‘Daens, de musical’ brengt Aalsterse arbeidersstrijd op ontroerende wijze tot leven
Daens, de nieuwe musical van Studio 100 neemt ons mee terug naar het Aalst van 1888. De arbeiders werken er onder erbarmelijke omstandigheden in de textielfabrieken: Ze worden misbruikt en uitgebuit door de rijke fabrieksdirecteurs. Echter één man komt voor hen op: priester Daens.
De musical Daens is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1992 van grootmeester Stijn Coninx. Hij situeert zijn epos over recht en onrecht, over leven en dood, in het Aalst van 1900 en dompelt ons onder in het rauwe, uitzichtloze leven van de arbeidersklasse. Eén man gaat echter de strijd aan met het immense onrecht van die tijd. Die man is priester Adolf Daens.
Het verhaal
Na een zoveelste conflict met bisschop Stillemans keert priester Adolf Daens terug naar zijn geboortestad Aalst. Hij trekt in bij z’n broer Pieter Daens, de uitgever van de krant Het Land van Aalst. De provinciestad is ook een nieuwe thuis voor vele plattelandsbewoners die de armoede ontvlucht zijn. Al hebben ze de ene erbarmelijke omgeving geruild voor de andere, want als textielarbeiders werken ze zes dagen per week 10 tot 12 uur per dag.
Als de plaatselijke industrieel Borremans de helft van z’n fabrieksarbeiders ontslaat, is dat een bron voor nog meer ellende. Priester Daens trekt zich het leed van de arbeiders erg aan. Daens kan niet hulpeloos toekijken en klaagt de wantoestanden in de fabrieken aan in de krant van z’n broer. Een actie die hem niet in dank wordt afgenomen door Charles Woeste, de voorzitter van de Katholieke Partij en bondgenoot van Borremans.
Net als de katholieke priester Daens komen ook de de socialisten op voor de rechten van het volk. Eén van die socialisten is Jan De Meeter. Hij leert Nette Scholiers kennen, net 17 maar niettemin al kostwinner voor een heel gezin. Te midden van de sociale onrust en de barre levensomstandigheden ontstaat er een verboden liefde tussen het katholieke meisje en de doorwinterde socialist.
Daens wordt al snel op het matje geroepen bij bisschop Stillemans. Die verbiedt hem zich nog in te laten met politiek, zeker als het gaat om acties die de belangen van de Katholieke Partij kunnen schaden. Priester Daens legt het verbod van Stillemans naast zich neer. Meer nog: hij begint een eigen politieke partij: de Christene Volkspartij. Daens kan rekenen op de sympathie van liberalen en socialisten en schopt het tot volksvertegenwoordiger in het parlement.
Daar laat Daens niet na om het spreekgestoelte te beklimmen en de schrijnende werk- en levensomstandigheden van het werkvolk aan te klagen. Woeste en co slaan genadeloos terug. Via hun vrienden bij de kerkelijke autoriteiten in Rome dwingen ze Daens zijn ambt van priester neer te leggen. Als zijn partij te machtig dreigt te worden, laten ook de socialisten en liberalen hem links liggen. Daens wordt uiteindelijk verguisd door kerk en staat, maar in zijn geliefde Aalst blijft hij tot aan zijn dood in 1907 ijveren voor een betere toekomst voor de arbeidersklasse.
De cast
Naast Peter Van de Velde, die een indrukwekkende priester Adolf Daens neerzet, schitteren ondermeer Jan Schepens (Pieter Daens), Free Souffriau (Nette Scholliers), Jelle Cleymans (Jan De Meeter), Manou Kersting (fabrieksopzichter Schmitt), Peter Thyssen (pastoor Ponnet), Fabrice Pillet (Charles Woeste) en theatermonument Jo De Meyer (Bisschop Stillemans) op de gigantische theatervloer van het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Ze worden bijgestaan door tientallen figuranten die de strijd van priester Daens op fantastische wijze tot leven brengen.
Studio 100 Pop-Up Theater
Het Studio 100 Pop-Up Theater is sinds oktober 2018 de thuisbasis van de spektakelmusical 40-45. In het gebouw zorgen acht rijdende tribunes en acht enorme LED schermen voor een constant veranderende invalshoek. De gigantische theatervloer, de state-of-the-art theatertechnieken en een kwalitatief audiosysteem met hoofdtelefoons zorgen voor een onvergetelijke beleving.
Naast ‘40-45’ – waarvan er ondertussen meer dan 650.000 kaartjes verkocht werden en die nog zeker tot en met 17 mei 2020 speelt – is het Pop-Up Theater ook thuisbasis voor andere Studio 100-producties. Zo kan je er vanaf 29 november terecht voor Vergeet Barbara, de nieuwe feelgood musical met in de hoofdrollen Gert Verhulst, James Cooke, Jonas van Geel en Jelle Cleymans.
Praktisch
Daens speelt vanaf 22 februari 2020 afwisselend met de spektakelmusical ’40-’45 in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Tickets & info: daens.be.
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
He Deugenieten, We hebben Daens nu al twee keer gezien en vonden het zo goed dat we hopen nog eens te gaan. Groetjes Katia
Dag Katia, fijn dat jullie net als ons zo genoten hebben van Daens. Laat maar weten wanneer jullie nog eens gaan, misschien gaan we dan wel mee 😉