Gault&Millau stelt Belgische Wijngids 2024 voor
Woensdag stelde Gault&Millau zijn tweede editie van de Belgische Wijngids voor. Bovendien werden de beste Belgische wijnen bekroond tijdens de Belgian Wine Awards. Het feestelijke gebeuren vond plaats in het Brusselse Maison de la Poste.
Tijdens de voorstelling van de nieuwe Belgische Wijngids werd meteen duidelijk dat de Belgische wijnbouw nog steeds stevig in de lift. De tweede editie telt maar liefst 25 bijkomende domeinen en 44 extra referenties wat het totaal op 107 domeinen en 216 referenties brengt. Binnen deze referenties kregen 55 wijnen een ‘coup de cœur’ label en daarvan werden 25 wijnen met een Belgian Wine Award 2024 bekroond.
Inmiddels telt België meer dan 290 geregistreerde wijnbouwers die samen ongeveer 890 hectaren wijngaarden bewerken. Naast deze kwantitatieve groei stelt de gids ook een stijging in kwaliteit vast. Daarmee zet België zich steeds meer en meer nadrukkelijk op de kaart als prominent wijnland.
Wispelturig klimaat
Het professioneel team van deskundige wijnproevers stelt voor de Belgische wijnbouw enerzijds een toekomstbestendige groei vast. Kennis, expertise, drive en passie vormen de motoren achter het huidige momentum van deze snel evoluerende economische sector. De actualiteit leert hen echter anderzijds ook dat door kwalitatieve en duurzame principes gedreven wijnbouw bijzonder kwetsbaar blijft. Wie midden in de open natuur werkt en innig verbonden is met het terroir moet ook de grillen van het huidige wispelturige klimaat ondergaan. “Vroege vorst en die eindeloze regenbuien zullen jammer genoeg een impact hebben op jaargang 2024,” aldus Marc Declerck, CEO van Gault&Millau. “We zijn meer dan ooit gemotiveerd om wat we als referentiewerk en als gewaardeerd forum voor de sector gecreëerd hebben, ook in de volgende jaren verder te zetten. Daarvan zijn deze tweede editie en de Belgian Wine Awards 2024 alvast het concrete bewijs.”
Wijnen op zee
Deze tweede Gault&Millau Belgische Wijngids kwam tot stand met de medewerking van wijnkenners Stefaan Soenen en Gido Van Imschoot en dankzij een aantal partners. Een van die partners is Oceania Cruises. Op het eerste gezicht lijkt een cruise misschien weinig raakvlakken met wijn te hebben, toch ziet Riet Goetschalckx, Sales Director van Oceania Cruises, een gelijkenis: “Net als de Belgische wijnproducenten staat Oceania Cruises garant voor het leveren van een kwaliteitsvol product. Oceania staat al jaren bekend voor het serveren van The Finest Cuisine at Sea. Zo zijn we bijvoorbeeld de enige rederij met twee meesterkoks van Frankrijk.”
Naast hoogstaande gastronomische ervaringen kunnen de gasten aan boord kiezen uit een wijncollectie die topwijnen uit de beste wijngaarden bevat. “Onze wijncollectie bevat zowel wijnen uit de nieuwe en oude wereld, feestwijnen, klassieke proeverijen en dessertcombinaties. Zo bieden we natuurlijk een mooie selectie Franse en Italiaanse wijnen, maar evengoed wijnen uit Zuid-Amerika en Californië.” Helaas bevat het aanbod op dit moment nog geen Belgische wijnen maar met de toenemende populariteit en kwaliteit zou dit in de komende jaren wel eens kunnen veranderen.
Alle wijndomeinen kunnen geraadpleegd worden via de website van Gault&Millau Wine Guide Belgium. Deze website biedt ook een handige interactieve kaart met de wijndomeinen. De gedrukte gids, met een bespreking van alle geselecteerde wijnen, is te koop in de boekhandel of op de website van Gault&Millau.