Een goede mentale gezondheid gewenst in 2021!

Een goede mentale gezondheid gewenst in 2021!

23 december 2020 0 Door Deugenieten

Na een moeilijk jaar is het belangrijk om onze mentale gezondheid in 2021 optimaal te verzorgen. Deugenieten selecteerde voor jou twee boeken die alvast zorgen voor een verhelderende blik op mogelijke oorzaken van een burn-out, de gevolgen ervan en de aanpak tot herstel.

2020 was voor veel mensen een moeilijk jaar. Sommigen werden fysiek getroffen door het coronavirus, anderen hadden het mentaal erg moeilijk met de vele maatregelen die ervoor zorgden dat het sociaal contact drastisch verminderde.

Daarom is het meer dan belangrijk om in 2021 mentaal sterk te staan. 2021 wordt een hoopvol jaar, waarin we met z’n allen vooruitkijken naar de toekomst. Een vaccin zal er hopelijk voor zorgen dat we weer mensen mogen ontmoeten en knuffelen, opnieuw sociaal contact mogen hebben en weer gezellig op restaurant kunnen gaan.

Om sterker aan het nieuwe jaar te beginnen, is het van belang om te weten waar onze persoonlijke valkuilen liggen en hoe we ons ertegen kunnen beschermen. Deugenieten vond die nuttige informatie in twee boeken die erg aansluiten bij elkaar. ‘Zeg me dat ik oké ben’ gaat over perfectionisme, een eigenschap die vaak gezien wordt als een streefdoel maar voor velen eerder verstikkend werkt en vaak aanleiding geeft tot een burn-out. In ‘Na de crash’ vertelt een arts over haar eigen burn-out. Ze legt uit hoe ze haar burn-out verwerkte en een plaats gaf in haar leven.

Zeg me dat ik oké ben

Zeg me dat ik oké ben‘ is een boek over perfectionisme en bevestigingsdrang. Perfectionisme is een maatschappelijk probleem geworden. De laatste jaren nemen de gevolgen ervan epidemische proporties aan. Kinderen ontwikkelen faalangst in de kleuterklas. Leerlingen blokkeren volledig tijdens examens. Bekwame, waardevolle medewerkers krijgen een burn-out of depressie omdat ze alles te goed willen doen. Partners vliegen elkaar in de haren omdat de een denkt nooit voor de ander te voldoen. Perfectionisme kan een desastreuse invloed hebben op werk, relaties, gezin en hobby’s en dit boek maakt je daar bewust van.

Ervaringsdeskundige Marcel Hendrickx ondervond aan den lijve de verwoestende impact van de drang naar bevestiging. Op zijn zesenveertigste kreeg hij een hartinfarct, voor hem duidelijk een gevolg van zijn perfectionisme. Na een carrière in de bankwereld besloot hij zich om te scholen tot trainer en coach. Hendrickx ontwikkelde de ontwikkelingsgerichte coachingmethode van mensen met perfectionisme, kortweg de OCP-methodiek, die ondertussen door meer dan 130 perfectionismecoaches wordt toegepast in Vlaanderen en Nederland. Dankzij deze OCP-methodiek zijn al honderden kinderen en volwassenen van hun hinderlijke perfectionisme afgeholpen. Onderzoek naar de effectiviteit van deze methode door de KU Leuven wees uit dat de resultaten over de hele lijn positief zijn.

Aan de hand van talloze voorbeelden toont Marcel Hendrickx dat wie lijdt aan overdreven perfectionisme of bevestigingsdrang zichzelf het leven uiterst moeilijk maakt, en daar vaak letterlijk mentaal of lichamelijk ziek van wordt. Hendrickx beschrijft helder het ontstaan en de symptomen van perfectionisme en reikt enkele eenvoudige manieren aan om verlichting te brengen bij jezelf of anderen.

Na de crash

Twee jaar geleden kreeg dokter Jutta Borms een zware burn-out. Jarenlang had ze te veel voor anderen gezorgd en te weinig energie teruggenomen. Het resultaat was een totale breakdown. Een vele maanden durend herstel volgde.

In ‘Na de crash‘ gaat ze op zoek naar oplossingen, met het hoofd van een wetenschapper en een vergevend hart voor zichzelf. Een paar van de vragen die ze zich stelde: Wat gebeurt er precies met je lichaam als je echt uitgeput en opgebrand raakt? Wat zijn de fysiologische processen die eraan ten grondslag liggen? Wat kan een arts voor je betekenen? Wat kun je leren uit bloedtesten? Helpen geneesmiddelen, natuurlijke plantaardige of chemische? Wat kan een coach of therapeut precies voor je doen?

Ze durfde ook dieper te graven. Want een burn-out krijgen is niet alleen iets medisch, het raakt je ook in je meest essentiële zijn. Wie ben je nu écht? Wat of wie geeft je energie, en wie zuigt die alleen maar weg? Wat zijn je blokkades, de vastgeroeste patronen waar je steeds tegenaan loopt? Is je sociale vangnet wel stevig en oprecht genoeg? Kun je je denkpatronen veranderen, en zo ja, hoe begin je eraan?

Dokter Borms is een klassiek opgeleide arts, die zich verdiepte in holistische geneeskunde. Deze visie gaat ervan uit dat je pas gezond kunt zijn als je de mens als geheel ziet, als alles in je lijf én in je hoofd goed zit. Haar eerste boek, ‘De nieuwe dokter‘, werd een regelrechte bestseller.

‘Na de crash’ in een naslagwerk voor iedereen die zelf of in zijn omgeving met een burn-out te maken krijgt. Het is een verslag van een moedige zoektocht naar oplossingen voor een van de meest voorkomende aandoeningen van deze tijd.

Zeg me dat ik oké ben‘ en ‘Na de crash‘ zijn verkrijgbaar in de boekhandel en online bij onder meer bol.com.

BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons