Vlaamse topstukken met nieuwe 3D-techniek gedigitaliseerd

Vlaamse topstukken met nieuwe 3D-techniek gedigitaliseerd

28 juni 2023 0 Door Deugenieten

Meemoo, het Vlaams instituut voor het archief, heeft vijftien Vlaamse topstukken uit de historische Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw gedigitaliseerd. De eeuwenoude werken werden hoogwaardig gefotografeerd in 2D én via 3D-scanning, een techniek die vandaag nog maar zelden gebruikt wordt in de Vlaamse en zelfs Europese erfgoedsector.

21 erkende topstukken op één plaats

In de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw is de tijd haast blijven stilstaan: de kerk is niet geraakt door de Beeldenstorm, waardoor het een belangrijke Vlaamse erfgoedlocatie is met maar liefst 21 erkende topstukken. Het is uniek dat er zich zoveel onmisbare erfgoedobjecten met een (cultuur)historische en artistieke waarde voor Vlaanderen op éénzelfde locatie bevinden. Vijftien van de topstukken in de kerk kregen een digitale reproductie die toegankelijk zullen gemaakt worden voor het brede publiek.

De topstukken in de kerk zijn erg oud en dateren uit de 13de eeuw tot de 16de eeuw. Een 13de-eeuws Mariabeeld, een metershoge sacramentstoren, het gekende Marianum, een schildering op glas zijn slechts enkele voorbeelden van de erfgoedschatten in Zoutleeuw.

Hoogwaardige digitalisering

Deze topstukken digitaliseren is geen vanzelfsprekende opdracht. De grote beelden wegen elk al snel meer dan 100 kilogram en staan op moeilijk bereikbare locaties, en kwetsbare schilderijen zitten ter bescherming in een geklimatiseerde vitrine. Dat er op één dag tijd vijftien topstukken gedigitaliseerd worden, is dus wel uniek.

Om beelden te kunnen scannen in 3D moet je rondom het beeld kunnen bewegen. En dat gebeurt niet zonder risico. Daarom nam meemoo voor deze kostbare werken een professionele art handling firma onder de arm. Deze firma haalt de sculpturen veilig en verantwoord van hun sokkel. In de Europese erfgoedsector is het nog uitzonderlijk dat kunstobjecten in 3D gedigitaliseerd worden. Maar meemoo ziet hier de grote waarde van in, zeker in de context van bedreigd en verdwijnend erfgoed.

257 topstukken gedigitaliseerd

De kerk van Zoutleeuw is niet de enige locatie waar meemoo topstukken digitaliseert. In totaal worden er van 257 topstukken een digitale kopie gemaakt (in 2D, via 3D-scanning en via gigapixelopname) in een vijftigtal Vlaamse musea, een vijventwintigtal kerken en zo’n vijf archieven. De kennis die meemoo opdoet, gaat ze delen met de hele sector. De gedigitaliseerde werken zullen ook zo vrij mogelijk beschikbaar gemaakt worden.

Lees ook: De Koninklijke Serres van Laken, een feeëriek paleis van glas en staal

Volg ons op sociale media of contacteer ons