12 boeken die elke foodie in huis moet hebben

12 boeken die elke foodie in huis moet hebben

6 januari 2023 0 Door Deugenieten

Lekker eten, en liefst nog gezond lekker eten, doen we allemaal graag. Toch kan het een hele karwei zijn om elke dag verrassend uit de hoek te komen. Om je culinaire lieven veel makkelijker te maken verzamelden we 12 boeken die elke foodie in huis moet hebben.

Foolproof Vis

Foolproof Vis is de opvolger van het erg praktische kookboek Foolproof uit één Pan en is een onmisbaar kookboek voor iedere visliefhebber.

Het kookboek bevat 60 onfeilbare recepten met heerlijke vis en zeevruchten. Met Foolproof Vis verdwijnen je zorgen over het fileren, garen en bereiden van vis als sneeuw voor de zon. De recepten zijn zo ontwikkeld dat ze gewoon niet kunnen mislukken.

De veelzijdige recepten garanderen een culinair hoogstandje voor koks van elk niveau. Bovendien staan er heerlijke visgerechten voor elke gelegenheid in het kookboek. Zo maak je in een handomdraai makreelpaté, zeebaars-ceviche, zalmpakketjes uit de oven en zeevruchten met paella van orzo.

Naast een uitgebreide ingrediëntenlijst zie je in een oogopslag voor hoeveel personen het gerecht geschikt is, hoeveel voorbereidingstijd en hoeveel baktijd je nodig zal hebben om het gerecht klaar te maken. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Foolproof Vis vind je in de fysieke en kan je makkelijk hier online bestellen.

Koken zonder recept

De ene amateurkok schut graag een zelf gecreëerde maaltijd uit zijn mouw, de andere volgt nauwgezet elke stap van de receptuur. Maar soms wil je wel eens iets koken met wat gewoon voorhanden is in huis. En dat durft toch wel eens een uitdaging te zijn.

In Koken zonder recept helpt Gilles van der Loo je op weg naar een nieuwe manier van denken over het inkopen, opslaan, voorbereiden, koken, restverwerken en bewaren van eten. Hij laat zien hoe je kostenefficiënt met onbewerkte producten aan de slag kunt op een manier die relatief weinig tijd kost en veel ruimte laat voor creativiteit. Je gaat dus goedkoper en gezonder eten, kookt met meer plezier en belast onze planeet minder.

In Koken zonder recept stapt Gilles af van het receptgedreven inkopen voor het maken van specifieke gerechten. Hij laat in het kookboek zien hoe je kunt leren koken met de ingrediënten die je in huis hebt en op die manier voedselverspilling eenvoudig kan voorkomen. Centraal in zijn aanpak is door de week heen koken: groot inkopen en met plezier voorbereiden op een dag dat je daarvoor de ruimte hebt, zodat je op andere weekdagen een geweldige maaltijd op tafel zet in minder tijd dan het je zou kosten om langs de supermarkt te gaan.

Je vindt Koken zonder recept in de boekhandel of kan het hier online bestellen.

De kookschool voor Potterheads

Ben je zelf of je bengels helemaal in de ban van Harry Potter? Dan is De kookschool voor Potterheads helemaal iets voor jou.

In dit kookboek kan je je laten inspireren door de magische gerechten van de grote tafel van Zweinstein, tante Petunia, de keuken van mevrouw Wemel en vele andere wezens uit de wereld van Potter. De kookschool voor Potterheads bevat meer dan 60 recepten en praktische vakkennis. Zo maak je in een handomdraai een wervelend Zweinstein-buffet, de Amortentia liefdesdrank of elfen-eclairs. De gerechten zijn eenvoudig, wat maakt dat ze ideaal zijn voor themafeesten, kinderpartijtjes of een avond Harry Potter bingewatchen.

Dankzij de handige tips in het boek kun je probleemloos met de magische pollepel zwaaien, zonder kans op explosiegevaar. Haal die pan alvast boven en leef je helemaal uit!

Je kan De kookschool voor Potterheads hier online bestellen.

Groentekost

Jeroen Meus kan je dagelijks aan het werk zien met zijn Dagelijkse Kost op één. Een heerlijk stukje vlees of vis weet hij als de beste klaar te maken. Maar ook met groenten weet Meus wel weg, dat bewijst hij in Groentekost.

Het idee om een aantal van zijn vegetarische recepten te bundelen sluimerde al langer bij Dagelijkse Kost-chef. Groenten hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in Jeroen zijn leven. Zo leerde zijn West-Vlaamse bompa hem asperges steken, en met zijn broers zat hij urenlang boontjes te doppen aan de keukentafel of kilo’s tomaten te roerzeven. Het geluid van de vermoeide passe-vite na urenlang draaien staat in zijn geheugen gegrift.

Ook nu nog is Jeroen verzot op groenten. Voor Groentekost selecteerde hij zijn favoriete recepten en bedacht hij ook een aantal gloednieuwe bereidingen. Dankzij de handige groentenkalender weet je meteen ook welke groente je best in welk seizoen eet.

Groentekost is verkrijgbaar in de boekhandel of je kan het hier makkelijk online bestellen.

Ketomorfose

Koolhydraatarm koken kan soms een hele uitdaging zijn. Maar niet voor Chantal Karsten en Gerlinde Konings. In Ketomorfose verzamelen ze hun 90 koolhydraatarme lievelingsgerechten van echte klassiekers. De recepten zijn erg toegankelijk waardoor je makkelijk koolhydraatarm en keto kunt eten, en gewicht kunt verliezen.

In Ketomorfose zijn alle recepten te bereiden met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt vindt. Bovendien zijn de gerechten geschikt voor het hele gezin. Op die manier hoef je niet twee keer te koken en kan iedereen samen aan tafel.

Met Ketomorfose tonen Chantal en Gerlinde dat koolhydraatarm eten niet gecompliceerd hoeft te zijn. Het is eenvoudig, lekker en je gaat je er fitter door voelen. Bovendien is het kookboek een ondersteuning als je wil afvallen of als je op gewicht wil blijven.

Van ontbijt tot hapjes, van pizza tot stamppot: het zijn allemaal makkelijke recepten met eenvoudig verkrijgbare ingrediënten. Bovendien tover je de maaltijden in een mum van tijd op tafel. Zo wordt een gezonde leefstijl voor iedereen toegankelijk.

Ketamorfose vind je in de boekhandel of je kan het boek hier online bestellen.

De Zilveren Lepel – Bakboek

De Zilveren Lepel moet zowat Ons Kookboek van de Italiaanse keuken zijn. Nu is er ook het De Zilveren Lepel Bakboek waarin specifiek wordt ingegaan op de authentieke Italiaanse patisserie. Hierbij maken we kennis met welke heerlijkheden de Italiaanse banketbakkers van over het hele land te bieden hebben. Cakes, koekjes, chocolade, pudding,… Zowel kleine dagelijkse gebakjes als prachtige taarten voor speciale gelegenheden komen aan bod.

Omdat patisserie zowel techniek als precisie vereist, worden heel wat instructies stap-voor-stap uitgelegd. Er staan zowel klassieke basisrecepten voor beginners, wat meer uitdagende recepten maar ook nieuwe ideeën voor de meer ervaren thuisbakker in het boek. Op die manier is De Zilveren Lepel een ideale gids voor zowel de ongeschoolde als de ervaren thuiskok.

In totaal staan er 140 recepten, waarvan 50 basisrecepten die de bouwstenen vormen voor Italiaanse dolci, erg uitgebreid uitgelegd. Naast de ingrediënten staan ook de keukenbenodigdheden opgesomd. Zo kan je alvast alles goed voorbereiden vooraleer aan de slag te gaan. In een oogopslag staat bij elk recept hoe lang de bereidingstijd, kooktijd, oventijd, rusttijd en zelfs houdbaarheid in de koelkast en diepvries bedraagt. Samen met de uitgebreide instructies maakt elke thuiskok vanaf nu dolci om je vingers bij af te likken!

Je kan De Zilveren Lepel Bakboek hier bestellen.

JIWA

JIWA betekent ‘ziel’ in het Maleis. Voor de Belgisch-Indische Molukker Carl Lemette en de Indische Mas van Putten staat JIWA voor een tafel vol levenslust en gerechten, en dat wat duizend woorden niet kunnen vertellen.

Deze twee verliefde chefs met een hartstochtelijke bevlogenheid voor Indisch en Aziatisch eten runnen samen hun Amsterdamse restaurant De Vrouw met de Baard. Net zoals ze in hun gezellige restaurant betrachten, willen ze met JIWA mensen en werelden aan de hand van heerlijk eten aan tafel samenbrengen.

De traditionele gerechten kregen van beide chefs een lokaal funky nieuw jasje. Gaat het om oldschool dumpling, een romige dragonfly chicken of een gravad lax in sake, dille en Javaanse suiker, de Aziatische en Indisiche gerechten in JIWA zullen ongetwijfeld je ziel en die van je tafelgasten weten te raken.

JIWA is een kookboek vol hartverwarmende Aziatische gerechten maar ook verhalen van Carl en Mas die je willen laten lachen, laten meeleven en vertellen hoe je jouw gerechten meer ‘jiwa’ kunt geven.

JIWA kan je hier bestellen.

3 Ingrediënten per Cocktail

Sip je graag van een heerlijke cocktail of wil je je vrienden imponeren op je volgende feestje? Dan is 3 Ingrediënten per Cocktail je ideale gids voor het maken van verrassende drankjes.

Aan de hand van dit boek maak je de lekkerste cocktails met slechts 3 ingrediënten. De kracht van deze cocktails ligt in de eenvoud. Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Less is more, toch?

Het boek is ingedeeld op dranksoort als basis: wodka, gin, rum, tequila, whisky en cocktails met sprankelende bubbels. Op een makkelijke manier maak je een rum runner met ananassap, grenadine en rum. Of een dirty martini met gin, vermout en olijvennat. Shake zelf een duivelse el diablo met tequila, crème de cassis en gemberbier.

Bij cocktails horen hapjes. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met enkele pairing snacks: Zo serveer je bij een cocktail op basis van whisky best een warme krabdip of maak je gepekelde komkommersnacks bij een wodka-cocktail. Dankzij een goede uitleg over glaswerk en cocktailbenodigdheden krijg je met dit fraai geïllustreerde en fotografeerde cocktailboek 60 recepten die je werkelijk in een handomdraai maakt.

Heb je binnenkort een feestje, je kan 3 Ingrediënten per Cocktail hier bestellen.

Thee, de nuchtere neef van wijn

Thee, de warme drank die gemaakt wordt door infusie van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis, wordt al eeuwenlang overal ter wereld gedronken. Maar wist je dat thee ook ideaal combineert met eten?

Het boek Thee, de nuchtere neef van wijn staat niet alleen vol informatie, tips en heerlijke recepten met bijpassende thee-adviezen, je leert er ook hoe je thee kiest bij kaas of chocola, hoe je er cocktails en mocktails mee maakt en hoe je ermee kookt. Thee is een handboek en een kookboek met thee in de hoofdrol.

Auteur Mariella Erkens is theesommelier en als voormalig chef weet perfect hoe je smaken succesvol kan combineren. Ze legt in dit boek uit hoe je dat doet: thee uitzoeken bij gerechten. Zo kom je onder meer te weten dat thee heel wat gemeen heeft met wijn, behalve dan de alcohol. Thee kan minstens zo complex zijn en net zo goed smaken versterken en bij elkaar brengen als wijn.

Naast de theesoorten en de ideale manier om thee te zetten, komt ook het belang van het juiste water voorbij en leer je hoe je thee het beste kunt proeven.

Benieuwd hoe je thee perfect bij elk gerecht kan serveren? Je vindt Thee in de boekhandel en kan het hier makkelijk bestellen.

Kama Sutra Food

Lekker eten is als goede seks: je wil er steeds meer van. In Kama Sutra Food krijg je tips en weetjes over seks en eten, met enkele lustopwekkende recepten.

Het is al eeuwenlang bekend dat bepaalde etenswaren een positieve invloed op ons libido kunnen hebben. En niet alleen het eten zelf maar ook de voorbereiding en setting kunnen je in de juiste stemming brengen. Zicht, geur, smaak, aanraking en geluid zijn allemaal belangrijke elementen bij het creëren van een erotische ervaring.

In het zinnenprikkelende Kama Sutra Food leer je alles wat je moet weten over de invloed die food op onze mood heeft. Dat gebeurt aan de hand van prikkelende weetjes en verschillende ervaringsverhalen.

Met Kama Sutra Food for sexy fun heb je het smakelijkste en spannendste cadeauboek in handen. Met zinnenstrelende tips, pikante weetjes, 20 lustopwekkende recepten en spannende ervaringsverhalen ontdek je – alleen of samen met je partner – de zinderende relatie tussen seks en eten. Zwoel en verleidelijk of juist lekker pikant: iedereen komt aan haar of zijn trekken met dit spannende foodboek.

Begin alvast met het plannen van je volgende sexy dinner date en bestel Kama Sutra Food hier.

Proefles

Culinair journalist Joël Broekaert duikt met Proefles in de wetenschap van het proeven en helpt alle nieuwsgierige eters aan een smaakvoller leven.

Gewapend met pen en vork reist hij als culinair schrijver de wereld rond, eet hij in afgelegen gebieden en in gerenommeerde restaurants. Zijn geheime ingrediënt om elke maaltijd lekkerder te maken: kennis over wat smaak precies is en hoe proeven werkt.

Joël Broekaert vertelt over het verschil tussen smaken en aroma’s, over de werking van onze zintuigen en over de chemie van het proeven. Zo ontdek je in Proefles waarom rode wijn daadwerkelijk naar stal kan smaken, hoe je lekkerder en gezonder kunt eten met umami en dat het verschil tussen kaneel en kruidnagel onmogelijk te proeven is als je niet kunt ruiken.

In een wervelende combinatie van wetenschap, aanstekelijke verhalen, een flinke snuf evolutiebiologie en een vleugje geschiedenis maakt Proefles je leven smakelijker. Eten moeten we tenslotte allemaal, minstens drie keer per dag. Wil je daar ook iets heel leuks van maken? Dan is het enige dat je daarvoor moet doen proeven!

Proefles is te verkrijgen in de boekhandel en je kan het hier online bestellen.

All You Can Eat

Wie al eens de grens oversteekt naar Nederland, weet dat er heel wat lekkers valt te beleven bij onze noorderburen. De eetgelegenheden zijn er heel divers wat het moeilijk maakt om er eentje uit te kiezen. Met All You Can Eat is die keuze weldra een fluitje van een cent.

All You Can Eat is de nieuwe must-have eetgids voor iedereen die van eten houdt. Het boek is een gids met restaurants, eethuizen en winkels van de vele eetculturen die Nederland rijk is. Verwacht je niet enkel aan oer-Hollandse restaurants maar aan een erg divers aanbod: van de beste Koreaanse restaurants in Amstelveen tot de sappigste Adana kebab in Deventer; van de klassieke gehaktbal uit Den Haag tot de beste Afghaan in Eindhoven. Of wil je liever genieten van Indonesisch comfortfood, Syrische patisserie of Indiase keuken? Er valt telkens weer iets nieuws te ontdekken.

500 adresjes in Nederland krijg je voorgeschoteld, een voor een plekken die niet mogen ontbreken in je smaakbeleving. Naast de ongelooflijk lekkere adressen en eettips vind je in deze gids ook verhalen over eten en inclusiviteit, hoe we hap voor hap ons nader tot elkaar eten.

Je kan All you can eat – de nieuwe eetgids van Nederland hier bestellen.

Lees ook: 5 boeken die elke foodie in huis moet hebben

Volg ons op sociale media of contacteer ons