Culinaire ontdekkingen op de boekenplank van Deugenieten

Culinaire ontdekkingen op de boekenplank van Deugenieten

9 februari 2024 0 Door Deugenieten

Een nieuw jaar betekent een ideaal moment om nieuwe paden te betreden, ook op culinair vlak. En waarom niet beginnen in eigen keuken? Het kan alvast een manier zijn om nieuwe producten, smaken en culturen te leren kennen. En er is (lees)voer voor iedereen: zowel de vlees-, noedel-, als groenteliefhebbers komen aan hun trekken. En om het geheel door te spoelen, sluiten we af met een heerlijk glaasje wijn. Kortom voor elke foodie wat wils!

Lekker Japan

Lonely Planet heeft een nieuwe boekenreeks voor foodies die graag reizen. Deze reeks ‘Lekker…’ start met de keuken en eetcultuur uit Japan. Dankzij de weetjes en tips uit Lekker Japan til je je gastronomische ervaring in Japan naar een hoger niveau. Je ontdekt er ook de heerlijke verscheidenheid en unieke identiteit van de Japanse keuken.

Elk aspect van de lokale eet- en drinkcultuur komt aan bod: van regionale specialiteiten tot restaurantetiquette en handige zinnetjes. Je wil immers niet voor verrassingen komen te staan en onvoorbereid een Japans eethuis binnenstappen.

In deze culinaire gids bundelt Lonely Planet deskundig inzicht, praktische tips en onvergetelijke topbestemmingen.

Lekker Japan, de gids voor de Japanse keuken en eetcultuur, is je ideale reisgenoot!

Lekker Italië

Ook het tweede boek in de ‘Lekker…’-reeks is er een om van te likkebaarden. Want wie houdt er nu niet van die lekkere Italiaanse keuken? Met Lekker Italië til je je gastronomische ervaring in Italië naar een hoger niveau, en ontdek je de heerlijke verscheidenheid en unieke identiteit van de Italiaanse keuken.

De lokale eet- en drinkcultuur komt uitgebreid aan bod. Denk maar aan regionale specialiteiten maar ook de restaurantetiquette (spaghetti gaan we niet snijden!) en handige Italiaanse zinnetjes die onmisbaar zijn om geen flater te slaan.

De praktische tips en deskundig inzichten gebundeld in deze culinaire gids van Lonely Planet maken dat je helemaal kan genieten van de eetcultuur in Lekker Italië.

Het onofficiële Kookboek voor Harry Potter fans

Stap op je bezem en maak in dit kookboek een culinaire trip naar de tovenaarswereld van Harry Potter. Bezoek de pub De Lekke Ketel, snack van Bertie Botts Smekkies in Alle Smaken en bestel een beroemd pasteitje in de Zweinsteinexpres. Je dorst les je met overheerlijk boterbier terwijl je van een chocoladekikker geniet in de snoepwinkel van Zacharinus’ Zoetwarenhuis. Liever een feestmaal in de Grote Zaal met drakenvleestartaar en gouden-snaaimacarons? Laat je zeker verrassen door Dobby’s kookkunsten.

Deze Harry Potter-recepten zijn geschikt voor alle thuiskoks, kunnen samen met de kids gemaakt worden en zijn ideaal voor themafeesten en filmavonden. Met Het onofficiële kookboek voor Harry Potter fans kook je 80 heerlijke recepten als een echte tovenaar.

Chinees!

Ben je ook zo’n fan van de Chinese keuken? In Chinees! van Suzie Lee vind je authentieke Chinese recepten waarmee je gewoon thuis van je favoriete Chinese gerechten kan genieten. Zowel de beginnende kok als de fervente liefhebber van Chinees eten vindt zeker en vast zijn gading in Chinees!.

Leef je uit door pannenkoekjes met pekingeend of viskoekjes met pittige dip te bereiden of ga voor een smakelijk runderstoofpotje met rijst of snelle mapo tofu. Ook heerlijke recepten voor dimsum, chili-olie en noedels ontbreken niet.

Dit handige kookboek staat bomvol tips, leuke anekdotes en makkelijke recepten. Met Chinees! heb je alles in huis om hét perfecte Chinese feestmaal op tafel te toveren.

Groenvoer

Tobias Camman is een foodsnob die een hekel heeft aan vleesvervangers en gerechten waarbij groenten alleen worden gezien als bordvuller. Camman bewijst met Groenvoer dat geweldige, restaurantwaardige gerechten namelijk ook bereid kunnen worden zonder vlees.

Verwacht je in dit boek niet aan makkelijke, snelle recepten. Dit is een boek om mee uit te pakken, een boek voor als je indruk wilt maken. Het maken van de gerechten vergt doorgaans wat meer tijd maar dat resulteert in een origineel gerecht dat zeker restaurantwaardig is.

Met Groenvoer bewijst Camman dat groenten de show kunnen stelen en verantwoordelijk kunnen zijn voor geweldige smaakorgasmes. Zijn recepten zijn gevarieerd, bijzonder, extravagant en bovenal: geschikt om elke fervente vleeseter met smaak groenvoer te laten eten.

Chef het zelf – Ramen

Elk kookboek uit de Chef het zelf-reeks gaat over een bekend wereldgerecht of drankje én zit vol met variatierecepten, zodat jij alle mogelijke smaakcombinaties kunt uitproberen. Dankzij de kookboeken uit de reeks zet jij zelf in no time je favoriete streetfood op tafel.  

Ramen is hét boek voor liefhebbers van ramen, de Japanse noedelsoep. Met deze overheerlijke en gemakkelijk te bereiden recepten zet jij in een mum van tijd een dampende kom noedelsoep op tafel. Duik de keuken in en maak een traditionele Japanse variant met runderbouillon en gekaramelliseerde varkensreepjes of bereid een fantastische vega variant zoals de tofuramen met paddenstoelen.

Chef het zelf – Ramen bevat voor iedereen een heerlijk ramenrecept, of je nu alleseter of vegetariër bent. Kies je noedels, groente, proteïne en toppings en duik de keuken in.

Chef het zelf – Bubble Tea

Bubble tea is ongekend populair én superlekker. Het is een op thee gebaseerd drankje afkomstig uit Taiwan. Bubble tea is non-alcoholisch en bevat geen koolzuur. 

Met Bubble tea leer jij je favoriete drankje – inclusief bubbels – zelf maken! Met de handige recepten uit dit boek leer je in een mum van tijd hoe je zelf dit heerlijke drankje klaarmaakt, zonder dat je naar je favoriete bubble tea-shop hoeft.

Experimenteer er gerust op los: van matchathee met chewy tapiocabubbels tot tropische bubble tea met popping boba parels die wanneer ze barsten heerlijk naar passievrucht smaken. Al je favoriete smaken zoals taro, brown sugar én matcha komen aan bod.

Dankzij Chef het zelf – Bubble tea verwen jezelf met een bubble tea (to go) of maak indruk op je vrienden en familie met deze bijzondere drankje.

Eat this meat

In de Eat this!-reeks delen broers Hendrik en Kamiel Buysse hun passie voor koken. Hendrik werkte als chef bij De Kromme Watergang en als sommelier bij De Jonkman. Kamiel werkte jarenlang in de cocktailbar van Pure C en daarna als mixologist in The Jane. Nu zijn ze fulltime Blendbrothers en reizen ze de wereld rond als foodadviseurs en cateraars.

Nadat ze eerder groenten in Eat this! en vis in Eat this fish centraal zetten, delen de broers in Eat this meat hun liefde voor pure stukken vlees en kwalitatieve ingrediënten.

Meer dan 45 eenvoudige bereidingen pimpen de Blendbrothers moeiteloos tot bijzonder smakelijke gerechten. Ze lieten zich daarbij inspireren door gerechten die ze ontdekt hebben over de hele wereld, maar ook door het eten waarmee ze zijn opgegroeid. Eat this meat bevat stuk voor stuk verfijnde en smaakvolle bereidingen geworden, of het nu met rund, varken of gevogelte is.

Eten!

Eten! is een kookboek voor beginners. Ja, zelfs voor wie er nog niet in slaagt een ei te bakken. Het boek is geschreven op een toegankelijke manier met af en toe een vleugje humor waardoor het ook voor mensen die niet zo van koken houden, leuk en leerzaam is.

Naast haar eigen ervaringen als beginnende kok behandelt Sylvia Witteman de basisprincipes van het koken, zoals het snijden van groenten, het bakken van vlees en vis, en het koken van pasta en rijst. Ze geeft ook tips voor het organiseren van een keuken en het maken van een boodschappenlijst.

Sylvia verzameld voor elk wat wils, van eenvoudige maaltijden voor doordeweeks tot meer uitgebreide gerechten voor speciale gelegenheden. De recepten zijn voorzien van duidelijke instructies en inspirerende foto’s.

Eten! is een leuk en leerzaam kookboek voor iedereen die wil leren koken.

Wijnboek voor foodies

Wijn en lekker eten zijn nauw met elkaar verbonden. Maar hoe weet je welke smaken perfect samengaan? En hoe leer je goede combinaties maken?

Wijnexpert Kristel Balcaen brengt je in Wijnboek voor foodies stap voor stap essentiële kennis over wijn bij. Ze overloopt de belangrijkste stijlen en vertelt waar die vandaan komen. Daarnaast gidst ze je langs de meest food-friendly druiven en langs klassieke combinaties van wijnen en gerechten. En natuurlijk kom je ook te weten waarom die zo goed werken.

Foodies die nog een stapje verder willen gaan, kunnen tot slot het rijk van de aroma’s ontdekken en de smaakcomponenten van zowel wijn als gerecht leren ontleden. Zo kan je in de toekomst de perfecte wijn zoeken bij je gerecht.

Wijnboek voor foodies is voor iedereen die zich graag vol vertrouwen in de wereld van wijn-en-foodpairing wil begeven.

Lees ook: Gault&Millau gids ‘A Taste of Knokke-Heist’

Volg ons op sociale media of contacteer ons