Cap Classique zet kwaliteitsvolle mousserende wijnen uit Zuid-Afrika op de kaart
Cap Classique is de benaming voor de kwaliteitsvolle mousserende wijnen uit Zuid-Afrika die geproduceerd worden volgens strenge voorschriften. Een van die voorschriften wordt nu verstrengd door het rijpingsproces te verlengen. Hierdoor zal de kwaliteit nog verbeteren. Bovendien komt er weldra een nieuwe categorie binnen Cap Classique die een nog veel langer rijpingsproces zal hebben.
Wie champagne zegt, denkt meteen aan Frankrijk, en meer bepaald aan de Champagnestreek die gekend staat om zijn uitgestrekte velden vol wijnranken. De champagnes afkomstig uit deze Franse regio mogen dan wel erg lekker zijn, toch zijn er wereldwijd heel wat plaatsen waar mousserende wijnen van een erg hoge kwaliteit geproduceerd worden.
Zuid-Afrika is een van de landen waar heel wat heerlijke mousserende wijnen vandaan komen. De mousserende wijnen die er geproduceerd worden volgens de Franse methode, de méthode champenoise, worden Cap Classique genoemd. Alleen Zuid-Afrikaanse mousserende wijnen die aan strenge voorschriften voldoen, mogen als Cap Classique worden geëtiketteerd. De benaming is afgeleid van het feit dat de klassieke kunst van het wijnmaken door de Franse hugenoten in de Kaap werd geïntroduceerd. Bovendien heette de eerste fles gefermenteerde mousserende wijn die in de Kaap werd geproduceerd Kaapse Vonkel.
Het belang van rijping
Momenteel is Cap Classique de snelst groeiende wijncategorie van Zuid-Afrika. Vanaf de vintage 2021 worden producenten verplicht om het rijpingsproces in de tweede vergisting te verlengen van 9 naar 12 maanden. Iets wat de kwaliteit en smaak alleen maar ten goede komt. Daarnaast komt er in de nabije toekomst een geheel nieuwe categorie binnen de definitie van Cap Classique. In die categorie is het rijpingsproces nog veel langer en dat zal door middel van een speciale aanduiding op het etiket door de producenten mogen weergegeven worden.
Over de nieuwe categorie zegt Pieter Ferreira, voorzitter van Cap Classique Producers Association, kortweg CCPA, het volgende: “Dit is een belangrijke differentiatie omdat het de extra investering erkent die producenten doen in hun streven naar hogere kwaliteit.” De slogan van CCPA, ‘Perfected by time’, is volgens Ferreira dan ook geen holle slogan: “Hier in de unieke wijnlanden van de Kaap kennen wij geduld. Wij nemen de tijd om Cap Classique te maken zoals het al eeuwen gebeurt. Hierdoor worden we later beloond met een prachtige mousserende wijn die een tijdloze klassieker is.”
Finesse en elegantie in een fles
Een Cap Classique bevindt zich van het begin tot het einde van het proces in dezelfde fles. Tijdens dit proces ontstaan er belletjes die het gevolg zijn van een tweede, natuurlijke gisting. De tijd die de wijn doorbrengt in contact met het bezinksel zorgen voor complexiteit, finesse en een elegantie in aroma en smaak.
De prijs van deze mousserende wijn is over het algemeen hoger dan die van gewone mousserende wijn. Dit komt door de smaken en aroma’s die deze wijn kent. Deze ontwikkelen zich op een natuurlijke wijze, wat meer tijd vergt. De fles van de Cap Classique is speciaal ontworpen om de druk die door de gisting ontstaat, op te vangen.
“Bij Cap Classique staat de tijd centraal als de belangrijkste onderscheidende factor ten opzichte van andere mousserende wijnen. Door een gezamenlijke inspanning zouden we graag zien dat de categorie, de naam en het logo van Cap Classique erkend worden als een premium aanbod dat synoniem is met topkwaliteit”, aldus nog Ferreira.
Meer informatie over de mousserende wijnen van Cap Classique vind je hier.