Drie aangrijpende avonturenstrips die tot de verbeelding spreken
De beeldroman of graphic novel wordt steeds populairder. Onlangs verschenen een aantal leuke verhalen die meer dan de moeite waard zijn. In ‘Een seconde later’ ontpopt Brandine zich tot een echte detective om de mysterieuze verdwijning van haar tweelingzus te ontrafelen. In ‘Licht’ gaat Lucien dan weer op zoek naar iets dat minder zichtbaar is: geborgenheid, liefde en troost. In ‘De Wolf’ treden we in de voetsporen van dit roofdier en zijn grootste bedreiging: de mens.
De Wolf
Gaspard leeft samen met zijn hond Max in de vallei van de Vénéon, in het hart van het Ecrinsmassief. Hij is herder van een kudde schapen die hij grootbrengt om later naar het slachthuis te brengen. Dat is z’n enige bron van inkomsten. Maar Gaspard heeft één grote vijand waarvoor hij zijn kudde moet behoeden: de wolf. Gaspard laat het dan ook niet na om zijn geweer te richten op de wolf die zich te dicht in de buurt van zijn schapen durft te wagen.
In het hart van het Ecrinsmassief komt het tot een intense confrontatie tussen de herder en een grote witte wolf. Ze gaan beide de strijd aan, zelfs tot aan hun limieten, vooraleer ze het op een akkoordje gooien en een manier vinden om samen te leven.
Ongerepte natuur versus de mens
Auteur Jean-Marc Rochette weet de strijd tussen mens en dier erg passend weer te geven in zijn sprekende tekeningen. De grove pennentrekken benadrukken het grillige karakter van het hooggebergte, maar ook de schoonheid van de natuur. Ondersteund door het gebruik van een sober kleurenpalet weet hij weet het geweld en de angst van zowel mens als dier perfect over te brengen. Door de fictie probeert Rochette een uitweg te vinden uit het eindeloze conflict tussen twee valabele standpunten: de herders die het leven van hun dieren willen beschermen en de natuurparken die bedreigde diersoorten willen redden. De belangrijke vraag die je als lezer stelt na het lezen van deze strip is: Hoe moet de mens zich gaan verhouden tegenover het dierenrijk?
Nu de wolf aan een opmars bezig is in Vlaanderen en Nederland, snijdt deze strip een maar al te actueel thema aan. Het ontdekken waard!
Een seconde later
Terwijl de knappe Blandine Lefranc zwoel staat te dansen in een obscure Amerikaanse bar gebeurt aan de andere kant van de wereld een tragisch ongeval. Haar tweelingzus Aline, een succesvolle harpiste en de lieveling van de familie, zit samen met haar man Philippe in de wagen wanneer het noodlot toeslaat. Philippe merkt plots dat Aline verdwenen is uit de wagen. Een seconde later volgt een zware crash.
Alles wijst in de richting van Philippe. De ouders en de tweelingzus vermoeden dat hij Aline vermoord heeft en geloven niks van zijn verhaal over een mysterieuze verdwijning. Blandine trekt op onderzoek uit en komt zo in contact met Gilbert Houdain, een gevangene die levenslang veroordeeld is voor de moord op zijn vrouw. Maar hij pleit onschuldig. Ook hij werd geconfronteerd met de plotse verdwijning van zijn vrouw, net als Philippe. Door de jaren heen heeft Houdain krantenartikels bijgehouden van gelijkaardige verdwijningen. Allemaal waren ze even mysterieus, geen enkele werd opgelost.
Raadselachtige verdwijning
‘Een seconde later‘ is een fascinerend verhaal dat je vlot meeneemt in het raadsel van de mysterieuze verdwijningen. Zidrou is erin geslaagd om in zijn vertelling een magische toets aan de werkelijkheid te geven. Het tekenwerk van Maltaite spreekt aan en dompelt je onder in een sfeer van de jaren zestig. Niet in het minst dankzij de sprekende cover die een duidelijke verwijzing is naar de popart van Roy Lichtenstein.
Wie een ontknoping verwacht op de laatste pagina is eraan voor de moeite. Net als bij de andere mysterieuze verdwijningen raakt de zaak ook nu niet opgelost. We krijgen geen antwoord over de reden van de raadselachtige verdwijningen, hoe ze gebeurd zijn of wat de boodschap moet zijn. We blijven wat onvoldaan achter. Wat Deugenieten betreft alvast voldoende reden voor een vervolgverhaal.
Licht
De voortvluchtige Lucien strandt in een circus aan de andere kant van het land. Niemand vraagt hem waar hij vandaan komt. Hij mag er aan de slag als manusje-van-alles en wordt met open armen ontvangen door de circusfamilie. Behalve Ritus, die mag Luc niet. Hij doet er alles aan hem in diskrediet te brengen bij Bernt, die de jongen in zijn armen heeft gesloten. Wanneer Ritus een krant uit het Noorden vindt, met Lucs foto op de voorpagina, heeft hij de geknipte aanleiding om de jongen te chanteren…
Aangrijpend verhaal
Licht is een aangrijpende striproman die leest als een trein. Het verhaal is goed opgebouwd, makkelijk te lezen maar origineel genoeg om de spanning erin te houden tot op het einde. Als lezer zit je van bij het begin in het verhaal, en leef je al snel mee met Lucien. De schuchtere jongen, die in het verleden maar weinig ouderliefde heeft gekend, is duidelijk op zoek naar geborgenheid, liefde en troost. Dat hij erg kwetsbaar en beïnvloedbaar is, wordt telkens duidelijk wanneer hij in contact komt met Ritus, de man die niet zo blij is met de komst van Lucien.
Subtiele kleurvoering
De spaarzame manier waarmee de auteur met kleuren omspringt is een absolute meerwaarde en helpt mee het verhaal te vertellen. Geen schreeuwerige kleuren, maar een sober kleurenpalet dat perfect aansluit bij de periode waarin het verhaal zich afspeelt, de jaren 60.
Stripauteur Wilbert van der Steen maakte in 2017 al de striproman ‘Zon’ met Lucien als protagonist. Het verhaal van ‘Licht’ gaat verder waar ‘Zon’ eindigde. Al staan beide verhalen ook op zichzelf. We moeten toegeven dat onze interesse naar de verhaallijn in ‘Zon’ is aangewakkerd en we erg nieuwsgierig zijn naar het eerste verhaal van Lucien. Bovendien vormen beide titels een wel erg mooie combinatie: ZON-LICHT. Misschien een idee voor een vervolgtitel?
Wil je zelf ontdekken hoe meeslepend deze graphic novels wel zijn? Stap dan even binnen bij je striphandelaar, in de boekenwinkel om de hoek of bestel de strips gewoon online. Wedden dat je ze in één keer uitleest?
Lees ook: Op weg naar Harry Cook: een roadtrip met een positieve boodschap
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)