Gault&Millau kroont Glenn Verhasselt tot Chef van het Jaar 2025
Voor een publiek van ruim 2000 genodigden, waaronder heel wat restauranthouders, presenteerde Gault&Millau de tweeëntwintigste editie van de Restaurant Guide Belgium & Luxembourg. De nieuwe classificatie van koksmutsen werd uitgelegd en er werden heel wat winnaars bekendgemaakt waaronder de Chef van het Jaar.
Chef van het Jaar
De spanning in het groot auditorium op de Heizel was de snijden bij de lancering van de 22ste editie van de Gault&Millau restaurantgids. Afgelopen jaar hebben de anonieme inspecteurs van de gids de beste restaurants van het land bezocht, wat resulteerde in een omvangrijke gids met meer dan 1400 adressen, inclusief 135 nieuwkomers en 163 stijgers.
De titel van Chef van het Jaar 2025 gaat dit jaar naar Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten in Lennik. “Glenn is zonder twijfel een van de primussen van zijn generatie. Het is onze taak als Gault&Millau om zo’n uitzonderlijke talenten snel onder de aandacht te brengen. Hij kookt klassiek maar elegant en is op 33 jaar reeds een van onze fijnste sauciers. Glenn levert consistent gerechten af die een grote maturiteit en smaakbalans verraden.” aldus de redactie van Gault&Millau. “Je kan in Sir Kwinten zowel voor een, gezien de geboden kwaliteit, scherp geprijsd menu kiezen of voluit à la carte gaan. Wat we bijzonder waarderen. Die keuzevrijheid is immers vandaag helaas verre van evident.” vult CEO Marc Declerck aan.
Jonge Chef van het Jaar
Alex Verhoeven van restaurant Hert in Turnhout, restaurant Seir in Kasterlee en restaurant Bink in Turnhout wordt dit jaar bekroond tot Jonge Chef van het Jaar voor Vlaanderen. Voor het Brussels Gewest wordt Elliott Van de Velde van restaurant Entropy in Brussel bekroond tot Jonge Chef van het Jaar. Voor Wallonië valt de eer te beurt aan François-Xavier Simon van restaurant Bistrot Blaise in Marche-en-Famenne. Deze award werd uitgereikt door Riet Goetschalckx van Oceania Cruises.
Oceania Cruises, bekend om haar focus op The Finest Cuisine at Sea®, is de enige cruisemaatschappij die een samenwerking heeft met Gault&Millau.
Oceania Cruises staat bekend om haar premium keukenervaringen, die volledig in lijn zijn met de gastronomische filosofie van Gault&Millau. Het ondersteunen van zowel de Belgische als Luxemburgse Gault&Millau-gidsen past perfect binnen de visie van Oceania Cruises om haar gasten, naast luxe en avontuur, een ongeëvenaarde culinaire ervaring te bieden. Het partnerschap strekt zich naast de Restaurant gids ook uit tot de Belgische wijngids. Dit unieke partnerschap benadrukt de toewijding van de rederij aan topgastronomie aan boord van hun schepen en versterkt haar rol als voorloper in de culinaire wereld.
Foto: Riet Goetschalckx van Oceania Cruises en Jan Van Durme van Footprints Luxury Cruises klinken op een geslaagde uitreiking van de Gault&Millau restaurantgids.
De hoogste nieuwkomers zijn dit jaar: Haut in Oostende met een score van 15,5/20 en 3 koksmutsen; Le Beau Rivage by Curtis in Dave voor Wallonië met een score van 14/20 en 2 koksmutsen; en Quartz in Brussel voor het Brussels Gewest met een score van 14/20 en 2 koksmutsen.
Ook aan de top van de Belgische gastronomie zijn er enkele belangrijke stijgers en wijzigingen. Hof Van Cleve komt onder leiding van chef Floris Van Der Veken binnen met een score van maar liefst 18/20 en 4 koksmutsen. Bozar Restaurant (Brussel), La Table de Maxime (Paliseul) en Sir Kwinten (Lennik) behalen een score van 17,5/20 en eveneens 4 koksmutsen. 17/20 punten en 4 koksmutsen zijn dit jaar nieuw weggelegd voor Colette (Averbode), Cuines 33 (Knokke-Heist) en Menssa (Brussel). Oak in Gent wordt dit jaar beloond met een score van 16,5/20 en 3 koksmutsen. 4 zaken behalen een score van 16/20 en 3 koksmutsen: Arden (Rochefort), Eed (Leuven), Nebo (Antwerpen) en Willem Hiele (Oudenburg).
Naar jaarlijkse gewoonte worden ook heel wat thematische laureaten bekroond. Ze werd Peter Van den Driesschen (Kelderman, Aalst) Gastheer van het Jaar. Nicolas Campus (Les Gribaumonts, Mons) werd verkozen tot Sommelier van het Jaar en La Rigue in Knokke-Heist kreeg de prijs voor Het mooiste terras. Sinds dit jaar zijn er ook twee nieuwe categorieën. Zo kreeg Attablez-vous (Namur) de award voor Kaas Experience van het Jaar en werd Jean-Pierre Bruneau bekroond met de Lifetime Achievement Award.
Nieuwe classificatie van koksmutsen en scores
Een belangrijke wijziging in de nieuwe gids is de nieuwe classificatie van koksmutsen en scores. De restaurants met 12 & 12.5 op 20 krijgen nu ook 1 koksmuts. De restaurants met 13 en 13.5 krijgen 2 koksmutsen.
De H!P Awards
De H!P-selectie verzamelt trendy en hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan, maar waar de kwaliteit van eten en drinken altijd voldoet aan de Gault&Millau standaard. Binnen de H!P-selectie zijn er drie winnaars voor 2025 gekozen: Paroles Paroles in Oostende, Batch in Brussel en Cagette in Namen.
Gala diner
Na de feestelijke uitreiking ’s middags konden ruim 800 gasten ’s avonds aanschuiven bij een gala diner en genieten van een menu met gerechten klaargemaakt door enkele door Gault&Millau bekroonde topchefs. Zo stonden er onder meer een tartaar van langoustine, takoyaki en Royal Belgian Caviar ‘Platinum’; kingfish van Zeeland, kaffir, radijs, jalapeño en mais op het menu. Vervolgens konden de gasten smullen van gegrilde tarbot en portefeuille, knolselder, Comté fort Saint Antoine symphonie 24m, shiitake & mousseline met vin jaune. Als hoofdgerecht werd een inlandse hazenrug Harlekijn met witloof, pommes dauphines met truffel, bospaddenstoelen & civet geserveerd. Het gala diner werd afgesloten met een romige cheesecake met Gruyère AOP uit de Alpen en maanzaadkoekje en gekonfijte peer met vanille uit Madagaskar en pralines van Neuhaus.
De Gault&Millau Belux gids 2025 kost 34 euro. Meer informatie vind je op de website van Gault&Millau.