Filmmagie in de filmkast van Deugenieten

Filmmagie in de filmkast van Deugenieten

25 maart 2025 0 Door Deugenieten

Magie, macht en menselijkheid. Daarover gaan deze drie erg uiteenlopende genres van films. Wicked dompelt je onder in de betoverende wereld van Oz, terwijl Conclave je meeneemt in de geheime machtsstrijd binnen het Vaticaan. Here met Tom Hanks tenslotte, vertelt een intiem verhaal over verbinding en herinneringen. Drie films, drie unieke ervaringen.

Wicked​

Wicked is de eerste film in een tweeluik, geregisseerd door Jon M. Chu, gebaseerd op de populaire gelijknamige Broadway-musical. De film vertelt het verhaal van de heksen van Oz vóór de komst van Dorothy langs het pad van gele klinkers.

Het verhaal begint met de aankomst van Elphaba (Cynthia Erivo) en Galinda, later Glinda (Ariana Grande), aan de Shiz University in het Land van Oz. Elphaba, geboren met een groene huidskleur, wordt vaak gemeden vanwege haar uiterlijk, terwijl Galinda populair, charmant en ambitieus is.

Aanvankelijk zijn de twee elkaars tegenpolen maar gaandeweg ontstaat er een onverwachte vriendschap tussen de twee. Wanneer Elphaba’s magische krachten opgemerkt worden, wordt ze uitgenodigd om naar de Smaragden Stad te gaan om de Tovenaar van Oz (Jeff Goldblum) te ontmoeten.

Maar de droom lijkt al snel te veranderen in een nachtmerrie. Elphaba ontdekt dat de Tovenaar en zijn adviseur Madame Morrible (Michelle Yeoh) duistere plannen hebben en dat de politiek in Oz niet zo sprookjesachtig is als het lijkt. Wanneer Elphaba weigert zich aan te passen en zich tegen het regime keert, wordt ze door de regering bestempeld als Wicked Witch of the West. Dit zet haar vriendschap met Galinda (die zich ondertussen Glinda laat noemen) onder druk, aangezien Glinda kiest voor een leven als de goede heks, dicht bij de macht.

Wicked is visueel indrukwekkend, met uitgebreide sets en kostuums die de magische wereld van Oz tot leven brengen. Muzikaal blijft de film trouw aan de originele Broadway-productie, met memorabele nummers als ‘Defying Gravity’ en ‘Popular’.

Wicked (Part One) eindigt met een cliffhanger, wat de weg vrijmaakt voor het tweede deel dat gepland staat voor november 2025. Tot die tijd kunnen we genieten van de film en de vele extra’s waaronder commentaar van de hoofdrolspeelsters, een blik achter de schermen en een karaokeversie.

Je kan Wicked hier online bestellen.

​Conclave

Conclave is een politieke thriller die een intrigerende kijk biedt op de geheime wereld van het Vaticaan tijdens de verkiezing van een nieuwe paus.​

Na de plotselinge dood van de paus wordt kardinaal Lawrence (Ralph Fiennes) belast met het leiden van het conclaaf waar de nieuwe paus gekozen zal worden. Vier prominente kandidaten komen naar voren. Kardinaal Bellini (Stanley Tucci) is een liberaal die de progressieve koers van de overleden paus wil voortzetten. Terwijl​ kardinaal Adeyemi (Lucian Msamati) er sociaal conservatieve opvattingen op nahoudt.​ Kardinaal Tremblay (John Lithgow) is dan weer een conservatief met eigen ambities en​ kardinaal Tedesco (Sergio Castellitto) een traditionalist die terug wil naar de periode voor het Tweede Vaticaans Concilie.

De situatie wordt gecompliceerder door de onverwachte komst van kardinaal Benitez (Carlos Diehz), een Mexicaanse missionaris die beweert in het geheim door de overleden paus tot kardinaal te zijn benoemd. Bovendien komen er tijdens het conclaaf geheimen en schandalen aan het licht die de integriteit van de kandidaten ondermijnen. Maar ook na de verkiezing van Innocentius XIV blijft het onrustig wanneer een van de kardinalen een groot geheim over de nieuwe paus heeft ontdekt.

Met zijn diepgaande karakterstudies en spannende plot biedt Conclave een fascinerende blik op de machtsdynamiek binnen een van ’s werelds meest mysterieuze instellingen. Conclave werd bovendien genomineerd voor meerdere Oscars, waaronder Beste Film, en won uiteindelijk de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario.

Je kan het spannende Conclave hier online bestellen.

Here

Here is een film in een regie van Robert Zemeckis, gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Richard McGuire. De film speelt zich volledig af in één enkele ruimte en volgt de geschiedenis van deze plek door de eeuwen heen.

Aanvankelijk zien we dinosauriërs die het gebied bewonen totdat ze uitsterven en de ijstijd zijn intrede doet, gevolgd door de komst van inheemse volkeren die nederzettingen stichtten. Later wordt de geboorte van Benjamin Franklin (Keith Bartlett) en zijn nakomelingen getoond, vervolgens maken we kennis met een typisch Amerikaans gezin in de jaren 1950. Richard Young (Tom Hanks) groeit op in dit gezin en droomt ervan kunstschilder te worden, maar kiest uiteindelijk voor een carrière als verzekeringsverkoper. Op jonge leeftijd ontmoet Richard Margaret (Robin Wright), die ambitieuze carrièreplannen heeft. Deze plannen veranderen wanneer ze zwanger raakt, waarna het stel trouwt en bij Richards ouders, Al (Paul Bettany) en Rose (Kelly Reilly), intrekt.

De film toont ook andere bewoners die op dezelfde plek woonden door de jaren heen, zoals Pauline (Michelle Dockery) en vliegfanaat John Harter (Gwilym Lee) als eerste bewoners van het huis begin de 20ste eeuw; uitvinder Leo (David Fynn) en pin-upmodel Stella Beekman (Ophelia Lovibond) in de jaren 1920; en begin 21ste eeuw het Afro-Amerikaanse gezin Harris (Nicholas Pinnock en Nikki Amuka-Bird).

Met een vaste camerahoek worden de verschillende bewoners doorheen de tijdsperioden getoond, wat een unieke kijkervaring biedt. Door middel van overlappende scènes en tijdsprongen krijgen we inzicht in de levens van diverse bewoners, hun dagelijkse routines, vreugdes en tragedies.

De film bracht het team achter Forrest Gump weer samen, met Tom Hanks en Robin Wright in de hoofdrollen. Regisseur Zemeckis staat bekend om zijn innovatieve gebruik van technologie in film, en Here is daarop geen uitzondering. De film maakt gebruik van digitale de-aging technieken om de acteurs in verschillende leeftijden te tonen.

Here is een gedurfde cinematografische onderneming die de grenzen van traditionele storytelling opzoekt. Door zijn experimentele aard en technische keuzes, biedt de Here een unieke reflectie op tijd, plaats en menselijke ervaring.

Benieuwd naar dit uitzonderlijk meesterwerk? Je kan Here hier downloaden.

Lees ook: Niet te missen op de boekenplank van Deugenieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons