Op cruise naar de mooiste must-see bestemmingen in Turkije en Griekenland

Op cruise naar de mooiste must-see bestemmingen in Turkije en Griekenland

6 mei 2023 0 Door Deugenieten

Turkije en Griekenland behoren tot de meest populaire reisbestemmingen voor Belgen. En terecht. Beide landen liggen aan de bakermat van onze moderne beschaving. Terwijl Turkije de verbinding vormt tussen Oost en West, liggen de Griekse filosofen Socrates, Plato en Aristoteles met hun gedachten en theorieën aan de basis van het Westers denken. Bovendien bieden beide landen alles waar moderne globetrotters naar op zoek zijn: een rijke geschiedenis, prachtige natuur en een gastronomie om u tegen te zeggen.

Wanneer we de mogelijkheid kregen om beide landen tijdens een cruise te bezoeken aarzelden we geen seconde om onze koffers te pakken en op het vliegtuig richting Istanbul te stappen.

Luxeresort op zee

Na een comfortabele vlucht met Turkish Airlines en een korte busrit komen we ’s avonds aan bij de gloednieuwe cruiseterminal van Istanbul. Nadat de nodige inschepings- en immigratieformaliteiten zijn afgerond, kunnen we snel aan boord van Costa Venezia. Wanneer we voet aan boord zetten van het drijvende luxeresort zijn we meteen onder de indruk van het Piazza San Marco atrium. Boven het drie verdiepingen hoge atrium waakt een gouden leeuw met fierheid over de passagiers en de bemanning van het schip. In de bar laten we ons meteen verleiden door een Aperol Spritz en een Hugo Spritz, onze favoriete drankjes tijdens deze cruise.

Wat later is het tijd om onze balkonkajuit te ontdekken. We verblijven in één van de 969 balkonkajuiten die het schip telt. De opvallendste feature van onze kajuit is zonder twijfel de fotomuur achter het bed, met uitzicht op Venetië. De sierlijke gouden spiegels zorgen dan weer voor een vleugje klassieke Venetiaanse luxe. De kamer zelf is ruim en onberispelijk schoon. Ook qua opbergruimte kunnen we niet klagen. Zowel in de kamer als in de badkamer is er voldoende opbergruimte om al onze spullen makkelijk kwijt te raken. Het enige kleine minpuntje is misschien het ontbreken van een ijskastje en koffiezet. Al is dat op zich niet zo heel erg. De bars bieden voldoende keuze aan frisse dranken en je kan ’s avonds altijd een drankje of flesje water meenemen naar de kajuit. Onze favoriete plek van de kajuit is natuurlijk het balkon. Twee stoelen en een tafeltje nodigen uit om heerlijk te genieten van een cocktail terwijl we het landschap en de zee voorbij zien varen. Of zo lijkt het toch! We kijken nu al uit naar de zeedag!

Lekker eten en drinken

Met 13 restaurants en 8 bars biedt Costa Venezia meer dan genoeg opties om ons culinair te verwennen. In het hoofdrestaurant Canal Grande, met in het midden een opvallende authentieke gondola, biedt de menukaart een uitgebreide keuze aan gerechten. Naast de dagelijks wisselende kaart staat er bovendien elke avond een gerecht op het menu dat speciaal voor Costa ontwikkeld werd door één van deze drie wereldberoemde chef-koks: Bruno Barbieri, Hélène Darroze en Ángel León. De chefs creëerden voor elke bestemming op de vaarroute een zogenaamde destination dish. Op die manier kan je als passagier kennismaken met de lokale keuken van de volgende aanleghaven en zo reeds je volgende bestemming culinair in je bord ervaren.

Daarnaast stelden de topchefs elk een heerlijk vijfgangenmenu samen dat je meeneemt langs de route waarheen het schip vaart. Dit culinaire menu wordt geserveerd in Archipelago, een van de specialiteitenrestaurants aan boord. Ook een sushi-, BBQ-restaurant en een steak house zijn enkele restaurants waar je tegen een kleine meerprijs heerlijk kan eten. In het teppanyakirestaurant zit je rond de kookplaat waar de kok, naast live cooking, ook het gezelschap voorziet in het nodige entertainment. Een andere aanrader is, hoe kan het ook anders voor een Italiaanse rederij, de Pummid’Oro Pizzeria waar ovenverse pizza’s, vers gemaakte focaccia’s en traditionele Siciliaanse cannoli op het menu staan.

De bars aan boord van Costa Venezia nodigen met hun knusse hoekjes alvast uit om lekker met zijn twee te genieten van de vakantie op zee. Een van de absolute aanraders is de Aperol Spritz Bar. Helemaal vooraan het schip heb je er vanop het dek een prachtig zicht over de boeg van het schip. Op het dek vind je bovendien tal van gezellige plekjes om te genieten van een cocktail en de zeebries.

Meer sfeervolle plekjes vind je op het promenadedek dat rondom het schip loopt. Achteraan het ship ligt de gezellige Delle Stelle Lounge waar je naast het fantastische ruime uitzicht ook kan genieten van heerlijke en kleurrijke cocktails. ’s Avonds verandert de lounge in een hippe discotheek waar de dj de beste muziek van vroeger en nu mixt met door muzikanten live bespeelde instrumenten.

Het beste van Turkije en Griekenland

Na onze eerste nacht aan boord is het heerlijk wakker worden en terwijl we de deur naar ons balkon openen worden we lichtjes ondergedompeld in de intrigerende sfeer van de drukke metropolis. Wennend aan de zwoele Turkse temperatuur kunnen we in de verte al het historisch centrum van Istanbul zien lonken. We staan te popelen om de stad te gaan verkennen en na een verkwikkende douche en een snel ontbijt stappen we, met het broodnodige laagje zonnecrème op ons gezicht gesmeerd, van boord. In de Galataport cruiseterminal staat onze gids al te wachten aan de bus. Terwijl de man goedgeluimd vertelt over de geschiedenis van zijn geliefde stad baant de buschauffeur zich gezwind een weg door het drukke ochtendverkeer.

Als eerste rijden we langs de Galata Kulesi, of Galatatoren. De toren werd in het midden van de veertiende eeuw gebouwd en diende oorspronkelijk als kerker. Begin 18de eeuw werd hij omgebouwd tot een uitkijktoren om branden te lokaliseren. Door de jaren heen liep de toren schade op als gevolg van aardbevingen en branden. In die mate dat hij in de jaren zestig compleet in verval was geraakt. Sindsdien werd de toren gerestaureerd en doet hij nu dienst als museum en uitzichtpunt. Omdat een aantal dames in ons gezelschap vergeten zijn dat ze tijdens een bezoek aan een moskee de haren en armen moeten bedekken brengen we snel een bezoek aan een souvenirshop. Voor de mannen die denken dat ze zonder kledingvoorschriften een moskee binnen kunnen, think again. Die korte broek die voor verfrissing aan de benen zorgt kan maar beter je knieën bedekken.

Rondsnuisteren in Istanbul

Eenmaal iedereen voorzien is van de nodige sjaals om haar en schouders te bedekken, trekken we richting Hagia Sophia. De kathedrale kerk van Constantinopel, het latere Istanbul, werd tussen 532 en 537 gebouwd en was daarmee de grootste kathedraal ter wereld. In 1453, na de val van Constantinopel, werd de kathedraal omgebouwd tot een moskee. In 1935 werd het een museum en sinds juli 2020 doet het indrukwekkende complex opnieuw dienst als moskee.

Tegenover de Hagia Sophia, aan de overkant van het Sultan Ahmetpark, ligt een andere belangrijke bezienswaardigheid in Istanbul: de Sultan Ahmetmoskee. Deze moskee die ook wel bekend staat als de Blauwe Moskee vanwege de vele blauwe tegels die aan de binnenkant te zien zijn, werd gebouwd tussen 1609 en 1616 onder het bewind van Ahmed I. De moskee heeft vijf hoofdkoepels, acht secundaire koepels en zes minaretten. Sinds 1985 staat de Blauwe Moskee vermeld als UNESCO-werelderfgoed. Een bezoek aan Istanbul is dan ook niet compleet zonder een bezichtiging aan de moskee.

Ook absoluut de moeite waard om te bezichtigen zijn de vele cisternes of waterreservoirs die de stad in de oudheid van vers water voorzagen. Wij gingen alvast een kijkje nemen in de Cisterne van Theodosius. De cisterne die wordt verondersteld te zijn gebouwd tijdens het bewind van Theodosius II (408-450) is zo’n 40 bij 24 meter groot en 11 meter hoog. Het plafond wordt gedragen door 32 marmeren kolommen van zo’n 9 meter hoog.

Natuurlijk kan je Istanbul niet bezoeken zonder rond te gaan snuisteren en je onder te dompelen in de weelderige wereld van de bazaars. De oude stad herbergt enkele van de meest levendige en historische marktplaatsen ter wereld, waar je een rijke mix van kleuren, geuren en geluiden ervaart.

De Grote Bazaar is een overdekt labyrint van smalle gangen, gevuld met winkels die een eindeloze variëteit aan producten aanbieden. Hier kun je afdingen voor prachtige tapijten, handgemaakte sieraden, keramiek, specerijen, en nog veel meer. Een andere must-visit is de Egyptische Bazaar, ook wel de Kruidenbazaar genoemd. Hier word je overweldigd door de geur van exotische kruiden, specerijen en gedroogd fruit. Het is de perfecte plek om authentieke Turkse lekkernijen en souvenirs te vinden. Verder is de Arasta Bazaar, net achter de Blauwe Moskee, een charmante plek waar je ambachtelijke goederen en antiek kunt vinden. Wij kwamen alvast met de nodige souvenirs terug.

Wijnproeverij met shakespeare

Terwijl we op de eerste dag van onze reis nog te voet door Istanbul trokken kiezen we tijdens onze tweede stop voor gemotoriseerd vervoer. Na een busrit van iets meer dan een uur komen we aan bij het Köstem Olive Oil Museum in Urla, op zo’n 60 km van de cruisehaven van Izmir. In het ‘grootste olijfoliemuseum ter wereld’ krijgen we aan de hand van gerestaureerde industriële apparatuur, oude persstenen en kunstvoorwerpen, evenals historische reproducties een overzicht van 4000 jaar evolutie in het verpletteren, persen, scheiden, opslaan en transporteren van olijfolie.

Naast het informatieve gedeelte biedt het gebouw ook onderdak aan hout- en keramiekateliers, een restaurant en een museumshop waar zowel ambachtelijke olijfolieproducten als zeepproducten verkocht worden. In de voortuin van het museum kan je alle boomsoorten ontdekken die in de regio voorkomen. Achteraan werd een collectie olijfbomen aangepland.

Hoewel het olijfoliemuseum best interessant is kijken we net iets meer uit naar onze tweede stop: de USCA wijngaard in Urla. Deze produceert ongeveer 45.000 flessen wijn per jaar. Uniek is dat de wijnmakers hun wijnen zoveel mogelijk op de traditionele manier maken en dat de naam van elk van de zeven wijnen verwijst naar het sonnetnummer van het bij de wijn passende sonnet van William Shakespeare. Na een kort bezoek aan de wijngaard en een wijnproeverij op het gezellige terras met uitzicht op de prachtige wijnranken komen wij alvast tot de vaststelling dat ’to wine, or not to wine’ absoluut niet the question is. Met deze Shakespeareaanse wijsheid is het tijd om terug richting Costa Venezia te gaan waar een heerlijke fles (Italiaanse) wijn op ons wacht.

Na twee drukke dagen beslissen we om het in Bodrum, onze derde aanlegplaats, iets rustiger aan te doen. Omdat we de stad een paar jaar geleden tijdens een eerdere cruise al uitgebreid bezochten, voelen we ons niet schuldig over onze keuze. Voor wie de eerste keer de Turkse badplaats bezoekt kunnen we absoluut een bezoek aan de indrukwekkende burcht van Bodrum aanbevelen. Wie het na zijn bezoek aan de burcht wat kalmer aan wil doen kan op de terugweg naar het schip lekker zonnen en pootjebaden in de baai. Je kan natuurlijk ook zoals ons ’s ochtends aan boord gaan van een typische Turkse gulet om de kust van het schiereiland te verkennen.

Wanneer de traditionele boten een voor een als een ware armada de haven uitvaren zetten we koers naar een aantal prachtige baaien waar het heerlijk zwemmen en zonnebaden is. Terwijl er vanop de andere boten luide partymuziek weerklinkt houdt onze schipper het gelukkig iets rustiger en kunnen we lekker indommelen terwijl we over het turkooizen water richting Camel Beach varen. Na een verfrissende duik in het water zet onze gulet vaart richting Aquarium Bay. Maar in tegenstelling tot wat de naam laat verwachten vallen er helaas niet veel vissen te bespeuren in het kristalheldere water. Terwijl we rustig dobberen en uitkijken over het water meldt onze schipper dat de lunch klaar staat. De typisch Turkse lunch met onder meer gehaktspiesjes, Turks brood, en salade van komkommer en tomaten smaakt alvast overheerlijk.

Onze laatste stop, de baai van Ada Boğazı, ligt verscholen tussen het vasteland en twee kleine eilandjes. Het is hier zalig genieten van zon, zee en het strand van de eilandjes. Terwijl we beginnen dromen van een leven op een van de onbewoonde eilandjes komt een klein motorbootje aangevaren. De gigantische Calippo aan de achterkant van het bootje doet vermoeden dat het de lokale ijsjesverkoper is. De man wordt met open armen ontvangen want zijn heerlijke ijsjes bieden een welgekomen verkoeling. Na nog een half uurtje genieten van de Turkse zon zet de kapitein koers richting vasteland. Op de terugweg zien we Costa Venezia schitteren met op de achtergrond de kust van Bodrum. En terwijl net als ons iedereen aan boord de perfecte Instagramwaardige foto probeert vast te leggen, laat Venezia zich als een volleerd model van haar beste kant zien.

Van zodra iedereen terug aan boord van Venezia is, kondigt de kapitein minder fijn nieuws aan. Omdat er slecht weer in onze volgende stopplaats Mykonos wordt voorspeld, beslist de kapitein om meteen koers te zetten richting Athene. We gaan dus niet wandelen tussen de witte huisjes met blauwe luiken en balkonnetjes vol bloemen die aanleiding zijn voor tientallen Instagramwaardige selfies. Ook Little Venice met zijn terrasjes aan de waterkant zullen we deze cruise niet te zien krijgen. Jammer maar helaas, maar we zeuren niet lang. We hebben het heuvelachtige eiland met zijn iconische windmolens tijdens een eerdere reis al eens bezocht. Voor ons is het overslaan van Mykonos dus geen ramp. Voor sommige andere passagiers daarentegen lijkt het wel het einde van de wereld. Italianen en drama, ze kennen er wat van!

Terwijl we hier en daar dus flink wat gejammer horen van passagiers die graag een selfie hadden genomen met op de achtergrond de beroemde windmolens genieten wij van een heerlijke cocktail en smeden we plannen voor een uitgebreid bezoek aan de Griekse hoofdstad. Maar eerst nog lekker eten, een show meepikken en daarna nog wat de benen bewegen op muziek tijdens een avondje silent disco.

Op date met Socrates, Plato en Aristoteles

Wanneer we vroeg in de ochtend aanmeren in Piraeus beseffen we dat de nacht net iets te kort was. Gelukkig doen een verfrissende douche en stevig ontbijt wonderen. En dat is ook nodig, want een bezoek aan de Griekse hoofdstad is niet niks. Met meer dan 5000 jaar geschiedenis en als woonplaats van de filosofen Socrates, Plato en Aristoteles kunnen we gerust zeggen dat Athene de absolute bakermat van de westerse beschaving is. En zo’n historische plek moet je met het nodige respect en aandacht ontdekken. De stad ontstond vermoedelijk rond 3500 voor Christus en werd vernoemd naar de godin Pallas Athena. Het Parthenon, het bekendste gebouw op de Akropolis van Athene, werd oorspronkelijk gebouwd ter ere van de godin. De 156 meter hoge heuvel was ook de plek waar de eerste bewoners van de stad een veilig onderkomen vonden.

Na een blitzbezoek aan het Akropolismuseum wandelen we via de Tempel van de Olympische Zeus en het Stadion Panathinaiko richting parlementsgebouw voor de wissel van de wacht. Elk uur van de dag kan je getuige zijn van de ceremonie waarbij de Evzones, de elitesoldaten met hun opvallende uniform die de wacht houden aan het graf van de onbekende soldaat, elkaar afwisselen. Let wel, de soldaten dragen het traditionele uniform enkel op zondag en voor plechtige en feestelijke aangelegenheden. Tijdens de week dragen ze een eenvoudiger donkerblauw uniform. Het spektakel blijft echter even indrukwekkend.

Ter afronding van ons bezoek aan de Griekse hoofdstad trekken we nog even door de smalle straatjes van het Plaka. De kleurrijke straatjes zijn een absolute toeristische trekpleister en zijn bezaaid met souvenirwinkeltjes, restaurants en taverna’s. En hoewel de wijk hierdoor een deel van zijn authenticiteit verloren is blijft het wel een op-en-top gezellige buurt. Omdat de vermoeidheid toeslaat beslissen we na een snelle hap een taxi naar de cruiseterminal te nemen. Wie wil kan echter ook met de metro of bus richting haven. Terug aan boord is het dringend tijd om onze koffers in te pakken. Gelukkig is die vervelende klus in geen tijd gedaan en zijn we, na een verfrissende douche, klaar om voor de laatste keer tijdens deze cruise het nachtleven aan boord van Costa Venezia in te duiken.

Vlucht + cruise

Bij de Italiaanse rederij Costa Cruises kan je reispakketten boeken waarbij zowel de vlucht als de cruise inbegrepen zijn. De ‘vlucht + cruise’ formule van Costa Cruises biedt je alle mogelijkheden om in alle comfort en luxe te genieten van een vakantie op zee. Wij vlogen met een lijnvlucht van Turkish Airlines naar Istanbul waar we inscheepten aan boord van Costa Venezia, één van de nieuwste schepen van de Italiaanse rederij.

Volg ons op sociale media of contacteer ons