Bubbelproof nazomeren in Vlaanderen
Heb jij ook zo genoten van vakantie in eigen land? Vele Vlamingen gingen alvast de voorbije zomer op ontdekking in eigen streek. Maar omdat één zomer veel te kort is om alle leuke plekken in Vlaanderen te ontdekken, hebben we alvast nog enkele leuke tips die niet op je bucketlist mogen ontbreken.
Te land, te water en in de lucht in Bokrijk
In Bokrijk, het grootste openluchtmuseum van Vlaanderen wordt ons erfgoed met meer dan 120 monumenten springlevend gehouden. Tot en met 30 september kan je er ‘De wereld van Bruegel’ opnieuw ontdekken. Dankzij een speciaal parcours waan je je in een schilderij en ontdek je op verrassende wijze hoe actueel zijn werk nu nog steeds is.
Je kan in Bokrijk ook ‘fietsen door het water’. Tijdens deze unieke fietsbeleving fiets je meer dan 200 meter dwars door een vijver. In het midden staat het water aan weerszijden op ooghoogte. Wie het liever wat hogerop zoekt kan gaan ‘fietsen door de bomen’. In Bosland, het grootste aaneengesloten bos van Vlaanderen, fiets je via een cirkelvormige brug tot op tien meter hoogte door de kruinen van de bomen. Het pad, dat deze zomer nog een prestigieuze architectuurprijs won, is ook toegankelijk voor wandelaars en joggers. Je vindt het aan knooppunt 272 van het fietsroutenetwerk in natuurgebied van het Pijnven.
Vanaf 1 oktober tot en met 2 november is Bokrijk trouwens geopend als gratis museumwandelpark.
Diksmuide: een IJzersterke setting
Diksmuide blijft – onterecht – vaak wat onder de radar. Op de Grote Markt bieden kooplui al sinds de dertiende eeuw hun koopwaar aan op de wekelijkse maandagmarkt. Nu is er ook de boerenmarkt op zaterdagmiddag. Diksmuide staat ook bekend als de Boterstad. Hiervan getuigen de Boterhalle en de Boter- en Kaasfeesten op pinkstermaandag. Een lekkernij die je absoluut moet proeven is de Diksmuidse boterkoek.
Op wandelafstand (1 km) van de Grote Markt in Diksmuide vind je de vredessite ‘Aan de IJzer’ met de Paxpoort, de IJzercrypte en de IJzertoren. De 22 verdiepingen hoge IJzertoren herbergt het museum over Oorlog, Vrede en Vlaamse Ontvoogding. Je kan er met de lift naar boven waar je vanuit de panoramazaal of van op het dakterras een uniek zicht over de hele frontstreek, 84 meter hoog boven de ‘Vlaamse Velden’ hebt.
Brugge: picknick at the museum
Brugge zet onder het label ‘Handmade in Brugge’ enthousiast haar talrijke ambachtslui in de verf. In het vernieuwde Gruuthusemuseum – een stadspaleis vol Brugse geschiedenis – loopt tot 17 januari een expo rond 25 van deze Brugse makers. Met een stadsplan kan je hen ook live gaan ontdekken, in hun atelier of winkel.
Het is natuurlijk moeilijk om van cultuur te genieten met een knorrende maag. Daarom kan je tot eind september bij je bezoek aan de Brugse musea een picknick bestellen. Samen met je bubbel kan je zo gezellig gaan picknicken op een van de pittoreske pleintjes of in een van de gezellige tuinen die de stad rijk is. Je picknickmand kan je hier bestellen.
Het Laatste Avondmaal in Leuven
De pas gerestaureerde Sint-Pieterskerk in Leuven vormt het decor voor een zinnenprikkelende beleving die je meeneemt in het boeiende verhaal van de gotische kerk en haar kunstschatten. Top of the bill onder de vele topwerken van Vlaamse Meesters is ‘Het Laatste Avondmaal‘. Het drieluik hangt al bijna 600 jaar in de Sint-Pieterskerk. Via mixed reality komt werk van Dieric Bouts letterlijk tot leven en ontdek je het bruisende Leuven van vroeger én nu. Zin om te logeren in het verleden van de stad? Boek dan een nachtje in Martin’s Kloosterhotel, het Begijnhof Hotel of in De (voormalige) Pastorij van de Sint-Michielskerk.
Compact Mechelen, groots voor gezinnen
De Sint-Romboutstoren is hét symbool van Mechelen. Vanop de skywalk op de top van de 97 meter hoge toren heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Bij goed weer kan je zelfs tot aan de Antwerpse Kathedraal en het Atomium in Brussel zien. Je moet er wel 538 treden voor op (en af), maar dan kan je meteen ook de twee beiaarden van dichtbij bekijken.
Terug op de begane grond kan je nog steeds de invloed van de Mechelse gouden eeuw voelen. Het museum Hof van Busleyden zit in een Bourgondisch Stadspaleis en neemt je mee naar het tumultueuze leven van de Bourgondische vorsten, hun rijkelijke optrekjes, de kunsten en ambachten en andere getuigen uit die tijd.
Kunst en architectuur in Antwerpen
Openluchtmusea zijn een veilige en bubbelproof manier om kunst te ontdekken. In het Middelheimmuseum wandel je onder statige bomen tussen 400 kunstwerken van ondermeer Auguste Rodin, Rik Wouters, Henry Moore, Juan Muñoz, Carl Andre en Panamarenko.
Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Zurenborg. De wijk ligt net buiten het stadscentrum en neemt je mee terug naar het begin van de vorige eeuw. Ooit was deze plek nog ‘den boeren buiten’, maar vandaag staat het vol met chique elegante villa’s. Via een uitgestippelde wandeling kan je de mix van neogotiek, neoclassicisme en art nouveau op je eigen tempo ontdekken. Je kan de brochure gratis downloaden via deze link.
OMG! Van Eyck was in Gent
In Gent wordt het Van Eyck-jaar verlengd tot en met 24 juni 2021. Hoogtepunten zijn ondermeer Lights on Van Eyck, een multimediaal spektakel waarin Het Lam Gods een digitale en muzikale herinterpretatie krijgt. Daarnaast kan je de Arteveldestad door de ogen van de grootmeester bekijken. Tijdens de Seven Senses Tour gebruik je net zoals Van Eyck al je zintuiglijke troeven: ruiken, voelen, proeven, horen, zien, je zesde zintuig aanscherpen en bewegen!
Trouwens, nog tot en met 18 oktober kan je in de Leiestreek rond Gent terecht voor de Biënnale van de Schilderkunst. Drie musea slaan er de handen in elkaar om je kennis te laten maken met moderne en hedendaagse schilderkunst uit binnen- en buitenland. De mooie streek ontdek je niet alleen binnen maar vooral ook buiten de muren van de musea. De streek leent zich perfect voor een ontdekkingstocht per fiets, per scooter of per water.
Meer tips om bubbelproof te nazomeren in Vlaanderen vind je op VlaanderenVakantieland.be. Ben je op zoek naar naar nog meer leuke en vlot bereikbare plekjes om heerlijk te nazomeren? Lannoo’s Autoboek is de ideale reisgids voor wie op roadtrip wil gaan in de Benelux. Lannoo’s Autoboek vind je in de boekhandel of online bij Lannoo.
Volg ons op sociale media of contacteer ons