De Belgische reistrends voor 2021
Hoe gaan de Belgen volgend jaar op reis? Het is alvast zeker dat velen onder ons zullen reizen want het is een basisbehoefte geworden. Boeken gaan we waarschijnlijk pas ultra last minute doen en flexibiliteit rond de boekingsvoorwaarden wordt een absolute prioriteit. Mogelijks zal bij iedere reis een negatieve coronatest of vaccinatiepaspoort moeten voorgelegd worden.
Begin januari voorspelden we de ‘5 belangrijkste vakantietrends voor zomer 2020‘. We zagen dat opkomende trends uit het dagelijkse leven zich verderzetten in onze reisbeleving. Een van de belangrijkste trends was het toenemende belang van digitalisering, zowel voor als tijdens de reis. Daarnaast noteerden we een toenemende behoefte aan bewust eten en meer bewegen, ook op vakantie. Opvallend was dat steeds meer mensen belang hechtten aan duurzame accommodaties. Tot slot zagen we dat stedentrips vooral in trek waren bij twintigers terwijl zestigers eerder een rondreis planden.
Lees ook: Toerist in eigen land: op trot in bruisend Brussel
Maar toen kwam het coronavirus roet in het eten gooien en dienden we onze reisplannen drastisch aan te passen. In ‘Reizen na corona: de nieuwe trends‘ zagen we dat reizigers zich nu vooral richtten op dichtbij-bestemmingen. Hierbij werd de voorkeur gegeven aan een verblijf in vakantiewoningen en kleinere hotels met een beperkt aantal kamers. Ook al wilden velen onder ons met vrienden, familie of multigenerationeel – met de grootouders – op vakantie, de beperkingen lieten dit niet toe. Wel kregen actieve vakanties een flinke boost en trokken we massaal onze wandelschoenen aan. Wie toch naar het buitenland trok plande eerder een autovakantie naar een plek weg van het massatoerisme.
De reistrends voor 2021
We staan nu voor een nieuw jaar met nieuwe verwachtingen, aangepaste businessmodellen en de hoop op een effectieve vaccinatieronde. Op basis van enkele internationale onderzoeken en informatie van toeristische belangenfederaties wagen we ons samen met Glenaki Tourism Consultancy aan een voorspelling van de reistrends voor 2021.
- Reizen blijft een must en is een basisbehoefte geworden. Volgens de World Travel & Tourism Council wil 70% van de bevolking in 2021 op reis gaan. Volgens een onderzoek van booking.com wil 53% van de ondervraagden zelfs nog méér reizen en de wereld ontdekken dan vóór de pandemie omdat ze het zo gemist hebben.
- Reizigers zullen ook volgend jaar op zoek gaan naar privacy, ruimte en persoonlijke controle over hygiëne en dus naar accommodaties die een echt thuisgevoel geven. Daarbij zullen vakantiewoningen een grote voorkeur op grote hotels krijgen. Bovendien zullen we ook nu weer op zoek gaan naar de natuur en open ruimte waar we ons actief kunnen ontspannen.
- Alhoewel de vroegboekcampagnes al zijn opgestart, zullen de meeste mensen niet enkel last minute boeken maar zelfs ultra last minute. De kat uit de boom kijken en slechts één à twee dagen voor vertrek boeken zal de trend worden.
- Aan de andere kant zijn nu al heel wat mensen hun reis aan het inplannen voor 2021. Velen hebben immers nog reisvouchers die ze daarvoor zullen gebruiken.
- Met reisbeperkingen die constant veranderen, wordt het echter moeilijk om een reis te plannen. Daarom wil 74% van de reizigers duidelijkheid over annuleringsvoorwaarden, terugbetalingsprocessen en reisverzekeringen van de aanbieders. Volgens booking.com is flexibiliteit een prioriteit. 46% van de reizigers vindt de mogelijkheid tot annuleren een must en 36% wil de mogelijkheid om hun incheckdata kosteloos te wijzigen.
- Mogelijks zal voor elke vakantie naar het buitenland een negatieve COVID-19-test gevraagd worden. Deze zal bij aankomst op de bestemming niet ouder dan 72 uur mogen zijn. Bovendien zal er bij aankomst ook nog eens een snelle antigeentest – die binnen de 15 minuten een uitslag geeft – afgenomen worden.
- Achter de schermen wordt er volop gewerkt aan een digitaal gezondheids- en vaccinatiepaspoort. Hiermee zullen reizigers kunnen aantonen dat ze het coronavaccin hebben gekregen. Ook de cruisesector en verschillende luchtvaartmaatschappijen werken hier aan mee.
- Hoe dan ook zal een goede reisverzekering een absolute must zijn. Sommige luchtvaartmaatschappijen spelen hier al op in en bieden een gratis COVID-19-verzekering aan. Deze dekt dan bijvoorbeeld alle medische kosten, repatriëring, evacuatie en quarantaine gelinkt aan COVID-19.
- Ook al zal er gereisd worden, we zullen het misschien minder zien op sociale media. Het fenomeen van ‘#travelshaming’ zal nog even nazinderen.
Lees ook: Toerist in eigen land: Vlaamse wandelroutes voor grote en kleine avonturiers
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)