Cruisen na corona: de nieuwe richtlijnen voor een vakantie op zee
Drie grote spelers in de cruisesector – Carnival, Royal Caribbean en Norwegian Cruise Line – hebben aangekondigd dat ze op 1 augustus opnieuw willen uitvaren. Tijd om de nieuwe regels die onze cruise-ervaring zullen beïnvloeden onder de loep te nemen.
De cruisesector genereert jaarlijks meer dan 138,5 miljard euro aan wereldwijde economische activiteit en ondersteunt meer dan 1,17 miljoen banen. Sinds midden maart hebben de cruisemaatschappijen de ongeziene stap gezet om hun wereldwijde activiteiten vrijwillig op te schorten. Deze beslissing heeft een uitgesproken nadelig effect op de wereldeconomie. Je leest er meer over in ‘De gevolgen van de opschorting van de cruiseactiviteiten voor de wereldeconomie.’
Cruising 2.0
Er heerst momenteel nog veel onzekerheid over de toekomst van de cruise-industrie. Toch kunnen we ons dankzij een recent persbericht van de TUI Group – moedermaatschappij van TUI Cruises – een beeld vormen van cruising 2.0.
Zo zullen de rederijen zich in eerste instantie focussen op korte cruises. De schepen zullen bovendien met een lagere bezetting – maximaal 1.000 gasten – uitvaren. Hierdoor wordt het makkelijker afstand te houden in de openbare ruimtes.
Hoewel cruisen met een lage bezetting financieel onhaalbaar klinkt blijkt het tegenovergestelde. Schepen hoeven niet met volle capaciteit te varen om geld te verdienen. De nieuwe schepen van Royal Caribban bijvoorbeeld draaien break-even bij een beztting van ongeveer 30 procent. Voor oudere schepen bedraagt dit 50 procent.
Maar niet alleen de bezetting aan boord zal aanzienlijk afnemen. Pasagiers zullen voordat ze aan boord gaan een uitgebreide gezondheidsvragenlijst moeten invullen. Hierbij zal vooral aandacht besteed worden aan symptomen die relevant zijn voor het coronavirus. Wie valse informatie geeft kan in de volgende aanloophaven van boord gezet worden of zelfs juridisch vervolgd.
Voordat passagiers en bemanning het schip mogen betreden, kunnen ze onderworpen worden aan een reeks gezondheidsonderzoeken. We denken hierbij vooral aan temperatuurscans. Het inschepingsproces zelf zal worden gespreid om drukte en samenscholingen te voorkomen.
De zelfbedieningsrestaurants aan boord zullen hoogstwaarschijnlijk gesloten worden. Zoniet zal de bediening door het personeel gebeuren.
In het theater zal slechts elke derde stoel bezet worden. Hoe dit precies zal toegepast worden voor koppels of gezinnen met kinderen is tot nu toe onduidelijk. Bovendien zullen er maximaal 10 kinderen tegelijk in de kinderclub mogen. Ook het aantal mensen in de wellness- en fitnessruimte wordt verlaagd.
Zoals in veel winkels en op tal van werkplekken kan er aan boord éénrichtingsverkeer worden geïmplementeerd. Dit voor zowel gasten als crewleden. Hierdoor zullen gasten op grotere schepen meer afstand moeten afleggen om bijvoorbeeld van hun kajuit naar het restaurant te gaan. Daarnaast kan het gebruik van liften worden voorbehouden aan mensen met mobiliteitsproblemen. Het gebruik van de liften kan ook worden beperkt tot een maximum aantal personen tegelijk. Hierdoor zullen meer passagiers de trap moeten gebruiken. Het kiezen van de juiste hut op de juiste locatie zal met andere woorden belangrijker dan ooit worden.
Een ander en misschien wel het belangrijkste aandachtspunt wordt natuurlijk hygiëne. Oppervlakken die vaak worden aangeraakt zoals tafels, stoelen en leuningen, zullen elke 30 minuten door de bemanning worden schoongemaakt. Schepen zullen waarschijnlijk ook varen met extra gezondheidspersoneel en corona-testapparatuur aan boord.
Dit zijn maar een paar van de nieuwe regels die de cruisemaatschappijen hoogstwaarschijnlijk zullen introduceren wanneer ze opnieuw uitvaren. Maar niet enkel de rederijen zullen verantwoordelijk zijn voor het proper en virusvrij houden van schepen. Ook passagiers zullen tijdens het cruisen meer verantwoordelijkheid moeten opnemen. Zoals in het dagelijkse ‘nieuwe normaal‘ zullen gasten misschien een mondmasker moeten dragen wanneer sociale afstand niet kan worden gegarandeerd. Daarnaast zullen ze uitgebreide en nauwkeurige gezondheidsinformatie moeten verstrekken en meer aandacht besteden aan handhygiëne.
Hoe denk jij dat het ‘nieuwe normaal’ op zee er zal uitzien? Laat het ons weten in de comments.
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Ik denk dat veel mensen het cruisen voor gezien houden.dit is geen vakantie meer..om met een lappie voor me mond te lopen als ik buiten loopt.zie ik niet zitten..
Hey Arie, het zal in ieder geval aanpassen worden, net zoals in het dagelijks leven. Maar geef toe, als de rederijen nu eens een mooi mondmaskertje met hun logo erop zouden geven… misschien een ideetje 😉
Op een cruise ship heet een kajuit een hut!!!
Hey Jan, dat klopt. Zowel hut als kajuit zijn correcte termen om de accommodaties aan boord van een ship te benoemen. Tenminste als we Van Dale mogen geloven. Volgens het woordenboek is een hut een kamertje van passagiers of bemanning (scheepvaart), een kajuit definiëren ze als kapiteinskamer en slaapvertrek. Volgende keer gebruiken we (ter afwisseling) de term kajuit 😉
Spijtig dat we nu met het nieuwe normaal te maken krijgen een deel van de gezelligheid zal weg zijn toch moet men daar begrip voor tonen wat betreft de maatregelen een mensenleven is meer waart en toch zien sommige mensen het anders !!!
zolang het niet voor je deur staat is het niet hun probleem heb het nu zelve meegemaakt met een familielid en dan weet je pas hoe belangrijk de maatregelen zijn !!!
Mensen denk dus ff goed na en volg de regels
Veel cruiseplezier
Hey Ludo, we begrijpen de bezorgdheden van veel reizigers en zien een mondmasker op vakantie ook niet echt zitten. Maar soms (en zeker in dit geval) is het roeien met de riemen die je hebt en moeten we de ongemakken er bijnemen. Gezondheid dat is éénmaal belangrijker. Anders zit er niets anders op dan thuisblijven en dat is ook niet echt wat we onder vakantie verstaan… Heb je al een idee of plannen voor deze zomer? We wensen je in ieder geval alvast een fijne en veilige vakantie!