Deugenieten met ballen in de keuken van Wim Ballieu
Begin alvast te watertanden want tv-chef Wim Ballieu verwent je met nieuwe afleveringen van het succesprogramma Bal National. Wim zet opnieuw 100% in op comfort food van bij ons en gaat in elke aflevering aan de slag met een typisch Belgisch ingrediënt. Wij namen alvast de proef op de som en gingen deugenieten met ballen bij Wim thuis.
In de nieuwe uitzendingen van Bal National plaatst Wim Ballieu in elke aflevering een Belgisch comfort food-ingrediënt in de kijker. Als koning van de gehaktbal gaat Wim creatief aan het werk om een unieke gevulde gehaktbal te maken. Daarnaast maakt hij in elke aflevering ook een echte Belgische klassieker met hetzelfde ingrediënt klaar. De tv-chef staat voor haalbare recepten die iedereen thuis kan namaken, daarom kookt Wim in Bal National gewoon in zijn eigen keuken.
Wij gingen alvast eens snuisteren in de intussen wereldberoemde keuken van Wim. Wie nu al denkt: “Hoe zalig, gewoon voetjes onder tafel schuiven en smullen maar”, die heeft het goed mis. Nadat Wim ons verwend had met een huisgemaakte negroni op zijn in de zon badende terras, had hij een verrassing in petto. De verse ingrediënten waren aanwezig maar het eten mochten we zelf klaarmaken. En zo kregen we er een exclusieve kookworkshop bij. En het mag gezegd: het was fun én lekker!
Belgische klassiekers met een leuke twist
In de eerste nieuwe aflevering kookt Wim met witloof van eigen bodem. Als gehaktbal-gerecht maakt hij een vogelnestje van witloof-bechamel en een aardappelpuree met gebraiseerd witloof. Voor de Belgische klassieker kiest Wim voor het favoriete gerecht van vele landgenoten: Chicons au gratin, oftewel een ovenschotel van hamrolletjes met witloof en witte saus. De chef geeft er een leuke twist aan door de witte saus met gegaarde bloemkool te maken. In de overige afleveringen kookt Wim met aardappelen, bloemkool, wortel en tomaat.
Wij kregen een mooie selectie verse groenten en vlees voorgeschoteld die ook in de verschillende Bal National-afleveringen aan bod zullen komen. Onder het goedkeurend oog van Wim gingen we aan de slag en op zijn beurt wist hij er heerlijke gerechtjes mee te maken om van te smullen.
Zo maakte Wim door Deugenieten handgedraaide aardappelballetjes met appelsaus. Een aanrader voor jong en oud! Ook de Belgische asperges met gepocheerd eitje en zalmballetjes met groene kruiden smaakten overheerlijk! En uiteraard geen Wim Ballieu zonder gehaktballen! We proefden gevulde varkensballetjes met doperwt vergezeld van een stoemp van lentegroenten.
Wie hierna nog een ‘klein hongerke’ had, of wijselijk al plaats had gelaten voor een lekker dessert, kon zich tegoed doen aan een crumble van rabarber (vers uit Wim zijn tuin), aardbeien en bijhorend aardbeienijs. Als verrassing had Wim nog een overheerlijke tiramisu-bal voorzien. Moet het nog gezegd dat de gerechten – letterlijk en figuurlijk – om duimen en vingers van af te likken waren?
Belgische muziek voor de gezellige sfeer
Niet enkel de gerechten in het programma zijn van eigen bodem, ook alle muziek die je in het programma kan horen is van Belgische makelij. Die muziek werd mee gekozen door de njam!-kijkers via een wedstrijd op social media. Na elke aflevering verzamelt Wim de liedjes in de Bal National-afspeellijst op Spotify.
Wie aan het smullen wil, noteert best in zijn agenda dat het elke zondag Bal National is. Haal de ingrediënten in huis, rep je naar de keuken (of je luie zetel kan ook), zet de volumeknop van je televisietoestel alvast wat luider en geniet, op een bedje van sfeervolle muziek, van de smaakvolle kookkunsten van chef Wim Ballieu. Wedden dat koken (en achteraf eten) veel leuker wordt?
Bal National is vanaf 24 april elke zondag om 11u, 16u en 23u te zien op njam!