Dinner with the Queen zet kruidige gerechten op het menu
Deze zomer kan je bij pop-uprestaurant Dinner with the Queen in Oeselgem genieten van een culinair avontuur dat in het teken staat van de bijen en biodiversiteit. Na een boeiende wandeling langs de plukweide kan je, omgeven door de natuur, je tegoed doen aan een verrassend smaakvol menu op basis van kruiden.
Ook dit jaar slaat het culinaire pop-upconcept Dinner with the Queen letterlijk zijn tenten op in het door groen omgeven West-Vlaamse Oeselgem. Verscholen in de groene oase van de Leiestreek hield Gilles De Backer van Utopia events vijf jaar geleden zijn succesformule van Dinner with the Queen boven de doopvond. Tijdens een onvergetelijke avond geniet je van een uitgelezen maaltijd en leer je meer over de rol die de bijen spelen in onze voedselketen.
Bij-zondere bij-levenis
“Wist je dat van iedere tien happen voedsel die we nemen, er zeven van de bijen komen? Zo belangrijk zijn de bontgekleurde bestuivertjes voor de mens”, vertelt Gilles gepassioneerd. Met Dinner with the Queen wil hij het belang van de bijenkoningin, haar werksters en de biodiversiteit centraal stellen.
De plek waar alles plaatsvindt is Purfruit, de bioplukweide van boer Bart Van Parijs in Oeselgem. Van zodra we in de landelijke gemeente tussen de groene velden rijden, snappen we meteen waarom Gilles voor deze locatie heeft gekozen. Het is een wereld van rust en natuur, ver weg van alle drukte.
Kruidige lekkernijen
We beginnen de avond met een Save the Queen-cocktail op basis van gin & honing. Terwijl de andere gasten aankomen, genieten we in de schaduw van een oude eikenboom van de ondergaande zon. Bij het aperitief krijgen we vier hapjes geserveerd, allemaal van de hand van chef-kok Michiel Van Colenberghe, een jonge kerel die zijn strepen al verdiende in onder meer De Traagheid in Tielt.
Bij het samenstellen van het menu werd Michiel bijgestaan door Lode Claus, de vierde generatie van de gereputeerde kruidenkwekerij Kruiden Claus uit Kruisem. De twee schreven eerder al samen het boek Kruiden Kweken Koken waarin ze alles vertellen over keukenkruiden en hoe je ze kan telen, oogsten en bewaren. Ze delen tips en tricks om deze smaakmakers te combineren met andere ingrediënten in een verfijnde maar toegankelijke keuken. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de twee tot erg verrassende combinaties komen waaruit bijzonder lekkere hapjes zijn ontstaan.
Biodiversiteit
Vervolgens neemt boer Bart van Purfruit ons mee op een korte wandeling langs zijn plukweides. Terwijl we van dichtbij kennismaken met de fruitranken en bessenstruiken vertelt hij geanimeerd over hoe hij boer is geworden, voor welke uitdagingen hij is komen te staan maar vooral over de diverse soorten fruit die zijn zelfpluktuin allemaal voortbrengt. Daarna geeft imker Ronny De Vylder een woordje uitleg over het nut en belang van de bijen voor de biodiversiteit. Wanneer hij een raam uit de bijenkast haalt is het tijd om kennis te maken met de gastvrouw van de avond: de bijenkoningin. Het valt op welke bedrijvigheid er heerst bij de vele werkbijen. Dankzij hun harde werk kunnen wij straks alvast genieten van gerechten vol smaakvolle producten.
Vooraleer we in de gezellig ingerichte sailcloth tent te midden van de bloemenweide aan het menu beginnen, neemt kruidenkweker Lode ons nog even mee in zijn kruidige wereld. Terwijl we verschillende kruiden proeven vertelt hij met kennis van zaken én met bijhorende humor ons meer over de kruiden. Wanneer chef Michiel hem komt vergezellen, dompelen ze ons helemaal onder in de wereld van kruiden en vertellen ze over de vele mogelijkheden om kruiden in gerechten te verwerken. Michiel vertelt dat elk gerecht op het menu werd samengesteld vertrekkend vanuit een bepaald kruid. Kruiden dienen deze avond dus niet enkel voor afkruiding of detail maar zijn het hoofdbestanddeel van alle gerechten die we zullen proeven.
Smullen met impact
Op het vijfgangenmenu staan prachtig ogende gerechten, stuk voor stuk heerlijk smakend, echte smaakbommetjes. Is het nu Griekse basilicum, Roomse kervel of citroenverbena, Michiel en zijn team weten er telkens een erg smaakvol gerecht rond te maken. De bijhorende wijnen werden met zorg geselecteerd door wijnkenner Guido Francque, de oprichter van de voormalige brasserie Hertog Jan uit Brugge. Voor wie het liever alcoholvrij houdt, heeft Lode dan weer een aantal aangepaste kruidenmocktails in petto.
Portie klimaatbewustzijn
Nadat we van tafel gaan bij Dinner with the Queen hebben we niet alleen een fijne avond vol heerlijke gerechten gekregen maar zijn we dankzij het aanstekelijke enthousiasme van de gastheren ook een beetje klimaatbewuster geworden. Bovendien mogen we onszelf nu een stukje bos in Brazilië toeschrijven. Voor elke bezoeker plant Dinner with the Queen namelijk in samenwerking met Retopia 1m² bos aan in het Atlantisch Woud. Het project mikt erop om de overgebleven delen van het zwaar geëxploiteerde regenwoud terug met elkaar te verbinden.
Dinner with the Queen gaat door van 30 juni tot en met 30 juli en is dit jaar kruidiger dan ooit. Wie meer te weten wil komen over het concept van Gilles De Backer of wie wil reserveren, neemt best een kijkje op dinnerwiththequeen.be. Wie na alle kruidenverhalen van Lode en Michiel zelf aan de slag wil met kruidige gerechten, vindt heel wat inspiratie in hun recente boek Kruiden Kweken Koken.