Palace brengt eerbetoon aan Louis de Funès, de grootste komiek uit de Franse filmgeschiedenis

Palace brengt eerbetoon aan Louis de Funès, de grootste komiek uit de Franse filmgeschiedenis

1 oktober 2021 0 Door Deugenieten

Cinema Palace kiest voor zijn eerste grote tentoonstelling voor de atypische carrière van het icoon uit de Franse cinema: Louis de Funès. De tentoonstelling belicht de Funès’ inspiratiebronnen en zijn komische, burleske genialiteit die hem immens populair maakten.

Lang voor er sprake was van F.C. De Kampioenen lag de wereld plat van het lachen bij het zien van de doldwaze avonturen van Louis de Funès. En hoewel Louis Germain David de Funès de Galarza in 1983 overleed aan een hartaanval is hij nog altijd immens populair.

Louis de Funès zelf stak zijn bewondering voor de grondleggers van het burleske niet onder stoelen of banken. Zijn hele leven droomde hij ervan een stomme film te maken. Van Chaplin en Keaton leerde hij dat je grappig kan zijn zonder zelfs maar te glimlachen en W.C. Fields leerde hem de kunst om verrukkelijk verwerpelijk te zijn. Laurel en Hardy waren zijn absolute helden. De Funès kon ze dan ook probleemloos imiteren. Wellicht waren zij dan ook de inspiratie voor de manier waarop de Funès op geniale manier met zijn gekke bekkenwerk de wereld aan het lachen wist te brengen.

Maar terwijl de Franse komiek met zijn kleingeestige en opvliegende typetje erin slaagde om de wereld te veroveren ging dat niet zonder slag of stoot. De Funès speelde al jaren mee in tientallen films en toneelstukken voor hij in 1956 voor het eerst werd opgemerkt. Het duurde zelfs nog tot 1963 voor de eerste echte de Funès-film er kwam. Toen het jaar daarop ‘Le Gendarme de Saint-Tropez‘ en ‘Fantômas‘ in de cinema kwamen werd de kleine Fransman een grote vedette. In totaal kroop de Funès zes keer in de huid van de gendarme Ludovic Cruchot. Het zou dan ook zijn allerbekendste rol worden.

In de daarop volgende jaren rijfde de Funès het ene succes na het andere binnen en zorgde hij voor enkele kaskrakers die nog steeds tot de verbeelding spreken. Zo speelde hij in 1965 samen met Bourvil, dat andere grote komische talent, in ‘Le Corniaud‘. Het jaar daarop maakten Bourvil en de Funès de humoristische oorlogsfilm ‘La Grande Vadrouille‘, tot nu toe nog altijd één van de meest succesvolle Franse films aller tijden. In ‘Les Aventures de Rabbi Jacob‘ uit 1973 durfde de Funès het aan om op humoristische wijze een aantal vooroordelen en racisme aan de kaak te stellen. In 1976 verscheen de laatste kaskraker van de Funès: ‘L’aile ou la cuisse‘, een komedie rond de Franse gastronomie.

C’est pas possible!

In de tentoonstelling maak je kennis met Louis de Funès zijn inspiratiebronnen en zijn komische, burleske genialiteit die hem naar de top van de box office brachten. De expositie nodigt uit om de acteur in al zijn facetten te ontdekken aan de hand van een collectie van bijna 150 werken waaronder de auto uit ‘Le Corniaud’ en de kostuums uit ‘Les Aventures de Rabbi Jacob’ en ‘La Soupe aux choux’. Maar er zijn ook foto’s, documenten, beeldhouwwerken, tekeningen, schilderijen en leuke filmfragmenten die je zin geven om al deze grote klassiekers (opnieuw) te bekijken!

Elke bezoeker van Palace kan trouwens enkele stukken van de expo zien. Zo staat de Citroën 2CV uit ‘Le Corniaud’ tentoongesteld in de buurt van de filmzalen en worden er filmfragmenten vertoond in de centrale hal van de bioscoop.

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling reserveert Cinema Palace trouwens een bijzondere plaats in zijn programmering voor de films van Louis de Funès. Zo zullen de grootste klassiekers op verschillende tijdstippen worden vertoond om iedereen de kans te geven om volop van de fratsen van de Funès op groot scherm te genieten. Op het programma staan alvast vertoningen van ‘Les Aventures de Rabbi Jacob’, ‘Le Corniaud’, ‘L’Homme orchestre’, ‘La Folie des Grandeurs’, ‘La Soupe aux choux’ en natuurlijk de filmreeks van Les Gendarmes. De films zullen op bepaalde dagen worden ingeleid door een speciale gastspreker.

De kracht van Louis de Funès is natuurlijk dat hij alle leeftijden aanspreekt. De tentoonstelling is dan ook toegankelijk voor kinderen vanaf zeven jaar. Speciaal voor hen werd een leuk activiteitenboekje ontworpen. Met het gratis boekje kunnen de kinderen Rabbi Jacob animeren, koolsoep (het favoriete gerecht van de Funès) leren maken of een miniatuur 2CV van papier bouwen. Ook leuk is de ‘mimic machine’ die hen uitdaagt om de vele gekke bekken van de acteur na te bootsen.

Heel wat films van Louis de Funès draaien om voeding en zijn het onweerlegbare bewijs van de Funès zijn liefde voor gastronomie. Zelf was de Funès een gepassioneerd tuinman die zijn eigen groenten kweekte en pleitte voor biologische landbouw. Daarom kan je gedurende de tentoonstelling in de bar van Palace genieten van de kwaliteitsvolle keuken met verse, lokale en seizoensgebonden producten van chef-kok Erwan Kenzo Nakata van restaurant GRAMM. Kenzo Nakata werd in 2018 door Gault&Millau bekroond tot ‘Young Chef of the Year‘ voor de regio Brussel. Het blijft natuurlijk ook mogelijk om voor of na de film in de gezellige bar gewoon te genieten van een lekker drankje.

Je kan de tentoonstelling over ‘Louis de Funés’ elke dag bezoeken vanaf 2 oktober tot 16 januari 2022 in de Palace, Anspachlaan 85 in Brussel. Meer info en tickets op cinema-palace.be.

Volg ons op sociale media of contacteer ons