Bloementapijt laat Grote Markt van Brussel schitteren in duizend-en-één kleuren
Na twee jaar afwezigheid fleurt het Bloementapijt de kasseien van de Grote Markt in Brussel weer op. Met het nieuwe Bloementapijt keren de organisatoren terug naar de bron met een herinterpretatie van het allereerste tapijt uit 1971.
Terwijl de editie van 2020 door de pandemie noodgedwongen werd afgelast, slaagden de organisatoren van het Bloementapijt er vorig jaar in de traditie in ere te houden met Bloeiend Brussel. Dit jaar wordt het mooiste marktplein ter wereld opnieuw in de bloemetjes gezet met een heus Bloementapijt.
Een kleurrijk huzarenstukje
Terwijl de voorbereiding van de aanleg van het Bloementapijt meerdere dagen duurt, worden de bloemen pas op de dag van de inhuldiging gelegd. Eerst wordt het patroon van het tapijt met natuurlijke pigmentstoffen op ware grootte gereproduceerd op een reusachtig doek van biologisch katoen. Daarna kleuren een honderdtal vrijwilligers het gigantische ontwerp in door middel van duizenden bloemen die zorgvuldig op kleur werden geselecteerd.
Het Bloementapijt op de Grote Markt van Brussel is 70 meter lang en 24 meter breed. Op een oppervlakte van 1.680 m² kan je er duizenden begonia’s, dahlia’s, grassen en schors bewonderen. In totaal gaat het om 464 m² begonia’s, het equivalent van 140.000 bloemen, en 563 m² dahlia’s, of 225.000 bloemen. Er werd ook 508 m² schors gebruikt die met volledig natuurlijke, ecologische en plantaardige kleurstoffen werd geverfd. Rondom het tapijt ligt een boord van 88 m² gazonrollen.
Om de veelzijdigheid van de Vlaamse sierplantproductie in de verf te zetten, zijn er dit jaar trouwens ook andere bloemen, zoals chrysanten en euonymus (Japanse kardinaalsmutsen) in pot, verwerkt in het Bloementapijt.
Het tapijt werd in minder dan zes uur door honderd vrijwilligers gelegd. Een echt huzarenstukje.
Delphine Houba, schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen van de Stad Brussel en voorzitster van de vzw Bloementapijt van Brussel is bijzonder verheugd dat de begonia’s en dahlia’s opnieuw van de partij zijn: “Na twee jaar corona zal de Grote Markt, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, deze zomer opnieuw in duizend-en-één kleuren schitteren. Het Bloementapijt is een niet te missen evenement op de culturele en toeristische agenda.”
Voor Fabian Maingain, Brussels schepen van Economische Zaken, staat de terugkeer van het tweejaarlijks evenement synoniem met de terugkeer van een toeristisch hoogtepunt van de Brusselse zomer. “Na twee moeilijke jaren, waarin Bloeiend Brussel er toch voor wist te zorgen dat bloemen in het Brusselse straatbeeld aanwezig bleven en een aantrekkingspool vormden in de handelswijken van Brussel, gaat er natuurlijk niets boven het origineel.” Voor Maingain betekent het evenement ook een steun in de rug voor de horeca en de handelaars in het stadscentrum.
Een wedergeboorte en een terugkeer naar de roots
Ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag en zijn 22ste editie verwijst het ontwerp van het nieuwe Bloementapijt naar dat van de eerste editie in 1971. De bloemenlegende begint eigenlijk in 1970 toen twee Brusselse schepenen, mevrouw Van Den Heuvel en mijnheer De Rons, een bezoek brachten aan Oudenaarde. Daar maakten ze kennis met een schitterend tapijt dat samengesteld was uit duizenden bloemen. Meteen kregen ze het idee om in Brussel een eigen Bloementapijt te leggen.
Een jaar later lag er effectief een Bloementapijt op de Grote Markt. Die eerste editie was het resultaat van een samenwerking tussen de Franke-Burgers (een handelaarsvereniging uit het centrum van Brussel) en de AVBS (de beroepsvereniging voor Vlaamse sierteelt en groenvoorziening). Etienne Stautemas, de toenmalige voorzitter van de AVBS, creëerde al vanaf het begin van de jaren 50 bloementapijten met begonia’s, zijn lievelingsbloem. Hij had er toen al meer dan 180 op zijn actief. Met zijn team maakte hij de Grote Markt, toen nog een parking, verkeersvrij en legde er het eerste Brusselse Bloementapijt.
Als eerbetoon aan Etienne Stautemas reconstrueert het Bloementapijt van Brussel 2022 het eerste ontwerp van zijn hand. Alle elementen uit dat ontwerp komen terug in het tapijt van 2022, inclusief de aartsengel Sint-Michiel en de Belgische leeuw.
De titel van het tapijt uit 1971 was: Arabesken. Een arabesk is een ornament van gestileerde, repetitieve en kunstzinnig verstrengelde planten. De arabesken in kwestie werden vormgegeven door de natuurlijke vormen van de decoratief geschikte bladeren en stelen. Arabesken waren het handelsmerk van Etienne Stautemas. Hij gebruikte ze tot zijn laatste tapijt in 1998.
Het ontwerp van de editie 2022 is het resultaat van de samenwerking tussen Roo Aguilar Aguado, een Mexicaanse kunstenares, en Koen Vondenbusch, leerling van Etienne Stautemas en van zijn opvolger Marc Schautteet, die al 28 jaar meewerkt aan het Bloementapijt van Brussel. Samen hebben ze meer dan 280 uur doorgebracht met het reconstrueren van het patroon van het tapijt uit 1971, op basis van plannen die Stautemas zelf had getekend.
Het Bloementapijt van 2022 is echter niet zomaar een kopie maar eerder een herinterpretatie aangezien de technieken enorm zijn geëvolueerd. Om het Bloementapijt in 1971 te maken gebruikte men een ‘stuk’ van een arabesk uitgeknipt in dik karton. Vervolgens werd dat ‘stuk’ duizenden keren verplaatst, nadat men tussen duim en pink de nodige 20 cm afstand had afgemeten.
Als knipoog naar de werkwijze van Etienne Stautemas werd die 20 cm behouden in het huidige nieuwe ontwerp. Moderne technieken laten echter toe om alles tot op de vierkante centimeter precies te berekenen en schaalfouten te vermijden.
Het Brusselse Bloementapijt is te bewonderen van 12 tot 15 augustus 2022. De Grote Markt is gedurende het hele evenement vrij toegankelijk. Voor 7 euro kan je het Bloementapijt vanop het balkon van het stadhuis bewonderen.
TIP: In Brussel valt altijd wel wat te beleven en ontdekken. In Toerist in eigen land: op trot in bruisend Brussel geven we je alvast enkele niet te missen tips. Ben je op zoek naar een handige stadsgids dan is time to momo Brussel een goede keuze. Via 6 verrassende routes kan je de verschillende wijken van Brussel op je eigen tempo ontdekken én de lokale lifestyle beleven. De handige gids bevat alle belangrijke bezienswaardigheden en meer dan 250 adressen om te eten, drinken en shoppen. Voor wie de typische art deco architectuur in Brussel wil ontdekken is Brussel Art Deco een aanrader. Deze gids bevat zeven wandelingen door verschillende wijken die je de vele facetten van de art deco en het modernisme laten ontdekken.