B&B Hotel Mechelen, heerlijk overnachten in de stad van Maneblussers
Mechelen, een verborgen juweeltje tussen Brussel en Antwerpen. Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, cultuur, architectuur, gastronomie of gewoon op zoek bent naar een leuke en gezellige sfeer, Mechelen zal je absoluut weten te charmeren.
Wanneer we op de E19 richting Antwerpen of Nederland rijden, vallen ons steeds de grote verkeersborden van afritten Mechelen-Zuid en Mechelen-Noord op. Een stad met twee afritten, die moet toch wel de moeite zijn om er uitgebreid halt te houden. Zo gezegd, zo gedaan! We namen onlangs afrit Mechelen-Zuid om te gaan kijken wat er zo allemaal te ontdekken valt in Mechelen, de stad van de Maneblussers.
Onze ontdekkingstocht beginnen we met een bezoek aan B&B Hotel Mechelen. Niet om er al meteen in bed te duiken (en uit te rusten) maar wel om er in te checken. Er valt immers heel wat te zien in het prachtige Mechelen dus hebben we besloten om er te blijven overnachten. Omdat het hotel ook parkeerplaatsen aanbiedt, zetten we onze auto in de ondergrondse parking. De wagen hebben we in Mechelen niet nodig, alles is er binnen wandelafstand makkelijk te bereiken.
Ook voor wie met de trein naar Mechelen spoort is er goed nieuws. B&B Hotel Mechelen is gevestigd in een spiksplinternieuw gebouw op zo’n 500 meter van het station en ligt op net iets meer dan 1 km van de Grote Markt. Het nieuwe hotel telt 98 kamers, waarvan twaalf triple-kamers en zes kamers voor mensen met een beperking. Allemaal beschikken ze over gratis wifi, USB-stopcontacten, airconditioning en – onontbeerlijk – uitstekende matrassen. Perfect dus voor zowel vakantiegangers als zakenreizigers.
Bij aankomst in de lobby worden we meteen warm verwelkomd door het vriendelijke personeel. Ze zijn zeer behulpzaam en geven ons graag informatie en een plannetje met de bezienswaardigheden in de omgeving. De incheckprocedure verloopt soepel en efficiënt zodat we in een mum van tijd onze kamer kunnen ontdekken.
Ons verblijf voor de komende nacht is ruim, smaakvol ingericht en brandschoon. Het bed is zeer comfortabel en staat garant voor een heerlijke nachtrust. De kamer heeft alle nodige voorzieningen zoals een eigen badkamer met ruime douche, een grote televisie en gratis wifi. Er is een open kastruimte en een bureau, wat handig is voor wie op de laptop snel wat e-mails wil lezen of surfen op het wereldwijde web.
Mechelen, de stad waar ze de maan blussen
Nadat we onze spullen op de kamer hebben gezet, is het tijd om de stad te verkennen. Via de historische Brusselpoort, de enige nog overgebleven stadspoort, bereiken we in no-time de IJzerenleen, een van de belangrijkste centrumstraten van de stad. Met zijn vele prachtige gevels en aangename terrasjes begrijpen we waarom deze plek bij veel Mechelenaars bekend staat als de Champs-Élysées van Mechelen. Iets verderop staat de beroemde Sint-Romboutskathedraal, een majestueus bouwwerk met een indrukwekkende toren. De kathedraal en meer bepaald haar toren spelen trouwens een belangrijke rol bij het ontstaan van de bijnaam van de Mechelaars: Maneblussers.
Volgens een legende zou een dronken man op een bewolkte nacht in 1687, toen hij al strompelend uit een lokale kroeg kwam, gezien hebben dat de Sint-Romboutstoren in brand stond. In volle paniek roept hij de hele buurt bijeen. De opgeschrikte buren trekken hun ramen open en stellen, nog halfslapend, vast dat de toren in vuur en vlam staat. Op een mum van tijd staat de stad in rep en roer en beginnen de Mechelaars, onder leiding van de burgemeester, emmers water via de trap naar de top van de toren te dragen. Maar nog voor de eerste emmer water helemaal boven is, schuift de maan door de bewolking en komen de Mechelenaars tot het besef dat ze de door de gloeiende maan roodgekleurde nevel door de klokkenramen in de toren gezien hadden. Hoewel de inwoners met het schaamrood op de wangen probeerden de zaak stil te houden, konden ze niet verhinderen dat ze van alle kanten uitgelachen werden.
Trouwens wie wil, of durft, kan de toren beklimmen en genieten van een adembenemend uitzicht over de stad en de omgeving. Zijn de 500 treden naar de top van de toren er net een paar teveel, dan kan je de toren virtueel bezoeken in het infokantoor van Visit Mechelen. Wil je toch net iets meer voeling met de 97 metershoge toren, dan vind je in de kathedraal, op het gelijkvloers, een houten maquette. Buiten staat een bronzen miniatuurversie van de toren. En het leuke nieuws is dat je beide lekker mag betasten.
Wist je trouwens dat er in Mechelen maar liefst acht kerken staan? Mechelen wordt daarom ook wel de kerkenstad van Vlaanderen genoemd. Misschien niet geheel onlogisch als je weet dat het hoofd van de katholieke kerk in België in Mechelen woont. Even een schietgebedje gaan doen in het aartsbisschoppelijk paleis zit er niet meteen in, maar een wandeling in de tuin van het paleis kan wel. De Stiltetuin is een groene long midden in de stad en een plek waar je tussen de bomen en bloemen even kan bezinnen en tot rust komen.
Mechelen was ooit de residentie van de aartshertogen van België, en werd onder Margareta van Oostenrijk in 1507 zelfs even de hoofdstad van de toenmalige Nederlanden. De stad staat dan ook vol indrukwekkend historisch erfgoed. De imposante Sint-Romboutskathedraal is, letterlijk en figuurlijk, een hoogtepunt van de prachtige gotische architectuur die je in Mechelen tegenkomt.
In Mechelen is het heerlijk verdwalen. Wil je toch liever iets meer gestructureerd de stad verkennen installeer dan de app van Visit Mechelen op je smartphone. In de app kan je kiezen uit verschillende themawandelingen. Zo neemt ‘In de voetsporen van Margareta’ je mee terug in de tijd naar de rijke Bourgondische periode van Mechelen. De ‘Heavy Metal Route’ dompelt je dan weer helemaal onder in de beiaardcultuur van de stad. Naast een handige kaart heb je bovendien ook alle info en leuke tips bij de hand voor onderweg.
Maar ook de Grote Markt, met zijn prachtige stadhuis en gezellige terrasjes is een streling voor het oog. Het opvallende stadhuis bestaat uit drie delen: links het Paleis van de Grote Raad, in het midden het belfort en rechts de lakenhal. Maar hoewel de Mechelaars het in de middeleeuwen groots zagen hadden ze helaas niet genoeg geld om hun plannen te realiseren. Zo deden ze er 400 jaar over om het Paleis uiteindelijk af te werken. Het belfort moest oorspronkelijk een kopie worden van het Brugse belfort, maar wegens geldgebrek werd de toren nooit afgewerkt. Om de mini-toren toch nog een beetje uitstraling te geven werden er in de 16de eeuw wel twee torentjes aangebouwd.
Wie goed oplet zal voor het stadhuis het bronzen Opsinjoorke zien. Het beeldje toont een kort, dik mannetje op een laken die symbool staat voor de dronken mannen die, nadat hun vrouwen hadden geklaagd over hun overmatig alcoholgebruik, hun eega’s afranselden. Omdat een scheiding toen nog niet tot de mogelijkheden behoorde, werden de mannen door de buren als straf meegenomen en op een laken in de lucht gegooid.
De originele Opsinjoorke-pop werd gemaakt in 1647 en wordt ook nu nog meegedragen in praalstoeten en ommegangen. Oorspronkelijk heette de pop Sotscop of Vuilen Bruidegom. De pop kreeg haar huidige naam na een stoet in juli 1775. Na het omhooggooien viel de pop naast het doek, tussen de menigte. Een Antwerpse toeschouwer die zijn armen uitstak om de pop af te weren, werd ervan beschuldigd de Sotscop te willen stelen en werd door enkele heethoofden in elkaar geslagen. In een brief aan de Mechelse rechter bepleitte het slachtoffer zijn onschuld en eiste hij schadevergoeding. Of hij effectief een schadevergoeding gekregen heeft weten we niet maar omdat de Sotscop op een sinjoor (bijnaam voor een Antwerpenaar) terechtkwam, wordt hij sindsdien Opsinjoorke genoemd. Mechelen en Antwerpen, het zal nooit grote liefde worden.
Sinds 2015 siert een reuzenopsinjoor het plein naast de Sint-Romboutstoren. Met zijn opvallende gele kleur is hij een aantrekkingskracht voor heel wat mensen. Sommigen rusten uit tegen zijn in de lucht stekende armen en benen, spelende kinderen houden ervan Opsinjoorke te plagen door er op te klimmen.
Het zijn niet alleen de grote historische gebouwen die van Mechelen een streling voor het oog maken. Ook de vele stadstuintjes en parken waaronder de Kruidtuin, de Rik Wouterstuin, de Sinte-Mettetuin en natuurlijk de Stiltetuin achter het bisschoppelijk paleis zorgen ervoor dat Mechelen een mooie en aangename stad is.
Wil je de schoonheid van Mechelen vanuit een ander perspectief bewonderen dan moet je zeker een wandeling langs het Dijlepad maken. Het drijvende wandelpad leidt je langs en over de rivier Dijle, tussen Haverwerf en Kruidtuin, langs de achterzijde van de oude huizen. Ben je op zoek naar een iets sportievere uitdaging? Dan is suppen (stand up paddling) op de Dijle een aanrader en een ideale manier om Mechelen op een heel andere manier te ontdekken!
Maar Mechelen is natuurlijk ook een stad van gezelligheid en culinair genieten. Naast de Grote Markt en IJzerenleen ontdek je er tal van sfeervolle straatjes met leuke restaurants, gezellige cafés en brouwerijen. Je proeft er van heerlijke lokale gerechten, zoals de wereldberoemde Mechelse koekoek, of geniet je van een fris lokaal gebrouwen biertje.
Een van de plekken waar je zeker even moet langsgaan voor een culinaire pauze is de Vleeshalle. Ooit was de monumentale hal de plek waar slagers hun koopwaar aanboden. Nu is het een van de hotspots van Mechelen. Naast de centrale cocktailbar vind je er diverse eetstandjes met lekkers van over de hele wereld.
Ook zin gekregen in een portie Mechelen? Meer informatie voor een bezoek aan de stad van de Maneblussers vind je op de website van Visit Mechelen. Een overnachting boeken in B&B Hotel Mechelen doe je op de website van B&B Hotels.