‘The Personal History of David Copperfield’: prachtig kostuumdrama met hedendaagse toets
Omdat genieten van een leuke film in de bioscoop momenteel niet mogelijk is worden nieuwe films nu via Video on Demand uitgebracht. Een van die pareltjes is ‘The Personal History of David Copperfield.’
‘The Personal History of David Copperfield‘ is gebaseerd op de wereldberoemde roman van Charles Dickens uit 1850. De film vertelt het levensverhaal van de jonge David Copperfield (Dev Patel) die door zijn stiefvader uit huis wordt gezet. We volgen hoe David van het ene avontuur in het andere belandt en de meest excentrieke personages uit het Victoriaanse Engeland ontmoet.
Maar beginnen doen we dus bij het begin: de geboorte van David Copperfield. Voor de gebeurtenis wordt zijn frêle moeder Clara (Morfydd Clark) bijgestaan door de dienstmeid van het gezin. De robuste Peggotty (Daisy May Cooper) is een meid van alle werk die toezicht houdt op Davids jeugd en onvoorwaardelijk van de jongen houdt. Een indruk die je niet krijgt van de luidruchtige Betsey Trotwood (Tilda Swinton) als ze plots het huis binnenstormt. Betsey is de zus van de overleden vader van David en hoopt luidkeels op een meisje. Ze is dan ook ietwat geschokt en vindt het ongemanierd van de baby om als jongen ter wereld te komen. Maar hoe raar Betsey ook lijkt, ze heeft een hart van goud. Iets wat absoluut niet gezegd kan worden van Davids stiefvader, Edward Murdstone (Darren Boyd), en zijn zus Jane (Gwendoline Christie). Als slechteriken van dienst zijn zij degene die de jonge David hard behandelen en hem uiteindelijk de deur uitgooien door hem in London achter te laten.
Daar komt David terecht bij leeftijdsgenoten die uitgebuit worden in een van de vele fabrieken. Hij raakt er helemaal gemarginaliseerd en gediscrimineerd. Maar de intelligente David laat zich niet doen. Naarmate hij ouder wordt neemt hij zijn toekomst in eigen handen en trekt naar zijn extravagante tante Betsey. Op haar landgoed, waar ze zich ergert aan de arme mensen die met hun ezel op haar gazon komen, maakt hij kennis met meneer Dick (Hugh Laurie). De verwarde huurder van tante Betsey is geobsedeerd door het afgehakte hoofd van koning Charles. Als een verwarde professor schrijft hij alle gedachten die in zijn hoofd opduiken op kleine papiertjes. Als blijkt dat David dit ook doet schept dit een onvoorwaardelijke vriendschapsband tussen beide.
Met financiële hulp van zijn extravagante tante slaagt de intelligente David erin een plaatste op een kostschool te bemachtigen. Maar net als in London komt hij ook daar in contact met een paar individuen die het niet zo goed met hem voorhebben. Toch slaagt David erin om ook daar het goede uit zijn slechte situatie naar boven te halen en zich uiteindelijk – mede dankzij zijn literaire talent – een weg naar boven op de sociale ladder te banen.
‘The Personal History of David Copperfield’ is niet de eerste verfilming van een klassieker van Charles Dickens, maar wel de meest vernieuwende. Regisseur Armando Iannucci is erin geslaagd om het typische kostuumdrama een hedendaagse toets te geven. In zijn geheel eigen stijl neemt hij een loopje met de historische correctheid door Dev Patel als eerste niet-blanke David Copperfield te casten. En daar blijft het niet bij. Iannucci was als het ware kleurenblind bij het invullen van de rollen en koos voor toptalent, zonder rekening te houden met hun afkomst. Het is iets wat we wel vaker zien op het podium maar niet in dit soort historische films. Hij slaagt er dan ook wonderwel in om een klassiek verhaal te plaatsen in de huidige multiculturele wereld.
‘The Personal History of David Copperfield’ werd kleurrijk verteld door regisseur Armando Iannucci (‘Veep’, ‘Death of Stalin’, ‘Avenue 5’) en is zowel tragisch als hilarisch. Met Dev Patel (‘Slumdog Millionaire’, ‘Hotel Mumbai’, ‘Lion’), Tilda Swinton (‘We Need To Talk About Kevin’), Hugh Laurie (‘House’, ‘Avenue 5’) en Ben Whishaw (‘Mary Poppins Returns’) beschikt de film over een absolute sterrencast!
‘The Personal History of David Copperfield’ is te zien via iTunes, Google Play, Telenet, Proximus, ZED vanuit je zetel en Cinema bij je Thuis. Wil je de film liever op Blu-ray, dan kan je hem onder meer bij bol.com aankopen.
Lees ook: Avenue 5, een surrealistische reis door de ruimte
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)