Piraten aan de macht in ‘BlackBeard – Knoop ze op!’
‘BlackBeard – Knoop ze op!’ is een spannende strip over de beruchte Britse zeerover Zwartbaard. Dit album over een stoer piratenverhaal is het eerste deel van een tweeluik.
Zwartbaard of Blackbeard is een van de meest gekende en beruchte piraten die er bestaan hebben. Hij was dan ook een inspiratiebron voor vele fictieverhalen rond stoere piraten en hun vele veroveringen. Zo ook voor Jean-Yves Delitte, de grootmeester van de zeevaartstrip. Zo zijn onder meer de stripreeks ‘De grote zeeslagen’ en ‘Black Crow’ van zijn hand.
Maar deze keer neemt Delitte Blackbeard voor zijn rekening. Blackbeard, die eigenlijk Edward Teach heette, was een Engelse piraat afkomstig uit Bristol. Hij was slechts zeerover tussen 1716 en 1718 maar wist tijdens zijn strooptocht van amper anderhalf jaar meer dan twintig schepen te kapen.
Stoere binken op zee
‘BlackBeard – Knoop ze op!‘ is gebaseerd op het legendarische werk van schrijver Daniel Defoe. Deze Engelse schrijver/journalist trok in de eerste decennia van de achttiende eeuw van gevangenis naar gevangenis om piraten te interviewen. Ze zijn voor hem een onuitputtelijke bron van informatie. De Engelse schrijver maakt ook gebruik van zijn bekendheid en zijn relaties om vergissingen aan de kaak te stellen in een tijd waarin het gerecht al te vaak voortvarend optreedt en onschuldigen terechtstelt. Dat lijkt ook het geval te zijn in december 1721. In de donkere kerkers van Marshalsea, de beruchte gevangenis van de Londense wijk Southwark, praat Daniel Defoe met een man die van piraterij wordt beschuldigd. Maar die schreeuwt zijn onschuld uit. De man geeft toe dat hij Blackbeard heeft gekend, maar dat hun relatie helemaal anders was dan wat er wordt beweerd. Hij was namelijk het slachtoffer en niet de handlanger van een van de verschrikkelijkste piraten uit de geschiedenis. Maar vertelt hij wel de waarheid?
Gedetailleerde tekeningen vol emoties
Wat meteen opvalt als je door het album bladert zijn de gedetailleerde tekeningen van de piraten en hun vloot. Dat piraten geen flauwe jongens zijn, wisten we al. Maar Delitte weet dat ook perfect weer te geven door de manier waarop hij de ruwheid in hun gezichten tekent. Zeerovers zijn duidelijk ruwe types, en dat toont zich ook op elke pagina. Bovendien zijn de tekeningen van de verschillende piratenschepen gewoon prachtig. De zeilen, de masten, ze zijn allemaal tot in het kleinste detail getekend. Perfect zoals ze in de bijhorende weersomstandigheden erbij zouden hangen. Daardoor zit je ook meteen in het verhaal. Ook het gure weer en de klotsende golven die tegen de scheepsromp inbeuken, zijn erg natuurlijk en gedetailleerd getekend. De paginagrote tekeningen van piratenboten zijn ware kunstwerken. Het is duidelijk dat Jean-Yves Delitte met reden is opgenomen als lid van de Belgian Marine Painters.
De strip gebruikt bladzijden met ofwel een witte ofwel zwarte achtergrond voor zijn beeldjes. Afhankelijk van het tijdstip of ruimte, kleurt de pagina wit wanneer het verhaal zich afspeelt overdag. Als het om nachtscènes of binnenruimtes gaat, heeft de pagina een zwarte achtergrond. Wat op zijn beurt weer bijdraagt aan de sfeer van het verhaal. Bovendien is ‘Knoop ze op!’ deel één van een tweeluik. Afgerond is dit album dus niet, daarvoor is het wachten op het laatste deel. Maar dat ‘BlackBeard – Knoop ze op!’ alvast een fantastisch geïllustreerd verhaal is waar geschiedenis en mythe in elkaar overvloeien, staat als een paal boven water!
Wil je ook genieten van dit eerste deel van het spannende piratenverhaal in dit schitterende zeevaartepos? Dan vind je ‘BlackBeard – Knoop ze op!’ alvast in deze online winkel.
Lees ook: Het Beest: de wondermooie vriendschap tussen een jongen en een marsupilami
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)