Toerist in eigen land: Vlaamse wandelroutes voor grote en kleine avonturiers
Verveling zit er deze winter niet in. Er zijn immers genoeg activiteiten die Deugenieten kunnen doen in eigen land. Zo trokken we enige tijd geleden op avontuurlijke wandeling, weg van de platgetreden paden, met het boek ‘Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen’ als onze gids! Vaak rustgevend, soms spannend maar vooral… (deu)genietend!
Waar deze Deugenieten blij van worden, is een fijne wandeling in eigen land. Genieten van de mooie natuur en fijne omgeving, meer hebben we niet nodig om lekker te ontspannen. Al zijn we altijd te vinden voor een spannende wandeling, met hier en daar wat avontuur.
Avontuurlijk wandelen in de Grote Getevallei
Zo’n avontuurlijke wandeling maakten we onlangs in Drieslinter, een dorp in de provincie Vlaams-Brabant, gelegen aan de Grote Gete. Onze uitgestippelde wandeling vonden we in het boek ‘Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen‘ van Michaël Cassaert. Het boek bevat 20 belevingsroutes die je, weg van de platgetreden paden, langs de mooiste natuurplekken van Vlaanderen leiden. De wandelingen zijn gespreid over gans Vlaanderen en zijn tussen vijf en twintig kilometer lang.
Dat de routes avontuurlijk zijn wil niet zeggen dat er rivieren moeten worden overgezwommen. Het betekent wel dat vele van de te bewandelen paden onverhard zijn of dat je al eens over een omgevallen boom moet klauteren. Hier en daar moet over een vlonderpad gewandeld worden. Dat zijn paden die bestaan uit houten planken, bijvoorbeeld in moerassige gebieden, en dienen om je voeten en schoenen droog te houden. De routes zijn niet alleen leuk voor de grote maar zeker ook voor de kleine avonturiers onder ons.
Onze wandeling verloopt deels over het avonturenpad en dat laat zich al meteen bij aanvang zien. Jonge avonturiers kunnen zich hier alvast uitleven in de houten huisjes van deze avontuurlijke speeltuin.
Wat verder, wanneer we zigzaggend de brandnetels hebben ontweken, komen we aan bij een grote hangbrug die ons veilig naar de overkant van de Grote Nete brengt.
Vervolgens volgen we de Gete stroomopwaarts en wandelen we langs graslanden, bossen en uitgestrekte landschappen. Na een gezonde tocht van iets meer dan 8 km komen we uiteindelijk terug bij het Stationsplein, het startpunt van deze wandeling.
Gedetailleerde gids vol nuttige tips
Dankzij de gedetailleerd uitgetekende route op de wandelkaart, weten we steeds precies waar we ons bevinden. En met de referentiepunten langs de route kan je nooit echt verloren lopen. Elke wandeling wordt bovendien voorafgegaan door heel wat praktische informatie en nuttige tips. Zo kom je meer te weten wat de ideale periode is om een wandeling te doen of welke attributen je best niet vergeet. Dat kan gaan van lange broeken als bescherming tegen brandnetels in de zomer tot rubberen staplaarzen tegen de neerslag in winterse periodes.
‘Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen’ is erg praktisch uitgewerkt. De wandelingen staan netjes ingedeeld per provincie en bij elke route staat een omschrijving zodat je op voorhand weet waar je aan toe bent en welke dieren je zoal mag verwachten op je avontuur. Eens je de route gaat wandelen, hoef je enkel nog de gedetailleerde aanwijzingen in het boek te volgen en voor je het weet sta je enkele uren later na een avontuurlijke wandeling terug aan je beginpunt.
Deze wandelgids is de perfecte aanzet voor tal van wandelavonturen in eigen land. Wie zelf op ontdekking wil, kan ‘Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen’ online vinden bij bol.com en BookSpot of in de lokale boekhandel.
Lees ook: Toerist in eigen land: zes inspirerende tips om Brugge te (her)ontdekken
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)