Expo Planet Happiness haalt de astronaut in je naar boven
Plein Publiek gooit vanaf 26 maart de deuren van het Dynastiepaleis op de Brusselse Kunstberg open voor een interstellair belevingsavontuur boordevol schoonheid en verwondering. Planet Happiness draait helemaal rond onvoorstelbaar verre sterrenstelsels, astronomie en ruimtevaarders.
De nieuwe immersieve tentoonstelling Planet Happiness maakt de astronaut in elk van ons wakker en laat aan de hand van prachtige lichtinstallaties en spectaculaire immersieve ruimtes zien hoe iedere mens verbonden is met het universum. De unieke tentoonstelling combineert spitstechnologie, wetenschappelijke kennis, een ongebreidelde creativiteit en schoonheid om de bezoekers nieuwsgierig te maken naar de wondere wereld van de astronomie, astrofysica en ruimteverkenning, en hen mee te nemen naar de verste uithoeken van de Melkweg.
Voor de belevingsexpo Planet Happiness wordt samengewerkt met prestigieuze partners als ESA (de Europese Ruimtevaartorganisatie), EUMETSAT (het Europese operationele satellietagentschap) en Belspo (het Federaal Wetenschapsbeleid). Deze wetenschapsgiganten laten hun onmisbare ervaring van kennis, kunst en technologie perfect samensmelten voor deze belevingsexpo.
Naast de wetenschappelijke insteek belicht de tentoonstelling het heelal ook als bron van artistieke inspiratie en filosofische reflectie. De onmetelijke weidsheid van het universum prikkelt immers onze verbeeldingskracht en fantasie en laat ons maar al te vaak achter met een gevoel van diepe verwondering. Ook het psychologische aspect krijgt binnen Planet Happiness ruimschoots aandacht. Zo kom je hier te weten hoe de maan en de zon een rol spelen bij het ontstaan van menselijke geluksgevoelens.
Planetair parcours
Planet Happiness is opgebouwd rond negen zalen die niet alleen dieper in het onbekende doordringen en existentiële inzichten opleveren maar ook in onze esthetische behoeftes voorzien en zelfs geluksgevoelens aanwakkeren.
In een eerste zaal laat een kinetische lichtshow zien hoe stellaire explosies elementen de ruimte in slingeren waaruit uiteindelijk planeten ontstaan. Ook de oorsprong van onze blauwe planeet, de maan en de zon krijgen ruimschoots aandacht. Vervolgens komen het belang van satellieten en het gebruik van AI in de ruimte aan bod. AI stelt ons immers nu al in staat om de mysteries van het universum te ontrafelen omdat het ons ondersteunt bij het controleren van de navigatie van satellieten en andere ruimteactiva. AI analyseert daarvoor bestaande gegevens en spoort satelliet-patronen op.
Ook het gebruik van robots wordt uitgelicht omdat ze een cruciale rol spelen in ruimteverkenning, waardoor we waardevolle gegevens kunnen verzamelen, experimenten kunnen uitvoeren en taken kunnen uitbesteden in omgevingen die onherbergzaam of te gevaarlijk zijn voor mensen. In de Melkwegzaal kom je dan weer meer te weten over Mercurius, Venus, Saturnus, Uranus, Neptunus en Mars.
Ook de interactieve themakamers rond ESA en het International Space Station (ISS) maken een belangrijk deel uit van de tentoonstelling. De ESA beheert onder andere de ontwikkeling van Europa’s raketfamilie, waaronder Ariane en Vega die essentiële hulpmiddelen zijn om een breed scala aan commerciële, wetenschappelijke en institutionele satellieten in een baan om de aarde te brengen. ESA stelde speciaal voor Planet Happiness ook een aantal objecten ter beschikking die hier tentoongesteld worden.
Wie het liever nog wat luchtiger houdt is welkom in de tekenkamer waar je je eigen astronaut kan tekenen of in de droomkamer waarin je je fantasie de vrije loop kan laten gaan. Planet Happiness heeft voor elk wat wils en laat zien dat leuk en leerzaam hand in hand kunnen gaan.
Je kan de immersieve beleving Planet Happiness ontdekken in Plein Publiek Brussel, vanaf 26 maart 2024. Meer info vind je op planethappiness.be.