De Meilandjes vertellen honderduit in biografie ‘Martien’

De Meilandjes vertellen honderduit in biografie ‘Martien’

17 november 2020 2 Door Deugenieten

De biografie van Martien Meiland is uit en dat er heel wat te vertellen valt over de voormalige kasteelheer is duidelijk. Martien vertelt vrijuit over zijn liederlijke leven in Amsterdam maar ook over zijn demonen uit het verleden.

Of je nu fan bent van het programma ‘Chateau Meiland‘ of niet, iedereen kent Martien Meiland, de flamboyante gastheer van de Franse B&B Chateau Marillaux. De televisieserie rond Martien Meiland, Erica Renkema en dochters Maxime en Montana trekt in Nederland wekelijks meer dan een miljoen kijkers. Ook in Vlaanderen weet het programma menig kijker aan de buis te kluisteren. Begrippen als ‘Mij niet bellen’ en ‘wijnen, wijnen, wijnen’ zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met kasteelheer Martien, ‘Mart’ voor de vrienden.

Iedereen heeft een oordeel over hem. Of je houdt van Martien met zijn vrouwelijke trekjes en vaak te overdreven schrikreacties, of je vindt ‘m gewoon maar niks. Toch laat de televisieserie echter maar een klein deel van hem zien. In Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer vertelt de voormalige kasteelheer, samen met partner Erica en hun dochters, het complete verhaal. Van bij het begin van het boek is meteen duidelijk dat ze niks of niemand sparen, en al helemaal zichzelf niet.

“De lelijkste man die ik ooit heb gezien”

Het verhaal begint bij de jeugd van Martien waar hij onomwonden vertelt over zijn alcoholische vader Nico en zijn op jonge leeftijd overleden moeder Nel. Verder heeft Martien het over zijn relatie met broer Jaap, tevens zijn beste vriend. Maar hij heeft het ook over zijn zus Nelleke, die hij al jaren niet meer spreekt.

Een belangrijk deel gaat over Martiens onvoorwaardelijke liefde voor Erica, die als een blok viel voor “de lelijkste man die ik ooit heb gezien”. Ondanks hun mindere periodes bleef Erica Martien steunen door dik en dun. Zelfs nadat een korte ontmoeting in Eilat met een dubbelganger van voetballer Zinedine Zidane Martiens hele wereld, en bijgevolg die van het hele gezin, op zijn kop zette. Martien praat ook vrijuit over zijn jaren in Amsterdam. Hier liet hij zich helemaal onderdompelen in de uitbundige homosfeer, maar had hij tevens de donkerste gedachten die tot twee zelfmoordpogingen leidden. Maar het meeste schrik had Martien tijdens een hachelijk avontuur in China, waar hij moest rennen voor zijn leven.

Dat Martien van alle markten thuis is, zien we niet alleen op televisie maar valt ook te lezen in het boek. Zo had hij ooit werk als ontbijtkok, kennis die hij later kon gebruiken als kok in zijn eigen chateau. Maar Martien was ook stylist in loondienst, wat dan weer goed van pas kwam bij het decoreren van de vele kamers in het kasteel. Samen met Erica had hij meerdere zakelijke avonturen in winkels en groothandel, die varieerden van complete mislukkingen tot geweldige successen.

Avonturen op het château

Uiteraard komen ook zijn televisieavonturen uitgebreid aan bod. Martien vertelt over de deelname van de familie aan het programma ‘Ik vertrek‘ en het succes dat daaruit is voortgevloeid. De televisieserie ‘Chateau Meiland’ maakte dat ineens alle gezinsleden tot bekende Nederlanders werden gebombardeerd. Martien kreeg er zelfs een Gouden Televizier-Ring voor.

Natuurlijk komen ook alle prettige en minder prettige kanten van de televisiewereld, waar de problemen vaak ontstonden rond vertrouwen en geld, aan bod. Zo gaat Martien ook het plotse vertrek van zijn hartsvriendin Caroline niet uit de weg. Hij vertelt voor eens en voor altijd hoe de vork precies in de steel zit. En natuurlijk kan ook Nadège niet worden vergeten. De kuisvrouw van het kasteel beschouwde de Meilandjes al snel als haar familie en die namen Nadège zelfs mee op vakantie. Maar ook die liefde bleef niet duren.

Dat er heel wat te vertellen valt over Martien Meiland, bewijst zijn meer dan 300 pagina’s tellende biografie. Martien is meer dan een kasteelheer, dat is wel duidelijk na het lezen van dit boek. Dankzij de enthousiaste vertelstijl van Martien leest het boek als een (snel)trein. Je kan je als lezer inbeelden hoe vurig Martien zijn betoog doet waardoor het lijkt alsof hij het hele verhaal aan jou persoonlijk uit de doeken doet.

De biografie ‘Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer’ toverde meer dan eens een lach op ons gezicht, maar tegelijkertijd moesten we af en toe ook een traantje wegpinken. Op het einde kunnen we echter maar één ding besluiten: die ‘Mart’ da’s toch maar een schat van een man!

‘Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer’ is verschenen bij Uitgeverij Osjato. Het boek ligt nu in de boekenwinkel of je kan het online bestellen bij onder meer bol.com.

Lees ook: ‘Schaduwbroer’, het aangrijpende romandebuut van reisreporter Iris Hannema

BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons