‘Merlina en de parafix’ onthult het geheim achter de succesvolle jeugdreeks Merlina
In ‘Merlina en de parafix’ brengt Peter Van Camp het verhaal achter de schermen van de populaire jeugdreeks, met ook veel weetjes over Postbus X, Mik, Mak en Mon en Interflix. Efficiënt en discreet legt hij de waarheid achter Merlina bloot!
Zaterdag 26 november stelde Peter Van Camp zijn nieuwste boek ‘Merlina en de parafix‘ voor in Antwerpen. Hij deed dit in aanwezigheid van hoofdrolspelers Lea Couzin, Paul Ricour en Mieke Bouve.
Nostalgie uit de jaren ’80
In deze populaire Vlaamse jeugdreeks moesten advocate Merlina, haar nichtje Ann, de klungelende oud-matroos Pol en de geniale uitvinder Napoleon in het fictieve dorp Ravenburg elke week een mysterie oplossen. Ze werden hierbij vaak gedwarsboomd door hun eeuwige vijand Sardonis. Maar ondanks de hevige pogingen van Sardonis en zijn kornuiten slaagde het viertal er telkens weer in het recht te laten zegevieren en dat allemaal onder het motto: “Effciënt en discreet wordt de waarheid compleet. Want al is ’t mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid bloot.”
De eerste aflevering van de iconische reeks werd op 8 januari 1983 uitgezonden. De serie zou vijf jaar lang duizenden kinderen in Vlaanderen én Nederland aan het scherm gekluisterd houden. In totaal werden er 95 afleveringen van Merlina opgenomen. Door gezondheidsredenen van Jan Reusens die Napoleon speelde, werden de 100 vooropgestelde afleveringen daardoor net niet gehaald.
Merlina leek nog het meest op de verfilming van een stripverhaal. De personages waren kleurrijk, de verhaallijnen makkelijk te volgen en de slechteriken waren meestal zo’n grote klungels dat iedereen ze kon verslaan. En hoewel de serie vol humor zat bleef deze, zeker naar de normen van vandaag, vrij braaf. Toch is er één aflevering die bij een aantal kijkers van toen nog steeds angstaanjagende herinneringen oproept: De vampiers van Ravenburg. In de bewuste aflevering veranderen An, Merlina en Napoleon in vampieren en proberen ze ook Pol te pakken te krijgen. Ook al bleek het achteraf om een akelige nachtmerrie van Pol te gaan, de aflevering zorgde destijds voor slapeloze nachten bij veel van de jonge kijkers.
Merlina was super populair en kon rekenen op een rist gastoptredens van bekende Vlamingen. Zo maakten onder meer Willy Sommers, krachtpatser John Massis, Nonkel Bob, presentatrice Marleen Gordts, Jaak Pijpen, Walter Capiau en Bobbejaan Schoepen samen met zijn vrouw Josée hun opwachting in de serie.
Boekvoorstelling vol verrassingen
De boekvoorstelling die in goede banen werd geleid door auteur Peter Van Camp, had heel wat verrassingen in petto voor het aanwezige publiek. Naast de aanwezige hoofdcast was ook Anton Cogen, de vertelstem uit de begingeneriek van Merlina, aanwezig. Hij vertelde weetjes over de serie en haar medewerkers, doorspekt met de nodige droge humor en ironie. Met zijn typische stemgeluid wist Anton van bij het begin het publiek op zijn hand te krijgen.
Ook de originele parafix en het geweldige retro-jasje die Mieke als Ann Meerschaut droeg, speelden een rol tijdens de boekvoorstelling. Gastacteurs Lulu Aertgeerts en Veerle Eyckermans, die later ook deel uitmaakten van de vaste cast van Postbus X, waren eveneens aanwezig tijdens dit feestelijk moment. Wie niet aanwezig kon zijn, stuurde met plezier een videoboodschap. Dat deden onder meer gastacteurs Willy Sommers en Marleen Merckx. Naast de vele fragmenten uit de serie kon een ode aan Jan Reusens alias Napoleon niet ontbreken.
‘Merlina en de parafix’ is na Kinderen van Zeppos het tweede boek waarin de voormalige VTM-journalist een kijkje neemt achter de schermen van een legendarische jeugdserie. In ‘Merlina en de parafix’ zoomt Van Camp in op het fenomeen Merlina en andere jeugdseries zoals Postbus X en Interflix die zich later in Ravenburg zouden afspelen. Hij praat met hoofdrolspelers Lea Couzin, Mieke Bouve en Paul Ricour, neemt de uitvindingen van Napoleon onder de loep én onthult de echte identiteit van Sardonis!
‘Merlina en de parafix’ is te koop in de lokale boekhandel.