Wereldkeuken op de boekenplank van Deugenieten
Wie gaat er niet eens graag ‘buitenlands’ eten in een Italiaans, Chinees of Thais restaurant? Maar wist je dat je ook zelf die wereldkeuken thuis kan bereiden? Onlangs kwamen heel wat interessante en praktische kookboeken uit waarmee je onder meer de mediterrane, oosterse en Italiaanse keuken eenvoudig en snel tot in jouw huiskamer brengt. Tenslotte is er ook een praktische gids met gezonde weetjes en tips over te kopen of te mijden supermarktproducten.
Ottolenghi Simpel – limited edition
Dit is geen nieuw kookboek. Het bestaat al 5 jaar. Simpel. Maar elk jaar staat het kookboek van Yotam Ottolenghi wel in de top-100 van best verkochte boeken. Om dat jubileum te vieren wordt er een prachtige eenmalige limited edition van deze everseller uitgebracht met een brief van Yotam en een extra feestgerecht. Dankzij het goud op snee oogt het kookboek bovendien erg luxueus.
Dit kookboek staat vol met ruim 130 eenvoudig te bereiden gerechten waarvan de meeste binnen 30 minuten op tafel staan, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake.
Met maximaal 10 ingrediënten maak je gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken. Met handige iconen zie je in een oogopslag welke kenmerken betrekking hebben op het betreffende recept. Ottolenghi Simpel is er voor alle Ottolenghi-fans, ook voor thuiskoks met iets minder ervaring.
Kin Thai
John Chantarasak is half Thais, half Brits en werkt al jaren als chef in Londen. Na een opleiding bij Le Cordon Bleu in Bangkok en werkervaring in de keuken van Nahm, een van de beste Thaise restaurants ter wereld, besloot John zijn Thais-Britse achtergrond samen te brengen in zijn receptuur.
In Kin Thai maak je kennis met de authentieke en smakelijke Thaise keuken. Elke regio van Thailand kent haar eigen unieke culinaire geschiedenis. In dit boek maak je met al deze Thaise regio’s kennis door heerlijke gerechten te proeven.
Met meer dan 75 recepten heb je al snel de authentieke smaken van deze geurige en smakelijke keuken onder de knie. En dat alles met ingrediënten die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen. Zo maak je onder meer heerlijke viskoekjes met ingelegde komkommer, kurkumasoep met patrijs of een klassieke pad thai. Heb je zin in zoet? Dan vind je in Kin Thai ook heerlijke Thaise desserts, zoals mango met zoete kleefrijst.
Door deze heerlijke gerechten waan je je in één hap in het prachtige Thailand. Kin Thai is daarom hét perfecte kookboek voor de liefhebber van de Thaise keuken.
Het ultieme pastaboek
Pasta is niet alleen bij Italianen een geliefd gerecht. Ook heel wat Vlamingen houden van een lekkere spaghetti alle vongole, penne all’arrabbiata of tagliatelle al ragu.
Het ultieme pastaboek is de complete gids voor het kiezen, maken, koken en genieten van Italiaanse pasta. In dit uitgebreide boek vind je prachtige kleurenfoto’s van een groot aantal gedroogde en verse pastasoorten en –vormen, waaronder regionale en bijzondere soorten. In het boek staan aanwijzingen voor het koken en serveren van pasta, met handige tips voor maaltijden, het combineren van smaken en sauzen, en de juiste wijnkeuze.
Het ultieme pastaboek bevat 150 inspirerende recepten: klassieke zoals tagliatelle alla Bolognese en fettuccine all’Alfredo; regionale specialiteiten zoals ravioli alla Romagnola, kleine pastakussentjes gevuld met varkens- en kalkoengehakt, opgediend met salie-botersaus; en originele, moderne gerechten zoals pipe met ricotta, saffraan en spinazie en tagliatelle tricolore.
5 ingrediënten mediterraan
Jamie Oliver, bekend geraakt door het populaire BBC-kookprogramma The Naked Chef, is ondertussen wereldwijd een kookfenomeen. Jamie inspireerde al miljoenen mensen om zelf te koken en heerlijke, verse maaltijden te maken.
In zijn nieuwste boek gaat Jamie Oliver de mediterrane toer op. 5 ingrediënten mediterraan bevat 120 mediterrane recepten met maximaal 5 ingrediënten. Van vegetarisch tot vis en vlees, van pasta tot salades, soepen en natuurlijk zonovergoten zoetigheid. Telkens weet Jamie je te inspireren en te verrassen met een heerlijk gerecht.
5 ingrediënten mediterraan is een briljante combi van snel en simpel koken met die heerlijke mediterrane keuken waar zowat iedereen van houdt. Zo staan er heel wat fijne gerechten uit de keukens van onder meer Spanje, Frankrijk, Tunesië en Griekenland op het menu. Bij elk gerecht staat een handig foto-overzicht van de ingrediënten en de recepten zijn makkelijk te volgen. Ze bieden zonnige inspiratie voor 120 superheldere recepten waarmee je zo de keuken in kunt.
5 ingrediënten mediterraan past dan ook perfect naast Olivers bestseller 5 ingrediënten.
Chin. Ind. Rest. kookboek
Chinees-Indische restaurants zijn al meer dan zeventig jaar een wijdverbreid begrip in Vlaanderen en Nederland. We hebben allemaal wel jeugdherinneringen aan de plaatselijke chinees. In 2021 werd de Chinees-Indische restaurantcultuur zelfs toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed van Nederland.
In Chin. Ind. Rest. kookboek zijn alle klassieke recepten van het Chinees-Indische restaurant vastgelegd, van heerlijke babi pangang tot de perfecte bami, van foe yong hai tot koe loe kai. Maar ook de recepten van achter het doorgeefluik staan erin: wat eet het keukenpersoneel zelf, welke gerechten namen zij mee vanuit het Oosten en maken ze graag zelf klaar thuis?
Aan de hand van de familiegeschiedenis van de eigenaren van restaurant Fook Sing in Amsterdam vertellen de auteurs de geschiedenis van het Chinees-Indische restaurant in Nederland. Ook worden de verhalen van andere restaurants in Nederland gedeeld. Chin. Ind. Rest. kookboek is een prachtig en smakelijk naslagwerk en een ode aan Chinees-Indische restaurants.
Voedingsweetjes
Met het boek Voedingsweetjes wijst voedingsdeskundige Leroy van de Ree je op snelle, hapklare, informatieve én vrolijke manier de weg langs de supermarktafdelingen.
Het is belangrijk om jezelf te wapenen tegen de valkuilen in de supermarkt en dat begint allemaal met het lezen van de voedseletiketten. Want hierop staat immers alle informatie die belangrijk is.
Maar waar moet je nu precies op letten bij het lezen van een etiket? En hoe light is ‘light’ eigenlijk? En is brood een absolute no-go zoals vele mensen beweren, of valt dit wel mee? Welke groenteshots zijn gezond en welke zitten vol suiker? En welke mayonaise kun je het beste eten als je let op de calorieën?
Voedingsweetjes biedt een schat aan informatie over (niet zo) gezonde producten, vergelijkingen en tips, die je helpen om gezonde keuzes te maken tussen de welig tierende scores, groene labels en gezondheidsclaims.
Voedingsweetjes is een handige leidraad voor wie kiest voor gezond, en is tevens jouw wijze gids in de supermarkt.