Vlaams minister-president Jan Jambon haalt eerste ‘witte goud’ uit de grond
Witloof is een typische Vlaamse groente met een heerlijke, frisbittere smaak. Om het grondwitloof in de kijker te zetten wordt elk jaar het grondwitloofseizoen officieel en feestelijk geopend.
Grondwitloof is van oudsher een typisch Vlaamse seizoensgroente. Om het ‘witte goud’ extra in de verf te zetten organiseerde de vzw Brussels Grondwitloof al voor de negende keer de officiële opening van het grondwitloofseizoen. Ze deden dit samen met de gemeente Steenokkerzeel. Deze gemeente is één van de pioniersgemeenten rond Brussel waar het grondwitloof als lekkernij ambachtelijk geteeld wordt. Iets waar ze in Steenokkerzeel zo trots op zijn dat ze zelfs witloof meedragen in hun gemeentelogo.
De officiële start van het grondwitloofseizoen werd dit jaar gegeven door Vlaams minister-president Jan Jambon. Samen met burgemeester Kurt Ryon, voorzitter Rudy Pasgang van de vzw Brussels Grondwitloof alsook Tom Dehaene en Gunther Coppens, beiden gedeputeerden van Vlaams-Brabant, reikte hij de diploma’s uit aan de cursisten die in 2021 geslaagd zijn voor het telen van grondwitloof.
Vervolgens stak Jambon zelf de handen uit de mouwen om de eerste krop grondwitloof van het nieuwe seizoen uit te halen.
Grondwitloof versus waterloof
Omwille van het arbeidsintensieve karakter zijn de voorbije jaren steeds meer kwekers overgeschakeld op waterloof of hydrocultuur. Door deze manier van kweken smaakt het witloof weliswaar romiger maar verliest het zijn typische smaak. Het is bovendien het ganse jaar beschikbaar in de winkel.
Maar wie opteert voor het echte Vlaamse witloof opteert voor grondwitloof. Anno 2021 wordt deze delicatesse nog slechts door een 100-tal grondwitlooftelers in Vlaanderen aangeboden. Omdat grondwitloof een seizoensproduct is vind je het enkel vanaf september tot in mei in de winkelrekken en bij de lokale producent.