Hamilton stelt nieuwe horloges voor tijdens spectaculaire vliegshow
Hamilton creëert opvallende en veelzijdige uurwerken voor liefhebbers van horloges en stijlbewuste mensen. Onlangs stelde de horlogemaker een aantal nieuwigheden voor in het bijzijn van wereldkampioen kunstvliegen en Red Bull Air Race-piloot Nicolas Ivanoff.
Tijdens een zonovergoten event op de vliegschool ULM Baisy-Thy in Genappe, op een steenworp afstand van Brussel, stelde Hamilton een aantal nieuwe horloges voor. Nicolas Ivanoff, ‘De Snelle Corsicaan’ zoals de wereldkampioen kunstvliegen en Red Bull Air Race-piloot ook wel genoemd wordt, gaf er een demonstratie van zijn vliegkunsten alvorens de horloges te presenteren.
Eén van de nieuwe horloges is een speciale editie van de Khaki Navy Scuba ter ere van Hamiltons partnerschap met Syroco. Het geïnspireerde design is het resultaat van de betrokkenheid van Hamilton bij het geavanceerde, door de wind aangedreven hogesnelheidsvaartuig Syroco dat als doel heeft om het snelheidsrecord zeilen te verbreken en de toekomst van koolstofvrij zeetransport vorm te geven.
Het opvallende horloge, dat zowel praktisch als functioneel is, is een creatieve nieuwe versie van het kleurrijke en nauwkeurige Khaki Navy Scuba duikersmodel. Het is voorzien van een fascinerende blauw-en-zilveren duikbezel en een blauwe wijzerplaat met een motief dat de streefsnelheid van 150 km/u symboliseert.
Om de wijzerplaat te accentueren wordt het model gecombineerd met een blauwe rubberen band in duurzaam en waterbestendig materiaal, perfect voor waterliefhebbers. Een unieke gravering aan de achterkant van de kast viert het partnerschap tussen Hamilton en Syroco, genoemd naar de beruchte, onstuimige Siroccowinden in de Saharawoestijn. Het H-10 automatische uurwerk drijft het horloge aan met geweldige precisie. Bovendien is het horloge voorzien van een gangreserve van 80 uur, zodat je de hele dag bij de tijd blijft en je geen seconde hoeft te missen!
Een ander opvallend horloge is de Ventura XXL Bright. Bij de release in 1957 verbaasde de Hamilton Ventura de horloge- en designwereld met zijn innovatieve elektrische circuit en gedurfde kastvorm. Ontworpen door vooruitstrevend industrieel ontwerper Richard Arbib, leeft de avant-garde Ventura vandaag voort in een speciale nieuwe, extra grote versie met een wijzerplaat die rood oplicht.
Meer dan een halve eeuw na zijn introductie blijft de Hamilton Ventura een futuristisch en inventief horloge. Het gebruik van een innovatief, elektrisch aangedreven uurwerk gecombineerd met een positief sciencefiction-achtige kastvorm zorgde ervoor dat het horloge de grenzen verlegde van zowel uurwerken als design. Toen Elvis er een droeg in ‘Blue Hawaii’ was het meteen duidelijk: dit was het horloge van morgen!
Vandaag viert Hamilton dit icoon met een opvallende nieuwe versie, de Ventura XXL Bright. Gehuisvest in een roestvrijstalen kast van 47,6 mm bedekt met een gladde, zwarte PVD-coating, bevat het een speciaal kwartsuurwerk dat de wijzerplaat rood verlicht met een druk op de knop van 9 uur. Zwarte uren- en minutenwijzers bedekt met Super-LumiNova, gecombineerd met een elektrisch pulsmotief en bijpassende indexen, zorgen voor een gewaagde kijk op het model uit de jaren 50.
Lights, camera, Hamilton
De roots van Hamilton liggen in de VS, waar het merk in 1892 werd opgericht. De oorspronkelijke Hamilton-fabriek bevond zich in Lancaster, Pennsylvania. De horlogemaker verwierf naamsbekendheid tijdens de beginperiode van de Amerikaanse spoorwegen toen Hamilton nauwkeurige horloges lanceerde die gebruikt werden om de spoorwegtiming te synchroniseren.
Toen de luchtvaart in 1918 tot ontwikkeling kwam, hielp Hamilton ook de tijd bij te houden in de lucht. De horloges van Hamilton zorgden er mee voor dat de Amerikaanse luchtpost, die beide kusten met elkaar verbond, niet te laat kwam. Sindsdien wordt de naam Hamilton onmiskenbaar gelinkt aan de luchtvaart.
Innovatie is dan ook één van de belangrijkste factoren die heeft bijgedragen tot Hamiltons succes. De belangrijke ontwikkelingen die het merk rond de jaren 50 heeft doorgevoerd, hebben de horloge-industrie voor eeuwig veranderd. In 1957 kwam de Ventura uit, ‘s werelds eerste elektrische horloge dat werd aangedreven door een batterij. In 1970 volgde de Pulsar, ‘s werelds eerste digitale led-horloge.
Het bedrijf staat al bijna 90 jaar bekend als hét filmmerk bij uitstek en heeft een nauwe band met Hollywood. De Hamilton-horloges verschenen in 1932 voor het eerst op het witte doek in ‘Shanghai Express’, een film met Marlene Dietrich in de hoofdrol. In 1951 speelden de horloges een belangrijke rol in de grootschalige Hollywoodproductie ‘The Frogmen’. Tien jaar later droeg Elvis Presley een Ventura in de muzikale komedie ‘Blue Hawaii’. Sindsdien maakten de horloges van Hamilton hun opwachting in meer dan 500 belangrijke films, waaronder recente kaskrakers zoals ‘Interstellar’ en ‘The Martian’, en ze genieten steeds weer de voorkeur van production designers.
Hamilton maakt sinds 1974 deel uit van de Swatch Group. In 2003 verhuisden het hoofdkantoor en de productieafdeling naar Biel, het hart van de Zwitserse horloge-industrie. En hoewel de Hamilton-horloges nu voorzien zijn van het ‘Gemaakt in Zwitserland’-label blijft het merk Amerikaans in hart en nieren.