Côte des Roses rosé, een unieke wijn in een exclusieve fles

Côte des Roses rosé, een unieke wijn in een exclusieve fles

23 mei 2024 0 Door Deugenieten

Ontwikkeld in Frankrijk onder de zuidelijke zon, is Côte des Roses een ware weerspiegeling van de lokale creatieve en mediterrane levensstijl. Met zijn fruitige en complexe smaken is deze verfijnde rosé een liefdesverklaring aan de zomer boordevol zonnige dagen en zachte avonden.

Deze Côte des Roses viert de mediterrane ‘art de vivre’. Deze unieke wijn wordt gemaakt van druivenvariëteiten die groeien op een bodem die zeer gevarieerd is en voornamelijk uit harde kalksteen van de garrigues bestaat. Daarnaast bevat de schistachtige bodem ook grind dat door de rivieren van de Languedoc wordt aangevoerd. Het klimaat, warm en winderig, bevordert de rijping van de druiven en hun goede gezondheid. De koelte blijft behouden dankzij de hoogte en het effect van de zee, die de hoge zomertemperaturen afzwakt.

De fles is bijzonder door een roosvormige voet. Ze werd ontworpen door een jonge ontwerper van de Ecole Boulle, een school voor kunstonderwijs in Parijs. De Côte des Roses rosé zorgt voor Franse elegantie op een vrolijk gedekte tafel. Deze exclusieve wijnfles wordt aangeboden net als een boeket rozen.

Vinificatie en rijping

De verschillende druivenvariëteiten worden apart geoogst met als doel een optimale rijpheid voor elke variëteit. Het vinificatieproces is dus ontworpen om de specifieke kenmerken van de druivensoorten en de capaciteiten van de terroirs te respecteren. De druiven worden ontsteeld, gekoeld tot 8°C en naar de pers gestuurd om de rosémost te extraheren. Tijdens het persen wordt bijzondere zorg besteed aan de eerste sappen van de hoogste kwaliteit. De sappen worden vervolgens in meer of mindere mate bezonken afhankelijk van het gewenste aromatische profiel. De gisting duurt 15 tot meer dan 30 dagen, afhankelijk van de mate van klaring en de toegepaste temperatuur. Het bijzondere aan deze vinificaties is de aandacht die wordt besteed aan de kleur en aromatische zuiverheid van de wijnen. Tot slot wordt de wijn, na een lichte vinificatie, vrij vroeg gebotteld om het frisse, fruitige karakter van de wijn te behouden.

COTE DES ROSES ROSÉ 2023

Appellation : AOP Languedoc

Bij het persen worden alleen de meest kwalitatieve sappen gebruikt om de zuiverheid van de kleur en de aroma’s van de wijn te behouden. Deze Côte des Roses rosé is daardoor zacht, bleek en briljant met blauwachtige tinten die na verloop van tijd veranderen in meer oranje tinten. De neus biedt aroma’s van rood fruit, zwarte bessen en rode bessen. Bloemige noten florale toetsen van roos en citrus grapefruit maken het palet compleet.

De wijn heeft een frisse afdronk met fruitige tonen. Fris in de mond, gulzig, met lang aanhoudende aroma’s en grote aromatische persistentie en fijne balans.

Wijn-spijscombinatie: licht gekruide schaaldieren, mediterrane tapas of als aperitief

Serveertemperatuur: gekoeld op 10°C

Deze droge rose uit de languedoc sluit met zijn frisse, fruitige smaak helemaal aan bij een zonnige sfeer en de mediterrane keuken. De fles met een bodem in de vorm van een roos staat bijzonder mooi op tafel.

Cote des Roses rosé in cocktails

Met de zomer in aantocht is het heerlijk genieten van een koel glas Côte des Roses rosé op het terras. Maar Côte des Roses rosé kan ook worden gedronken in een cocktail. Wijncocktails zijn een schot in de roos omdat ze veel aroma’s en frisheid bieden, voor verfijnde cocktails met een lager alcoholpercentage.

De Côte des Roses rosé is het perfect cadeau-idee voor verschillende gelegenheden, en is ideaal als wijn bij een brunch of aperitief voor fijnproevers en levensgenieters.

Fizzy Alliance

Benodigdheden:

– 3cl Cote des Roses rosé

– 2cl eiwit

– 2 cl bramensap

Meng het geheel in een shaker. Schenk in in het glas.

Voeg limonade toe om het glas te vullen.

Côte des Roses Margarita

Neem een mooie ruime coupe. Bedek het bovenste randje van het glas met zout.

Benodigdheden:

– 4cl Côte des Roses rosé
– 2cl tequila
– 1cl Cointreau of triple sec
– 1cl limoensap
– ijsblokjes

Meng het geheel in een shaker. Schenk in in het met zout bewerkte glas.

Lees ook: Eten en drinken op de boekenplank van Deugenieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons