevoorschijn. Met veel plezier geeft hij uitleg over het ruime aanbod aan koffiespecialiteiten.
Wij gaan voor een cappuccino en een mocha. De mocha bestaat uit een cappuccino met onderaan een laagje chocoladesiroop en bovenop het smeuïge melkschuim een decoratieve chocoladetopping. Omdat Jo wel weg weet met het kannetje geschuimde melk, maakt hij pareltjes van latte art. Een heerlijk stukje frangipanetaart maakt ons opkikkertje compleet.
Naast een unieke koffiebar is Philimonius ook een concept store waar je terecht kan voor duurzame producten van Belgische makelij. Je vindt er onder meer originele reisboeken van uitgeverij Luster, kleurrijke sjaals van Talking Walls, handgemaakte juwelen van Mariska Van Lissum, de alcoholvrije cocktail Gimber, prentkaartjes,… Van je koffiemoment maak je bij Philimonius een ware beleving.
Philimonius – Louis D’Haeseleerstraat 8
TIP: Om de hoek van Philimonius ligt Cirk Tattoo, een tatoeagezaak die wordt uitgebaat door de kleurrijke en creatieve Mariska Van Lissum. Ook al ben je niet meteen van plan een tattoo te laten zetten, toch is een bezoek aan haar winkeltje zeker een aanrader. Mariska zet niet enkel tatoeages, ze maakt ook zelf heel leuke juweeltjes.
Cirk Tattoo – Pontstraat 19
‘Scherregossen’ bij Lilly’s Escargots
Van al het wandelen (oké, én het shoppen) krijgen Deugenieten honger en dorst. Ideaal om even een korte pauze in te lassen en te genieten van een glaasje en een hapje. We stappen daarvoor richting Sint-Annabrug, een van de bruggen die linker- en rechteroever van de Dender met elkaar verbindt. Nog voor we den Denjer oversteken, zien we het eetkraam al stralen in de zon. We krijgen al warm bij de gedachte aan deze delicatessen. We arriveren aan Lilly’s Escargots en bestellen een bakje lekker gekookte slakken met een heerlijk fris glaasje wijn.
Wij zijn wel te vinden voor deze exclusieve lekkernij en we zijn blijkbaar niet de enigen. Scherregossen worden hier al sinds 1936 volgens een geheim recept bereid en de plek is gekend bij elke Aalstenaar. Voor velen is dit een erg geliefde plek om te socializen. Een bakje escargots op tafel, een flesje wijn en enkele glazen: meer is er niet nodig om in alle gezelligheid een groep vrienden of buren bijeen te brengen.
Lilly’s Escargots – Molendries
Aalsterse vlaai bij Huis De Vos
Een typisch gerecht uit de ajuinenstad is de Aalsterse vlaai. De oorsprong ervan gaat minstens terug tot de 16de eeuw. Toen al doken de vlaaien op in een schilderij van Pieter Brueghel de Oude. Zoveel eeuwen later is dit populaire kermisdessert nog steeds erg geliefd. De Aalsterse vlaai die officieel erkend is als streekproduct is een gebak dat gemaakt wordt met mastellen, een typisch Oost-Vlaams rond broodje. Aalsterse vlaai is een soort broodpudding die eigenlijk bedoeld is om overschotten zoals speculoos en peperkoek weg te werken. Wij eten de vlaai graag puur, anderen ‘smeren’ de vlaai graag tussen hun boterham.
Een van de plekken waar je zo’n traditionele vlaai kan vinden is bij Huis De Vos, gelegen op de hoek van de Pontstraat met de Houtmarkt. Wie dit kruidenierswinkeltje binnenstapt, waant zich enkele decennia terug in de tijd. Huis De Vos is een familieonderneming die al sinds 1875 bestaat. Het is daarmee een van de oudste handelszaken in Aalst. De winkel wordt vandaag de dag gerund door drie generaties, met Marijke De Vos aan het hoofd. Marijke ontvangt ons hartelijk met een stukje vlaai en peperkoek. Ondertussen kijken we even rond in haar winkeltje dat letterlijk volgestouwd staat met allerlei kruideniersproducten, gaande van huishoudproducten over een ruim assortiment aan dranken tot etenswaren in blik maar ook verse groenten en fruit, snoep en uiteraard mastellen en Aalsterse vlaai. Op de website staat vermeld: “Huis De Vos – Alle voedingswaren”. We durven er zelfs niet aan te twijfelen dat het zo is!
Net voor we de deur uitgaan stopt Marijke ons trots nog een stukje vlaai toe, en het mag gezegd: da smoakt no mier! Alweer een reden om snel terug naar Aalst te komen.
Huis De Vos – Pontstraat 73
Bevoorraden bij Cimorné
Op slechts twee minuten stappen van Huis De Vos, ligt Cimorné. Ooit was er een glasslijperij in het industriële gebouw gehuisvest. Nu is het een broedplaats voor lokale en creatieve ondernemers. Vaak wordt hier de eerste kiem gelegd van wat later uitbloeit tot een eigen zaak in centrum Aalst.
Een vaste waarde in Cimorné is de Fietserij. Bij hen kan je terecht voor fietsherstellingen maar ook voor fietsverhuur, aankoop van tweedehandsfietsen en zelfs fietsen op maat. Hergebruik, vakmanschap en sociale tewerkstelling staan centraal bij de Fietserij.
Maar er valt veel meer te ontdekken in Cimorné. Een grote houten wielerpiste vult het centrale gedeelte van de ruimte en doet ons zin krijgen om een rondje te rijden. Braaf als we zijn laten we de fietsen staan en wandelen we gewoon rond de piste. Ondertussen springen we even binnen bij de kapper-barbier, de tattooshop, het winkeltje dat kleding met eigentijdse prints verkoopt en de leuke planten- en interieurshop. Wie last heeft van een klein hongertje of dorst heeft, kan in Cimorné terecht bij Gist, een zuurdesembakkerij waar je meer dan enkel maar brood kan eten tijdens het ontbijt en de lunch.
Een bezoek aan Cimorné is een ontdekking van originele, creatieve initiatieven die gebracht worden door mensen met een passie. Deze stop is een echte aanrader en doet ons besluiten dat we hier zeker nog terugkomen.
Alfred Nichelsstraat 14
Geplette hamburgers bij Murphy’s
Dat Murphy overal kan opduiken, is algemeen geweten. In Aalst weten ze zelfs precies waar! Net om de hoek van de Grote Markt, in de Molenstraat, zit sinds kort Murphy’s, een ideaal adresje voor wie houdt van smashed burgers. Je hoort het goed: geplette hamburgers. De trend komt overgewaaid uit Amerika en wij wilden wel eens weten waarom die Amerikanen er zo gek van zijn.
Bij een smashed burger draait het niet om een mooi gevormde burger maar wel om kwaliteit en smaak. En dat wil Steven Vijverman van Murphy’s aan zijn klanten aanbieden. Voor de smashed burger gebruikt Steven een handje grof Black Angus gehakt dat rechtstreeks op een gloeiendhete plancha wordt gelegd. Met een grote hamburgerpers wordt het gehakt plat geduwd tot een zo dun mogelijk lapje vlees. Doordat de burger helemaal geplet is, gaat het gehakt garen in eigen vet waardoor de burger lekker sappig gaat smaken. Tegelijk wordt de smashed burger zeer krokant doordat het geplette gehakt overal goed kan aankorsten. De burger gaat samen met een plak Cheddarkaas, fijngesneden ui en augurk, ketchup en zoete mosterd tussen een brioche bun en – smash! – onze burgers zijn klaar!
En het mag gezegd: onze burger werd met veel zorg en liefde bereid. Wij zijn dan ook helemaal weg van de sappige smaak van onze geplette hamburger. Nooit gedacht dat dit zo’n lekker resultaat zou geven. Steven weet bovendien hoe hij een hamburger kan pimpen. Murphy’s totally smashed it!
Murphy’s – Molenstraat 12
‘Bier me schoim’ in kafei Den Biekerf
Wanneer we terug in de buurt van de Hopmarkt komen, zit onze culinaire ontdekkingstocht in Aalst er zo goed als op. En omdat hop steeds een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de stad, zou een bezoek aan Aalst niet volledig zijn mochten we die rijke hopgeschiedenis niet zelf even proeven. We trekken daarvoor naar het oudste café van Aalst: Den Biekerf.
Bij het binnenkomen valt meteen de ongedwongen sfeer op. Deze bruine kroeg is er voor de Aalstenaar en dat merk je aan het sappige dialect dat de boventoon haalt. Ook al zijn we geen bekende gezichten voor de kroegbaas, toch worden we met open armen ontvangen. De kaart, die volledig in de lokale taal is opgesteld, brengt ons meteen in de juiste stemming.
En om helemaal op te gaan in het gezelschap, laten we ons een lekker lokaal biertje serveren, genaamd Pestkop. Volgens de cafébaas is het een blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6.4%, op ambachtelijke wijze gebrouwen door brouwerij Danny uit Oordegem. Door de tweede gisting in de fles wordt het bier op natuurlijke wijze gerijpt tot een fris en evenwichtig bier met uitstekend boeket, een zachte smaak van mout en een gehopte afdronk. Santei!
Terwijl we aan het deugenieten zijn van ons heerlijk fris biertje, zet de kroegbaas de volumeknop van de cd-speler op z’n hoogst terwijl een typisch Aalsters carnavalslied door de luidsprekers schalt. ’t Is zo dat we door de mand vallen als toeristen wanneer blijkt dat we niet zoals de andere aanwezigen luid meebrullen met het lokale succesnummer. “Pestkoppen!” riepen we net iets te luid door het café waardoor de kroegbaas prompt met nog twee van die biertjes kwam aanlopen. Ah, je hoort ons niet klagen. Zo’n straf vonden we die tweede pint nu ook weer niet. In stilte bedenken we dat we de volgende keer misschien beter eerst door het grote boek der Aalsterse dialectwoorden, kortweg den Oilsjtersen Diksjoneir, bladeren. Kwestie van niet op te vallen. Hop, weir zen voesj!
Kafei Den Biekerf – Kerkstraat 26
TIP: In het nabijgelegen ’t Gasthuys – Stedelijk Museum kom je meer te weten over de geschiedenis van Aalst en enkele prominente Aalstenaars waaronder Daens en Louis Paul Boon. Daarnaast kan je er het hele jaar door carnaval vieren in de carnavalsexpo!
‘Kees’ van de zuivelste soort bij Zuivelshop Keymeulen
Vooraleer we onze smakelijke ontdekkingstocht afronden en terug huiswaarts keren, lopen we in de Kattestraat nog snel even langs bij de Zuivelshop en ijsbar van Zuivelhoeve Keymeulen. Of je nu een zoetekauw, een kaasfanaat of een melkliefhebber bent, hier vind je gegarandeerd je gading.
In de winkel vind je ambachtelijke hoeveproducten zoals kaas, zuivelproducten, desserten en ijs. De producten zijn vers en bevatten geen bewaarmiddelen of andere smaakversterkers.
Het assortiment is bovendien erg uitgebreid: van zachte jonge en pittige oude kazen tot smaakvolle kruidenkazen, verse boter, diverse soorten yoghurt en plattekaas, tiramisu, chocomousse,… Er is voor elk wat wils. Ook voor een ijsje ben je hier welkom. In de lente en zomer is het aanbod aan smaken erg uitgebreid maar ook de rest van het jaar kan je hier vers ijs komen halen.
Wij deden ons alvast tegoed aan verschillende lekkere kazen van een fraai samengestelde kaasschotel. Want ook die kan je bestellen bij de Zuivelshop van Zuivelhoeve Keymeulen.
Zuivelshop en ijsbar Keymeulen – Kattestraat 55a
Ons dagje Aalst heeft ons positief verrast. De stad die cliché gekend staat als carnavalsstad heeft veel meer te bieden dan drie dagen feesten en pinten drinken. Wat betreft originele culinaire adresjes moet Aalst zeker niet onderdoen voor andere steden. Gaat het nu om plekjes die doen terugdenken aan ver vervlogen tijden of aan concept stores die van genieten een beleving maken: Aalst heeft ze allebei, en alles ertussenin! Na onze culinaire tour staat voor Deugenieten één ding vast: Aalst vergeet je nooit!
Dankzij Visit Aalst en Tafelklap ontdekten wij met plezier deze creatieve culinaire hotspots in Aalst. Wie weet zijn ze een leidraad voor jouw volgend bezoek aan de stad. Nog nooit in Aalst geweest en geen idee waar te beginnen? Met onze tips kom je al een heel eind. Heb je honger naar nog meer lekkere plekjes, spring dan zeker eens binnen bij de vriendelijke mensen van het Infokantoor Toerisme. Zij zullen je met plezier verder op weg helpen om al het lekkers van Aalst te ontdekken.
Wat een zalig verslag hebben jullie ervan gemaakt. Het water komt mij weer in de mond. Het doet mij oprecht nagenieten. Bedankt voor t komen maar bovenal dik merci voor jullie immer aangenaam gezelschap. Tot de volgende tafelklap!
Hey Anniek, bedankt voor je leuke reactie. Het was super om elkaar eindelijk nog eens terug te zien. Die tafelklap hadden we meer dan gemist. Het was een zalige dag vol verrassende en lekkere ontdekkingen, kortom heerlijk deugenieten in Aalst! Bedankt voor de vlotte organisatie en de fijne compagnie.. Groetjes R&Y