Culinair Nederland: 5 culinaire topregio’s met elk hun eigen troeven
De laatste jaren heeft de Nederlandse keuken een ongeziene ontwikkeling doorgemaakt op vlak van innovatie en duurzaamheid. Als gevolg hiervan vind je bij onze noorderburen een stijgend aantal bekroonde restaurants. Als kers op de taart schittert Nederland als gastland in de nieuwe Gault & Millau Gids van 2021.
Wat is het eerste waaraan je denkt als je de woorden ‘Nederland’ en ‘eten’ in een zin uitspreekt? Bitterballen, kroketten en haring, en liefst nog uit de muur? Nee, echt culinaire hoogstandjes verwachten de meeste mensen niet in Nederland. Toch heeft de Nederlandse keuken de voorbije jaren een ware transformatie ondergaan en vind je er nu tal van culinaire hoogvliegers.
Als kers op de taart schittert Nederland nu dan ook als gastland in de nieuwe Gault & Millau Gids van 2021. Het is meteen het startschot voor de campagne ‘Culinair Nederland’ in 2021.
We laten je alvast watertanden door middel van een korte introductie van de vijf gastronomische regio’s, want ook in Les Pays-Bas vind je Haute Cuisine!
Cheese Valley – echte Goudse boerenkazen
Niet geheel onlogisch is er in Nederland een gebied dat Cheese Valley heet, bestaande uit vier regio’s: Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Krimpenerwaard. Het is een oase van rust waar de koeien die staan te grazen in de prachtige polders misschien wel de belangrijkste inwoners zijn. Hun verse melk vormt namelijk de basis van de alom bekende boerenkazen. De gemene deler tussen de kazen is de ambachtelijke productie in de vele familieboerderijen en hun terechte fierheid op het product. Breng een bezoek aan Cheese Valley om te ervaren hoe Nederlandse, creatieve chefs de oerdegelijke traditie van boerenkazen omtoveren tot een innovatief bordje smaakgeluk.
Veluwe – natuurkeuken en wild
De Veluwe is een 1000 km² groot, ongerept natuurgebied dat de thuisbasis vormt voor vele edelherten en wilde zwijnen. Het gebied kent een actief natuurbeheer, zodat de verschillende landschappen worden behouden. Ook jagen vormt hier een onmisbaar onderdeel van. Een teveel aan wild zorgt namelijk voor overbegrazing en schade aan jonge bomen. De vruchtbare omgeving zorgt ervoor dat het wild van de Veluwe nét altijd dat tikkeltje meer smaakt. Beter doorbloed, donkerdere kleur en puurder van smaak. Daarnaast bepalen de verse kruiden en paddenstoelen het verdere smakenpallet van de regio. Zo geniet je er van een smeuïg stoofpotje of krokant dichtgeschroeid stukje vlees in een van de vele restaurants omringd door dezelfde bossen.
Zeeland – heerlijke schaal- en schelpdieren
Drie keer ‘Z’: zilte zaligheden van Zeeland. De eilandengroep Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Naast sappige dialecten wordt de regio ook getypeerd door zijn rijke wateren: Oosterschelde, Westerschelde en de Noordzee. Ze vormen kweekvijvers voor vis, schaaldieren en zeegroenten. En zo pakt Zeeland uit met de heerlijkste mosselen, lekkerste oesters en de unieke Oosterscheldekreeft. Ook de zeegroentenboeren vormen een belangrijke troef voor Zeeland. Zo stoot je op akkers met zeekraal, zeevenkel en oesterbladen. Komt het water aan je lippen te staan? Zeeland is dichterbij dan je denkt.
Lees ook: Het nieuwe oesterseizoen is smakelijk geopend!
Limburg – Nederlandse wijnen en asperges
Nederlands Limburg is een veelzijdige provincie wat gastronomie betreft. Op de uitgestrekte velden en weilanden tref je wilde zwijnen, Hereford runderen en kuddes schapen geleid door schaapherders aan. In de lente staat Limburg in het teken van het ‘witte goud’: de asperges. Daarnaast maakt de unieke samenstelling van de Limburgse grond het een ideale locatie voor stevige wijnranken. De harde bodem dwingt de wortels van de wijnranken diep in de grond, op zoek naar voedingsstoffen en mineralen. Zo wordt de Limburgse wijn getypeerd door een volle smaak. Een ideale combinatie met ander Limburgs lekkers.
Brabant – ongekende gastvrijheid en top culinair niveau
Het meest Bourgondische stukje van Nederland, dat is de provincie Noord-Brabant. Daar wordt goed eten gecombineerd met de Brabantse gezelligheid. In de maanden mei, juni en juli staat Noord-Brabant in het teken van de triple A: asperges, aardbeien en ansjovis. Tijdens die maanden kan je in sommige restaurants zelfs profiteren van een AAA-menu. Een vierde A die de provincie typeert zijn de aardappelen. Met het befaamde kunstwerk ‘De Aardappeleters’ van Vincent Van Gogh legt Noord-Brabant ook graag de link met haar rijke culturele verleden als kunstprovincie.
De Gault & Millau Gids vind je bij je dagbladhandelaar of online op de webshop van Gault & Millau. Smakelijk!