Gault&Millau bekroont de beste Belgische chocolatiers

Gault&Millau bekroont de beste Belgische chocolatiers

11 september 2024 0 Door Deugenieten

Gault&Millau heeft voor de negende keer een selectie van de beste chocolatiers bekendgemaakt. De bekende gidsuitgever bekroonde de Chocolatier of the Year en dit zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Daarnaast werd de Discovery of the Year Award uitgereikt aan een nieuwe ontdekking.

Het aanbod aan chocolatiers blijft zowel qua kwantiteit als kwaliteit lichtjes stijgen. Veel chocolatiers onderschrijven daarbij meer en meer hun waardering voor origine chocolade waarvan tal van eigenschappen bepaald worden door het terroir waar cacaobonen groeien en fermenteren. Precies die zeer diverse, lokaal gebonden kenmerken maken chocolade tot een prachtig, divers en onderscheidend product waarmee de chocolatier zich kan uitleven in dienst van zijn klanten.

Ook dit jaar ontdekten de Gault&Millau inspecteurs een aantal nieuwe adressen en daaruit kozen ze de Discovery of the Year Award winnaar. Daarnaast bekroonde Gault&Millau traditiegetrouw drie chocolatiers met de titel Chocolatier of the Year.

Chocolatier van het Jaar 2025 voor Vlaanderen: Centho

Met deze erkenning bekroont Gault&Millau tegelijkertijd het oeuvre én de stijl waarmee Centho onder leiding van Geert De Coster zich als chocolatier onderscheidt. Meer specifiek de manier waarop Centho erin slaagt om met romige ganaches gelaagde smaaknuances te creëren die nooit gaan domineren. En waardoor de fijne smaak van origine chocolade behouden blijft en vaak subtiel versterkt wordt. Met diezelfde zin voor fijngevoeligheid presenteert Centho zich visueel sterk onderscheidend met in het oog springende verpakking die het chocoladewerk een extra luxueus cachet geeft.

Chocolatier van het Jaar 2025 voor Brussel: Frederic Blondeel

Frederic Blondeel mocht al in 2019 de titel Chocolatier van het Jaar ontvangen. Frederic is het type chocolatier dat niet op zijn lauweren rust, integendeel. Zijn oeuvre, dat consistent van het hoogste niveau is, won nog aan momentum. Aan de basis van zijn succes ligt zijn gedrevenheid om als cacaobrander en chocolademaker het bean-to-bar gedachtegoed perfectionistisch vorm te geven. Al 20 jaar is hij één van de pioniers op dat vlak en het voorbeeld voor anderen die op dezelfde basis aan het ambacht van chocolatier een eigen persoonlijke en unieke dimensie geven.

Chocolatier van het Jaar 2025 voor Wallonië: Ducobu

Deze titel verdient Marc Ducobu omwille van zijn drive en zin voor creativiteit waarmee hij zijn team aanstuurt. Die ingesteldheid zorgt voor een heel eigen oeuvre dat voortdurend nog aan finesse, verscheidenheid en diepgang blijft winnen. Zijn ervaring als patissier is daar zeker niet vreemd aan. Die expertise geeft aan het ambacht van chocolatier een extra dimensie terwijl zijn inzichten in de mogelijkheden die chocolade te bieden heeft, zijn werk als patissier verrijkt. Zijn signatuurtabletten, zowel met melkchocolade als donkere chocolade en verrijkt met gekaramelliseerde noten, een snuifje zout en karamel met vanille, werden door de Gault&Millau inspecteurs ervaren als een tastbaar bewijs om deze erkenning aan Ducobu toe te wijzen.

Discovery of the Year 2025 voor België: Palette

Iryna De Peuter ging down-under op ontdekkingsreis om in Melbourne enige jaren als chocolatier te werken. In 2018 tijdens de Sydney Royal Chocolate Show won ze een zilveren medaille. Leuk om haar in België terug te zien en te ontdekken omwille van haar zorgvuldig ambachtelijk werk. Ze etaleert zin voor esthetiek en vooral het vermogen om expressieve smaakassociaties neer te zetten. Daarin toont ze haar evenwicht om met de juiste verhouding tussen vulling en chocolade mooi glanzende pralines te creëren die naar meer smaken.

De digitale Gault&Millau Chocolatier selectie wordt gepubliceerd op de website van Gault&Millau. Bovendien worden de Award winnaars hernomen in de jaarlijkse restaurantgids die op 4 november wordt uitgegeven.

Lees ook: SodaStream lanceert nieuwe Classics-fruitsmaken en Lipton Ice Tea Peach Zero

Volg ons op sociale media of contacteer ons